• Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

zatronik1 13 Травня 2012, 21:49
Witam.
Chcę podzielić sie moim sposobem na demontaż układu bios w starszych laptopach. Zauważyłem że ze układy bios w tych obudowach nie bardzo lubią być grzane hotem a inne sposoby były dość kłopotliwe. Zrobiłem więc taki "wynalazek". Wylut tym sposobem zajmuje około sekundę i jest bardzo bezpieczny dla układu i płyty. Ta nakładka jest tak dopasowana że wchodzi na lekki wcisk na układ, podgrzewam taką większą lutownica zdejmuję układ i wypycham układ przez otwór.

Зображення

Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

Google Adsense [BOT] 13 Травня 2012, 21:49

#2 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

michal3411 13 Травня 2012, 22:30
Z całym szacunkiem.
Proszę moderatora, o nie udzielanie mi reprymendy.

Znacznie lepszym rozwiązaniem jest zakup termopęsety, i dorobienie miedzianej blaszki 2mm, ewentualnie mosiężnej.

#3 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

zatronik1 13 Травня 2012, 22:41
Też z szacunkiem ale proszę oświecić mnie dlaczego lepszym i to znacznie.

#4 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

michal3411 13 Травня 2012, 22:49
Nasadzasz na układ już rozgrzane blaszki, roztopienie się cyny nie zajmuje więcej niż 5 sek. a nawet krócej.
Podnosisz i możesz upuścić w bardzo krótkim czasie, wypychanie później z takiego czegoś do łatwych chyba nie należy, nie wiem może praktyka.

#5 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

zatronik1 13 Травня 2012, 23:11
Posiadam lutownicę zwarciową około 150W. Trzymając nakładkę nad układem rozgrzewam ją (2sek) nakładam na układ, dogrzewam demontuję układ i wypycham ( ok.2-3 sek.) A wprawę ma się już po pierwszym układzie. Dodatkowo jest to rozwiązanie bardzo nisko budżetowe i każdy może zrobić w kilkanaście minut. Jednak jest tylko moja propozycja dla kolegów którzy chcą skorzystać, przymusu rzecz jasna nie ma.

#6 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

michal3411 13 Травня 2012, 23:21
Taką lutownicą możesz uszkodzić nie tylko układ który wylutowujesz, nie chodzi mi o grzanie tylko o ładunki, układy CMOS tego typu lutownic nie lubią (teoretycznie).
Można złożyć 2 oporówki z uziemionymi grotami, i nie wyjdzie drogo.
Jak się ktoś uprze da się zrobić i to bardzo niskim kosztem.

#7 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

marek216 14 Травня 2012, 05:16
Jakoś nie zauważyłem żeby PLCC były jakoś specjalnie uczulone na grzanie.
W sumie to na układy 28-32-44 nawet nie zmieniam końcówki na hocie i grzeje zwykłym okrągłym z otworem 5mm - do większych mam z otworem kwadratowym.

To co pokazałeś to narzędzie do zabijania układów.

#8 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

MMP 14 Травня 2012, 15:38
nie chcę robić reklamy, ale w serwisach Gigabyte i MSI we Wrocławiu, do wylutowania i wlutowania BIOS'ów wszelkiej płci i maści używaliśmy Hot'ów Leister Hot Jet S. Ja osobiście wlutowywałem na cynie ołowiowej (niższa temp. rozpływu), ale byli tacy, którzy nie wymieniali cyny. Sekret polega na grzaniu laminatu w okolicy nóżek, a nie samego układu.

#9 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

Edek 14 Травня 2012, 15:57
Tylko i wyłącznie hot + lutownica i cyna ołowiowa

#10 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

Vogelek23 14 Травня 2012, 21:09
MMP написав:Sekret polega na grzaniu laminatu w okolicy nóżek, a nie samego układu.
Żaden to sekret, bo prawidłowe lutowanie bezdotykowe na tym się właśnie opiera, że grzeje się głównie pady laminatu.

zatronik1 - "byłbym przychylił się" do Twojego pomysłu, gdybyś nie dopisał, że używasz do tego lutownicy zwarciowej
Jako ciekawostkę podam, że do lutownic lepszej klasy (np. Metcal) producenci oferują nasadki podobnego typu z chwytakiem podciśnieniowym wewnątrz otworu.
Grzane są pola lutownicze na PCB, zamiast pinów scalaka (nasadka ma niewielki luz względem układu). Rozlutowanie trwa około 2-3 sekundy i układ zostaje w nasadce, przyssany do chwytaka, skąd niezwykle łatwo go wyjąć.
Jest to bezpieczniejsze także o tyle, że wyprowadzenia układu nie zdążą się mocno nagrzać, zaś sam układ zaraz po demontażu można wziąć w rękę bez ryzyka oparzenia.

#11 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

zatronik1 14 Травня 2012, 22:42
Przyjmując krytykę odnośnie typu lutownicy zrobiłem dzisiaj próbę stosując zwykłą stację ustawioną na max. Idzie równie sprawnie. Tak więc pozostanę przy swoim sposobie. Tą metodą wylutowałem kilkanaście biosów a dużo wcześniej procków motoroli nie ubijając żadnego. Propozycja jest dla kolegów którzy mają z tym kłopot jak ja wcześniej. Odkąd posiadam to "urządzenie" układy PLCC demontuję tylko tak i idzie mi to o wiele sprawniej niż każdą inną metodą. A stwierdzenie że jest to sprzęt do ubijania układów ma się ni jak do praktyki.
Pozdrowienia.

Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

Google Adsense [BOT] 14 Травня 2012, 22:42
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей