• płyta ECS Geforce 6100Sm-M (problem z BIOS'em ?)

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 płyta ECS Geforce 6100Sm-M (problem z BIOS'em ?)

от meloow 29 Март 2012, 22:27
Witam

Trafił do mnie komputer z mobo ECS Geforce 6100Sm-M - klient powiedział że komputer modernizowany przez "kuzyna" który maił reinstalnąć system ale w końcu powiedział że się nie da i się poddaje. Po takich słowach już się domyślałem czego mogę się spodziewać. Nie do końca wiem co mu dolega ale efekt jest taki że płyta + procek nie wstaje tzn. po wciśnięciu power mrugnie HDD LED , wentylator CPU pracuje i tyle, brak dzięków buzzera.

Bios award, karta post odrazu pokazuje 50 4C. 50 to (cmos update), a 4C niestety nie ma na wykazie. Czyżby ów kuzyn robił update BIOS i coś nie wyszło ?

Kość to w39v040cpz. Niestety nie posiadam odpowiedniego programatora, choć tydzień temu kupiłem EZP2010, ale chyba będę zmuszony kupić drugi inny di tego zadania.

Znalazłem taki "Genius G840 USB Universal Programmer" za 100$
niestety przeraża mnie czas oczekiwania pewnie ze 3 tyg. może macie jakiś godny polecenia programator do kupienia u nas.

Re: płyta ECS Geforce 6100Sm-M (problem z BIOS'em ?)

от Google Adsense [BOT] 29 Март 2012, 22:27

#3 Re: płyta ECS Geforce 6100Sm-M (problem z BIOS'em ?)

от meloow 30 Март 2012, 17:56
Ok, zamówiłem epsilona. Czy ktoś z kolegów może mnie utwierdzić w przekonaniu, że ten CMOS UPDATE to faktycznie problem biosu?

#4 Re: płyta ECS Geforce 6100Sm-M (problem z BIOS'em ?)

от DjDave 30 Март 2012, 21:19
Pamiętaj że nie tylko w laptopach nVidia jest wadliwa. Podgrzej diagnostycznie rdzeń.

#5 Re: płyta ECS Geforce 6100Sm-M (problem z BIOS'em ?)

от meloow 6 Апрель 2012, 00:26
Witam,

w końcu przyszedł w/w programator ;) udało mnie się to podłączyć (windows 7) i zaczytać zawartość kości , niestety nie mogę wrzucić nowego biosu (plik BIN) pobrany ze strony producenta.

soft jaki uzywam to Willem Eprom 0.97ja. Komunikat podczas próby zapisu
ERROR at 0x000000 Chip = 0x09 buffer 0x2d.

czy ktoś może pomóc ?

#6 Re: płyta ECS Geforce 6100Sm-M (problem z BIOS'em ?)

от farmer 6 Апрель 2012, 09:35
Kość przed zapisem oczywiście wyczyściłeś (ERASE)? Jaki jest po tym wynik funkcji Blank Check?

#7 Re: płyta ECS Geforce 6100Sm-M (problem z BIOS'em ?)

от marek216 6 Апрель 2012, 10:15
Znajdź kogoś kto ma Willema - stara sprawdzona konstrukcja, o kant dupy z tanimi wynalazkami składanymi w garażu.
Widzę że masz w lokalizacji Śląsk - jak nie masz daleko to zapraszam do Raciborza to ci to machnę.
Na chwilę obecną dysponuję willemem i wellonem

Jest opcja że kość masz uszkodzoną - jak masz możliwość to sprawdź na innej kości.

#8 Re: płyta ECS Geforce 6100Sm-M (problem z BIOS'em ?)

от amorphe 7 Апрель 2012, 09:06
Też używam UFP i te kostki programuje bez problemu (przynajmniej na XP) - przy akurat tej kostce z menu wybieram >W39V040A<
Sprawdź też konfigurację programatora - wszystkie zworki powinny być założone (szczególnie 5V) łącznie ze zworką na adapterze HUB/LPC (Vpp12V).
Jeśli by dalej się opierał, spróbuj odznaczyć pole "Skip Write 0xFF w zakładce "Device" oraz kilkukrotnie wykasować kostkę i następnie sprawdzić ją, czy jest czysta (Blank Test)
Odczyt ID daje wynik 0xDA oraz 0x50.

W "gardłowej" sprawie do programowania używałem "Mini Windows XP Rebuild" z płytki Hirens'a.

Załączę też soft w wersji polskiej, chociaż jest ogólnie dostępny.

Edit:
Zapomniał bym - po wylucie lub wyjęciu z podstawki takiej kostki, dobrze jest przeczyścić boczne części styków scalaka.Zdarza się zły kontakt.

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

#9 Re: płyta ECS Geforce 6100Sm-M (problem z BIOS'em ?)

от meloow 7 Апрель 2012, 15:17
Witam,

ok chyba wszystko jasne , po skasowaniu zawartości nie było już problemu aby wrzucić nowy wsad.

dzięki za pomoc i objaśnienie co i jak.

Dodatkowo mam jeszcze pytanie do posiadaczy UFP po co są te trzy zworki na płycie ?

#11 Re: płyta ECS Geforce 6100Sm-M (problem z BIOS'em ?)

от meloow 7 Апрель 2012, 20:16
witam,

Dzięki :)

Co do samej płyty wgranie BIOS'u nie pomogło, po podłączeniu zasilania od razu włacza się wentylator CPU, innych ozak brak tzn. POWER LED czy HDD LED (czarne) , buzzer też nic nie pika. Brak rekakcji na przytrzymanie power'a. Czy to może być wina KBC ?

#12 Re: płyta ECS Geforce 6100Sm-M (problem z BIOS'em ?) 

от amorphe 7 Апрель 2012, 23:06
W porównaniu do pierwszego posta:
...ale efekt jest taki że płyta + procek nie wstaje tzn. po wciśnięciu power mrugnie HDD LED , wentylator CPU pracuje i tyle, brak dzięków buzzera.

coś się zmieniło...
Profilaktycznie sprawdź jeszcze pamięci i procesor - bez RAM płyta powinna zatrzymać się na post C1.
Wrzucam także wsad zgrany z działającej płyty GeForce6100SM-M v1.0A.

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

#13 Re: płyta ECS Geforce 6100Sm-M (problem z BIOS'em ?)

от meloow 15 Апрель 2012, 12:05
Witam,

klient kupił inna płytę :) teat zamykam

PS. to nie była wina BIOS.

Re: płyta ECS Geforce 6100Sm-M (problem z BIOS'em ?)

от Google Adsense [BOT] 15 Апрель 2012, 12:05