• Jakie diody do oświetlacza mikroskopu

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Jakie diody do oświetlacza mikroskopu

opelr 30 Березня 2012, 06:22
Zupełnie nie interesuje się tematem LED i nie wiem co mam zastosować aby mieć dobre oświetlenie pola roboczego

Mam obudowę w której był jarzeniowy ale juz dawno nie działa, a chciałbym coś takiego ale nie w cenie 250-350zł

Зображення

tylko, że nie chce się za dużo narobić(lutować 60sztuk, wycinać i trawic płytki) więc proszę o pomoc w doborze jakichś ledów mocy aby zastosować ich np. 10-15sztuk, mocne światło w dobrej cenie, jakieś symbole ledów, może linki, mogę nawet poczekać na dostawę z chin, ktoś może się tematem interesuje i kupuje już takie rzeczy.

ps. np. fajnie świeci ta lampka w achi pro, tam jest jedna dioda świecąca, ale nie widzę na niej symbolu

Re: Jakie diody do oświetlacza mikroskopu

Google Adsense [BOT] 30 Березня 2012, 06:22

#2 Re: Jakie diody do oświetlacza mikroskopu

arvika 30 Березня 2012, 07:38
Przeglądnij forum speleo. W niektórcyh watkach jest mowa o typie oświetlenia do jaskini i zastosowanych diodach.
http://forum.speleo.pl/list.php?5

#3 Re: Jakie diody do oświetlacza mikroskopu

demeo 30 Березня 2012, 09:17
Projekt, schemat, trawienie, wiercenie i lutowanie to nie problem. Problemem raczej jest obudowa w której to chciałbyś umieścić.

Poszukaj led-ów dużej mocy tzw. power led, są stosunkowo łatwo dostępne w mocach 1W - 5W. Lecz od 3W w górę wymagają odpowiedniego chłodzenia lub obudowy odprowadzającej ciepło. Wybierz takie ze światłem jak najbardziej zbliżonym do białego (od 5500 K do 6500 K).

--
Pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Jakie diody do oświetlacza mikroskopu

Gregoor 30 Березня 2012, 11:55
Witaj.
Mam lampkę zrobioną na takich diodach 2 szt. NT-1SB22-XHEWCQR52B dostępnych w Maritex http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/18074.
Diody te świecą tak mocnym światłem, że nie można w nie na wprost patrzeć.
Do tego można zastosować soczewki, także do kupienia z diodami, no i to wszystko umocować na aluminiowym pierścieniu, aby odprowadzić ciepło, małą wadą mojej lampki jest oświetlenie tylko z dwóch stron, także zastosowanie 4 sztuk powinno być zadowalające.

Re: Jakie diody do oświetlacza mikroskopu

Google Adsense [BOT] 30 Березня 2012, 11:55
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей