• DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Slaw 19 kwietnia 2012, 13:31
Witam,

płyta z laptopa DV9000, mostek MCP67D-A3, grafika G86-730-A2.

Po włączeniu początkowo była totalna masakra na ekranie (kolorowe paski i kwadraty), po kilku włączeniach obraz jest OK, ale zatrzymuje się na pierwszym ekranie z logo HP i nic nie można zrobić. Żeby ją wyłączyć trzeba przytrzymać przycisk, nie wyłącza się po kliknięciu.

Kolejna dziwna rzecz to po podłączeniu zasilacza wentylator na sekundę startuje na pełnych obrotach i wyłącza się, świeci też dioda od czytnika kart pamięci. Chwilę po włączeniu płyty dioda czytnika gaśnie.

Pod układami jest klej więc raczej nikt wcześniej przy niej nie grzebał.

Moje pytanie czy to będzie raczej wina mostka czy grafiki, bo nie wiem za co pierwsze się brać?

Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Google Adsense [BOT] 19 kwietnia 2012, 13:31

#2 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez abe 20 kwietnia 2012, 08:26
Ja na poczatek podgrzałbym hotem grafikę i sprawdził, jak sie zachowuje laptop, to powinno dużo wyjaśnić.

#3 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Slaw 20 kwietnia 2012, 10:20
Ale grafika i most są uszkodzone czy oderwane od płyty? Reballing tych układów wystarczy czy trzeba wymieniać? Wiem że zaleca się wymianę układów z '07 ale to w warunkach profi serwisu a jesteśmy w dziale amatorskim :)

Grafikę i most w razie czego mam w innej takiej samej płycie, która uległa uszkodzeniu mechanicznemu.

Wczoraj wylutowałem grafikę, dziś postawię ją na nowych kulkach. Do mostu trochę boję się podchodzić bo gdzieś czytałem że ciężko go wlutować gdyż jest zbyt lekki, zgodzicie się z tym?

#4 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Nox2 20 kwietnia 2012, 21:06
Jak dla mnie problem z wieszaniem się to na 110% MCP, arty to wiadomo grafika.

#5 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Slaw 20 kwietnia 2012, 22:52
Czyli jak koledzy wyżej pisali - do roboty zarówno most jak i grafika.

Wypowie się ktoś na temat wlutu mostu, o który pytałem wyżej?

Most stoi na kulach 0.5mm a takich akurat nie mam, mogę dać 0.450?

#6 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Nox2 21 kwietnia 2012, 08:58
Możesz spróbować na 0.450 ale ja bym nie polecał. Zbyt lekki?? Pierwsze słyszę. MCP przebiega jak lutowanie każdego innego. Jeżeli masz obawy przed kulaniem to zrób sam reflow lub daj komuś, kto jest wstanie postawić ten most. Dodam iż reflow pomoże na krótki okres lub może go "dobić" (MCP).

#7 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez serwis24 24 kwietnia 2012, 13:41
Przekuluj most. Zależy jak układy sa klejone, z doświadczenia moge powiedzieć, że klej często wchodzi w pierwszą warstwę kul, jeśli dobrze go nie wyskrobiesz to niektóre kule moga dobrze nie złapać kontaktu i będzie to samo. Po zdjęciu ukladu i dokładnym wyczyszczeniu wszystkiego i położeniu na nowo zwykle pomaga to na parę tygodni.

Aczkolwiek wiadomo, wymiana wyeliminuje usterkę.

#8 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Slaw 27 kwietnia 2012, 01:15
Płytę jednak ktoś wcześniej męczył, podczas grzania coś się gotowało pod układem, jakiś dziwny topnik pachnący trochę perfumami :) Po podniesieniu mostu okazało się że brakuje trzech padów, niestety nie mam schematu. Czy ktoś może mi sprawdzić czy są używane?
Ten na zewnątrz raczej używany bo ścieżka do niego dochodziła, te dwa bliżej środka mam nadzieję że są NC bo ciężko będzie je naprawić.

Obrazek

#9 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez arvika 27 kwietnia 2012, 22:51
AA10 - SMDDR_VTERM
AA11 - GND
AK32 - ten z brzegu, wg mnie takie ma oznaczenie, ale na schemacie go nie widzę. Natomiast ze zdjęcia wygląda że idzie do punktu pomiarowego i prawdopodobnie nie musi być uzupełniony.

#10 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Slaw 28 kwietnia 2012, 01:41
Udało mi się znaleźć schemat opisany jako Quanta AT1 (moja płyta to AT2) i z tego co mi napisałeś wynika że podałeś mi pady socketu procesora a ja potrzebuję mostek.

Według tego co znalazłem pady AA10 i AA11 są NC a AK32 prowadzi do HDMI_VPROBE.

Kolego Arvika możesz mi to potwierdzić? Czy HDMI_VPROBE to coś ważnego czy bez tego płyta powinna działać?

#11 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez arvika 28 kwietnia 2012, 08:50
Pady podałem z płyty AT8... czyli błędnie. W AT2 faktycznie AA10 i AA11 są NC. AK32 jest HDMI_VPROBE i bez regeneracji płyta bedzie działać.

#12 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Slaw 2 maja 2012, 17:08
Witam ponownie,

po reballingu obu układów objawy są następujące:

- brak obrazu na matrycy, cały czas świeci na biało. Jest poprawny obraz po HDMI, żadnych artefaktów itp.

