• Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

Serwiz 22 Травня 2012, 21:06
Witam
Trafił mi się układ do wymiany w karcie graficznej laptopa TOSHIBA A300-1MT i tutaj pojawił się mały problem, a dokładniej wątpliwości dotyczące układu, który ma być przylutowany.
Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć czy moje podejrzenia są uzasadnione lub nie. Poniżej są zdjęcia układu wylutowanego i nowego dla porównania.
Układ oryginalny przed demontażem:
Зображення
Tutaj zdjęcia dla porównania obu układów:
Зображення
Зображення
Moje podejrzenia wzbudził sposób oznaczenia a dokładniej sposób wypalenia laserem "ATI RADEON GRAPHICS" oraz to że w nowym układzie rdzeń jest ma zaokrąglone krawędzie jakby był polerowany. W oryginale napis jest bardzo wyraźny i nie widać pojedynczych linii napisu a w nowym przypomina to wręcz grawer.
Może jestem już przewrażliwiony ale po przebojach ze szlifami i innymi pisankami wolę się upewnić, że układ jest OK zanim będę niepotrzebnie "smażył" kartę i szukał przyczyny niepowodzenia wymiany.
Pozdrawiam

Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

Google Adsense [BOT] 22 Травня 2012, 21:06

#2 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

dodommc 23 Травня 2012, 10:27
Wg oznaczeń oba układy wyprodukowane w tej samej fabryce z dwu tygodniowym odstępem czasu, a różnice w napisach dość znaczne, więc prawdopodobnie kolega ma słuszne podejrzenia.

#3 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

benchmarek 24 Травня 2012, 10:35
Szlif i reprint. Cyfra pięć się zdziera - farba odpada ?

#4 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

kbrygola 24 Травня 2012, 12:36
ATI z takimi zaokrąglonymi krawędziami widziałem montowany fabrycznie na płycie więc raczej nie był podróbką, poza tym fakt że z tej samej fabryki nie znaczy że z tej samej linii. Ja bym zaryzykował i wstawił ten układ.
ps. Pochwalisz się gdzie kupiłeś układ?

#5 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

Serwiz 24 Травня 2012, 18:58
Ostatnia cyfra zeszła podczas normalnego mycia izopropanolem. Jak układ dostałem do ręki to napis był w całości.

Układ kupiłem w pewnej firmie ze Szczecina. W ofercie jako jedyni mieli inwerter który potrzebowałem i przy okazji wziąłem ten układ. Do tej pory kupowałem u tego dostawcy tylko gniazda USB oraz zasilania i było ok.

Do tej pory przy wymianie układów nie było aż takich różnic a tutaj: inny wygląd rdzenia, inne oznaczenia graficzne i różnica w kolorze samego układu, "podejrzany" jest trochę jaśniejszy. Wiem że mogą być różnice jak układy pochodzą z różnych okresów (lat) a tutaj zaledwie 2 tygodnie. Przecież to nie chleb czy bułka gdzie każda wychodzi inna.
Chyba mi pozostaje wlutować układ i sprawdzić z czym faktycznie mam do czynienia. Jutro zamontuje układ i dam znać jaki efekt.

#6 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

gathor 24 Травня 2012, 20:20
Wygląda jak szlif.
kbrygola написав:fakt że z tej samej fabryki nie znaczy że z tej samej linii.

Tutaj kolega się myli... Nie ważne ile linii montażowych ma fabryka, na każdej ustawienia maszyn są identyczne.
Ponadto, pierwszy raz widzę, aby układ był w taki sposób oznaczony, zwłaszcza że odpada z niego farba.

#7 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

adam1114 24 Травня 2012, 20:23
Też raz taki dostałem z Chin, z mniej pewnego źródła niż zwykle i jako, że takich fabrycznie nie widziałem to nie użyłem, leży dalej. ATI fabryczne to jedynie widziałem z mikro ryskami jak nowe MCP67, ale krawędzie były perfekcyjne.

#8 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

czorny 24 Травня 2012, 20:27
Ten "nowy" układ to wygląda jakby miał nadlany rdzeń i dopiero szlif i nowy "nadruk". Jeszcze się z takimi nowymi układami nie spotkałem tym bardziej już na płytach głównych. Kiedyś przy zakupie kilku nVidii dostałem dwie sztuki 771 z takimi rdzeniami i po wysłaniu zdjęć do dostawcy otrzymałem nowe na ich koszt z przeprosinami, że ich dostawca takie wysłał. Jak dla mnie tego układu nie warto lutować tylko kupić u sprawdzonego sprzedawcy gdzie kanty rdzenia są ostre i brak śladów szlifowania/polerowania
.

#9 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

Vogelek23 24 Травня 2012, 21:49
gathor написав:Wygląda jak szlif.
Bo to JEST szlif. Osobiście zwróciłbym to do sprzedawcy ze stosownym komentarzem.
Tak nie wygląda żaden układ wyprodukowany w fabryce AMD.

#10 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

adam1114 24 Травня 2012, 21:54
A człowiek się zastanawia, skąd te ceny na Allegro.....

Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

Google Adsense [BOT] 24 Травня 2012, 21:54
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей