• Matryca - przelotka

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Matryca - przelotka

by kwinto10 27 February 2012, 21:00
Witam.
Wymieniałem dzisiaj matrycę 17,3 LED z przelotką z prawej strony na lewą i niestety tak jak pisał kolega w innym poście matryca mruga.
W moim przypadku problemem nie była długość tasiemki, nie chciałem jej tylko zaginać.
Oryginalna taśma biegnie z lewej strony na prawą i poprzez przelotkę do złącza matrycy z lewej strony.
Można bezpiecznie pozaginać taśmę sygnałową tak żeby wpiąć bezpośrednio do gniazda ?
Takie dosyć mocne zginanie żeby zmieściło się za matrycą nie spowoduje jej uszkodzenia ?

Re: Matryca - przelotka

by Google Adsense [BOT] 27 February 2012, 21:00

#2 Re: Matryca - przelotka

by pijan4 27 February 2012, 21:27
Witam

Można zgiąć, lecz dalej kolega podpina matrycę użwywając przejściówki, chyba że źle rozumiem?

edit: Teraz przeczytałem ze zrozumieniem, kolega napisał "taśmę sygnałową". Można, ale trzeba wykonać wtedy 2 zgięcia, a wtedy wygnie matrycę lub będzie coś odstawać, więc raczej niefachowo.

#3 Re: Matryca - przelotka

by kwinto10 27 February 2012, 21:35
No właśnie, oprócz dwóch zagięć zrobi się jeszcze zgrubienie. Jednak nie widzę innego rozwiązania, chyba że zmiana matrycy, co jednak jest problemem bo wszystkie mają złącza z lewej strony.

#4 Re: Matryca - przelotka

by Usunięty Użytkownik 402 28 February 2012, 01:07
Bezpośrednie podłączenie matrycy nie powoduje mrugania? - bez przelotki.

#5 Re: Matryca - przelotka

by disease2kowalski 28 February 2012, 07:42
Taki przypadek: poprzedni serwis miał u siebie asusa k70 po upadku. Wymienili matryce na taką ze złączem po złej stronie (po lewej a miała być po prawej) bez przelotki. Taśmę wykręcili i zagięli. Taśma wytrzymała wg klienta parę dni normalnej pracy. Obecnie rozpada się w palcach....
Są dostępne matryce 17,3 z prawym złączem i ja stosuje je właśnie z powodu tego, żeby nie było problemów. Oczywiście są droższe od lewych.

#6 Re: Matryca - przelotka  [SOLVED]

by kwinto10 4 March 2012, 14:22
Sprzedawca matrycy również odradza mi zginanie taśmy sygnałowej. Matryca podpięta bezpośrednio wyświetla obraz prawidłowo, po podpięciu przelotki pojawiają się zakłócenia w postaci poziomych drgających lini w momencie np. otwierania katalogów. Przy statycznym wyświetlaniu obraz jest Ok.
Tak więc przelotka wprowadza zakłócenia i nie pozostaje nic innego jak zmiana matrycy.

#7 Re: Matryca - przelotka

by willyvmm 4 March 2012, 15:04
Spróbuj jeszcze zaekranować te przelotkę. NAwet zwykłą folia aluminiową.

Re: Matryca - przelotka

by Google Adsense [BOT] 4 March 2012, 15:04