- po podłączeniu zasilania (zasilacza lub włożeniu baterii) wentylator startuje na chwilę na max obrotach, świecą diody od czytnika kart (tak było już zanim zacząłem coś przy niej robić), hdd oraz na górnym panelu nad klawiaturą

- komputer generalnie włącza się, choć raz po podłączeniu baterii oraz zasilacza nie reagował na włącznik. Po włączeniu normalnie się uruchamia i działa poprawnie. Wszystkie moduły (WiFi, ethernet, USB itd.) działają poprawnie. Ładuje również baterię.

Podejrzewam że brak obrazu na matrycy to uszkodzona grafika, natomiast nie wiem co z problemem z drugiego myślnika, proszę o wskazówki.

#13 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez indicheq 2 maja 2012, 23:00
Miałem swego czasu DV6000 który zachowywał się podobnie, wymiana grafiki na nową rozwiązała problem autostartu po podłączeniu zasilania i jednocześnie brak obrazu.

#14 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Slaw 13 maja 2012, 17:38
Witam ponownie,

brak obrazu na matrycy rozwiązany, okazało się że przy złączu matrycy brakowało elementu L1 będącego zworą. W efekcie elektronika matrycy nie miała zasilania.

Pozostaje problem samostartu po podaniu zasilania do płyty, oraz świecącego cały czas panelu pod ekranem - to już nie wiem jak ugryźć :/

#15 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Vogelek23 13 maja 2012, 21:34
Slaw napisał(a):oraz świecącego cały czas panelu pod ekranem - to już nie wiem jak ugryźć
Sprawdź czy n. 1 i 2 złącza panelu dotykowego nie są zwarte - jeśli tak, zapewne podwinęło się "wyprowadzenie" taśmy od strony płyty. Jeśli nie - zmierz napięcie względem masy na pinie 2. 3V ma być tam obecne dopiero po włączeniu płyty.

Slaw napisał(a):Pozostaje problem samostartu po podaniu zasilania do płyty
Bateria RTC sprawna? Być może też układ (MCP67) nie "usiadł" prawidłowo.

#16 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Slaw 14 maja 2012, 00:53
Myślę że raczej na pewno jest coś nie tak z MCP bo właśnie zauważyłem że kompletnie nie widzi napędu DVD, nie da się z niego zabootować komputera.

Na płycie ktoraś z gałęzi zasilania musi być podniesiona gdy jest wyłączony bo napęd DVD cały czas ma zasilanie, mogę go otworzyć i jak włożę mu płytę gdy komputer jest wyłączony zaczyna nią kręcić.

Chyba będę musiał podmienić most z tej drugiej uszkodzonej płyty, myślę że nie jest to kwestia złego wlutu bo zanim się płytą zająłem miała już takie zachowanie. Dlatego skłaniam się ku uszkodzonemu MCP.

#17 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez MMP 14 maja 2012, 16:49
Niekoniecznie, to wina MCP. Autostart spowodowany może być ustawieniami w BIOS. Co do napędu polecałbym inspekcję na X-RAY'u. Jeśli lutowałeś na ołowiu, mogłeś zlać kule.

#18 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Slaw 14 maja 2012, 22:44
Na x-rayu? :) Przypominam koledze że jesteśmy w dziale amatorskim :)

Co do BIOSu to nie ma tam za wiele do ustawiania, jest on raczej ubogi w możliwości konfiguracji.

#19 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Slaw 17 maja 2012, 00:53
Na n.2 panelu dotykowego było zasilanie 3,3V, piny 1 i 2 nie były zwarte. Na płycie zaraz po podłączeniu zasilania było aktywne napięcie 3VPCU. Okazało się że w układzie PU1 n. 23 i 24 były zwarte (zlutowane razem), po poprawieniu problem zasilania ustąpił.

Nie wiem co poprzedni właściciel robił z tą płytą (przyjechała z UK przez eBay) ale oprócz tego pod MCP brakowało elementu C146 a przy złączach USB C540 był tak przestawiony że nie ma kontaktu z padem z jednej strony. Poza tym jak wspomniałem wcześniej brakowało elementu L1 przy złączu matrycy.

W tej chwili od strony zasilania płyta jest sprawna, włącza się i wyłącza poprawnie.

Problem jednak nadal jest z niedziałającym napędem DVD. Prawdę mówiąc trochę mi się nie uśmiecha znów podnosić MCP, pady pod nim mam wrażenie są baaardzo delikatne :/

Jest jakiś sposób na sprawdzenie czy to na pewno wina MCP?

#20 Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Vogelek23 17 maja 2012, 01:40
Slaw napisał(a):Jest jakiś sposób na sprawdzenie czy to na pewno wina MCP?
Zmierz linie danych na złączu napędu - tak, jak w tej solucji: viewtopic.php?f=161&t=8346
Jeśli na którejkolwiek linii wynik będzie wyraźnie odstawał od pozostałych, to masz odpowiedź.

Slaw napisał(a):znów podnosić MCP, pady pod nim mam wrażenie są baaardzo delikatne
Nie tak aż do przesady.
Zdarzyło mi się (w celach testowych) lutować MCP w jednej płycie (AT1, czyli bliźniak AT2) nawet 8 razy, nim zaczęły odpadać pierwsze pady.
Do 11 wylutowania odpadały tylko te "NC" i płyta dalej prawidłowo działała po posadzeniu hybrydy - dopiero przy 12 wylutowaniu płyta definitywnie "pożegnała się z życiem".

Re: DV9000 pod AMD, zawiesza się na ekranie z logo HP

przez Google Adsense [BOT] 17 maja 2012, 01:40