• Zaprogramowanie PIC18F458

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 Zaprogramowanie PIC18F458

greg1987gt 6 Березня 2012, 21:04
Witam , naprawiam koledze OP-Com oparty on jest na mikrokontrolerze Microchip PIC18F458-I/PT na tym układzie jest niby bootloader oraz firmware. Więc tak posiadam programator Wellon VP-990 i chyba wystarczy. Układ chciałem zaprogramować przez ISP więc zrobiłem sobie pająka.Według programatora mam podłączyć nóżkę 6, 7, 15, 16, 17 i 18. Wrzucam program i wciskam programuj no i niby idzie ale w połowie staje . Błędy na screenach. A i oczywiście posiadam 8 szt. jakich układów i na 4 próbowałem również z niepowodzeniem.

Зображення

Зображення

Proszę o szybką i konkretną pomoc.
Pozdrawiam Greg.

Re: Zaprogramowanie PIC18F458

Google Adsense [BOT] 6 Березня 2012, 21:04

#2 Re: Zaprogramowanie PIC18F458

willyvmm 6 Березня 2012, 21:47
Jak już musisz go na kabelkach programować to zadbaj o 100% poprawne połączenie. Jak to nie pomoże to podnieś napięcia. (najpierw VPP a potem VCC)

#3 Re: Zaprogramowanie PIC18F458

greg1987gt 6 Березня 2012, 21:59
W VP-990 z tego co wiem nie można podnosić napięć dla układów. A na kablach jest 100% połączenie cieniutkimi kabelkami żeby nic się nie stykało. Ale nie mogę go jakoś zaprogramować.

#4 Re: Zaprogramowanie PIC18F458

willyvmm 6 Березня 2012, 22:00
Można i czasami nawet trzeba :)

#5 Re: Zaprogramowanie PIC18F458

greg1987gt 6 Березня 2012, 22:13
Powiedz mi kolego gdzie w tym sofcie bo szukałem i nie znalazłem.

#6 Re: Zaprogramowanie PIC18F458

willyvmm 6 Березня 2012, 22:17
Settings->Modify Algorithm Parameters

#7 Re: Zaprogramowanie PIC18F458

greg1987gt 6 Березня 2012, 22:27
No dobra jest jak być powinno, według datasheetu. A nie chce ustawiać zbyt wysokiego napięcia żeby tego układu nie spalić.

Зображення

A nie powinno się czegoś ustawić przy ładowaniu pliku z softem.

A co do zmiany napięcia spróbowałem dać w VPP 18V ale po wciśnięciu Ok program zmienia z 18V na 12V z powrotem.

-- wtorek, 6 marca 2012, 22:16 --

Programator zaktualizowałem do wersji 15 oraz program do 4.3.4 i przy wciśnięciu programuj wywala błąd : Waring ! Device Code Error : Man.Code : 29 Dev. Code:FF

Jak dam ignoruj to zaprogramuje czasem ale po zczytaniu jest pusty , a czasem ponieważ♦ też niekiedy wywala ten sam błąd co podałem na samym początku.

#8 Re: Zaprogramowanie PIC18F458

willyvmm 7 Березня 2012, 08:21
Przy programowaniu przez ISP zmiana napiecia NIC nie daje - moj blad.

#9 Re: Zaprogramowanie PIC18F458

dariuszj 7 Березня 2012, 12:29
Vellony ogólnie mają problemy z programowaniem PIC-ów. Ostatnio o mało co nie wyrzuciłem ok 30 szt PIC16F84A. Vellon nie chciał programować. Komunikaty podobne, czyli nie identyfikuje procesora. Na zwykłym Willemie wszystkie zaprogramowały się bez błędów. Wcześniej podobna sytuacja wystąpiła z PIC16F628A (programował się ale z błędami) oraz PIC12C508 co drugi musiałem wyrzucić.

#10 Re: Zaprogramowanie PIC18F458

R2D2 7 Березня 2012, 18:02
greg1987gt написав:Witam , naprawiam koledze OP-Com oparty on jest na mikrokontrolerze Microchip PIC18F458-I/PT na tym układzie jest niby bootloader oraz firmware. Więc tak posiadam programator Wellon VP-990 i chyba wystarczy.

Rozumiem że kolega ma skompilowany program do tego mikrokontrolera ?

greg1987gt написав:Układ chciałem zaprogramować przez ISP więc zrobiłem sobie pająka.Według programatora mam podłączyć nóżkę 6, 7, 15, 16, 17 i 18.

Układ w czasie programowania jest w układzie docelowym czy jest podłączony tylko do programatora ?

#11 Re: Zaprogramowanie PIC18F458

greg1987gt 7 Березня 2012, 18:11
Skompilowany plik posiadam do tego mikrokontrolera. A układ jest wyciągnięty i podłączony przez złącze ISP, inne układy 2 szt próbowałem zaprogramować na płytce drukowanej ale nic to nie dało.

#12 Re: Zaprogramowanie PIC18F458

R2D2 7 Березня 2012, 18:27
Prawidłowe podłączenie mikrokontrolera powinno skutkować prawidłowym odczytem jego ID przez programator.
Nie wiem jak Vellon ale wszystkie programatory Microchipa czytają ID układów.
Jeżeli ID układu jest rozpoznawane to znaczy że linie transmisyjne i zasilanie są prawidłowo podłączone.
Jeżeli mimo prawidłowego podłączenia programator nie "widzi" układu to znaczy że coś nie tak jest z programatorem.

Re: Zaprogramowanie PIC18F458

Google Adsense [BOT] 7 Березня 2012, 18:27

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Dino740827 і 2 гостей