• Jakie diody do oświetlacza mikroskopu

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Jakie diody do oświetlacza mikroskopu

by opelr 30 March 2012, 06:22
Zupełnie nie interesuje się tematem LED i nie wiem co mam zastosować aby mieć dobre oświetlenie pola roboczego

Mam obudowę w której był jarzeniowy ale juz dawno nie działa, a chciałbym coś takiego ale nie w cenie 250-350zł

Image

tylko, że nie chce się za dużo narobić(lutować 60sztuk, wycinać i trawic płytki) więc proszę o pomoc w doborze jakichś ledów mocy aby zastosować ich np. 10-15sztuk, mocne światło w dobrej cenie, jakieś symbole ledów, może linki, mogę nawet poczekać na dostawę z chin, ktoś może się tematem interesuje i kupuje już takie rzeczy.

ps. np. fajnie świeci ta lampka w achi pro, tam jest jedna dioda świecąca, ale nie widzę na niej symbolu

Re: Jakie diody do oświetlacza mikroskopu

by Google Adsense [BOT] 30 March 2012, 06:22

#2 Re: Jakie diody do oświetlacza mikroskopu

by arvika 30 March 2012, 07:38
Przeglądnij forum speleo. W niektórcyh watkach jest mowa o typie oświetlenia do jaskini i zastosowanych diodach.
http://forum.speleo.pl/list.php?5

#3 Re: Jakie diody do oświetlacza mikroskopu

by demeo 30 March 2012, 09:17
Projekt, schemat, trawienie, wiercenie i lutowanie to nie problem. Problemem raczej jest obudowa w której to chciałbyś umieścić.

Poszukaj led-ów dużej mocy tzw. power led, są stosunkowo łatwo dostępne w mocach 1W - 5W. Lecz od 3W w górę wymagają odpowiedniego chłodzenia lub obudowy odprowadzającej ciepło. Wybierz takie ze światłem jak najbardziej zbliżonym do białego (od 5500 K do 6500 K).

--
Pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Jakie diody do oświetlacza mikroskopu

by Gregoor 30 March 2012, 11:55
Witaj.
Mam lampkę zrobioną na takich diodach 2 szt. NT-1SB22-XHEWCQR52B dostępnych w Maritex http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/18074.
Diody te świecą tak mocnym światłem, że nie można w nie na wprost patrzeć.
Do tego można zastosować soczewki, także do kupienia z diodami, no i to wszystko umocować na aluminiowym pierścieniu, aby odprowadzić ciepło, małą wadą mojej lampki jest oświetlenie tylko z dwóch stron, także zastosowanie 4 sztuk powinno być zadowalające.

Re: Jakie diody do oświetlacza mikroskopu

by Google Adsense [BOT] 30 March 2012, 11:55
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).