• Matryca - przelotka

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Matryca - przelotka

kwinto10 27 Лютого 2012, 21:00
Witam.
Wymieniałem dzisiaj matrycę 17,3 LED z przelotką z prawej strony na lewą i niestety tak jak pisał kolega w innym poście matryca mruga.
W moim przypadku problemem nie była długość tasiemki, nie chciałem jej tylko zaginać.
Oryginalna taśma biegnie z lewej strony na prawą i poprzez przelotkę do złącza matrycy z lewej strony.
Można bezpiecznie pozaginać taśmę sygnałową tak żeby wpiąć bezpośrednio do gniazda ?
Takie dosyć mocne zginanie żeby zmieściło się za matrycą nie spowoduje jej uszkodzenia ?

Re: Matryca - przelotka

Google Adsense [BOT] 27 Лютого 2012, 21:00

#2 Re: Matryca - przelotka

pijan4 27 Лютого 2012, 21:27
Witam

Można zgiąć, lecz dalej kolega podpina matrycę użwywając przejściówki, chyba że źle rozumiem?

edit: Teraz przeczytałem ze zrozumieniem, kolega napisał "taśmę sygnałową". Można, ale trzeba wykonać wtedy 2 zgięcia, a wtedy wygnie matrycę lub będzie coś odstawać, więc raczej niefachowo.

#3 Re: Matryca - przelotka

kwinto10 27 Лютого 2012, 21:35
No właśnie, oprócz dwóch zagięć zrobi się jeszcze zgrubienie. Jednak nie widzę innego rozwiązania, chyba że zmiana matrycy, co jednak jest problemem bo wszystkie mają złącza z lewej strony.

#4 Re: Matryca - przelotka

Usunięty Użytkownik 402 28 Лютого 2012, 01:07
Bezpośrednie podłączenie matrycy nie powoduje mrugania? - bez przelotki.

#5 Re: Matryca - przelotka

disease2kowalski 28 Лютого 2012, 07:42
Taki przypadek: poprzedni serwis miał u siebie asusa k70 po upadku. Wymienili matryce na taką ze złączem po złej stronie (po lewej a miała być po prawej) bez przelotki. Taśmę wykręcili i zagięli. Taśma wytrzymała wg klienta parę dni normalnej pracy. Obecnie rozpada się w palcach....
Są dostępne matryce 17,3 z prawym złączem i ja stosuje je właśnie z powodu tego, żeby nie było problemów. Oczywiście są droższe od lewych.

#6 Re: Matryca - przelotka  [РІШЕНО]

kwinto10 4 Березня 2012, 14:22
Sprzedawca matrycy również odradza mi zginanie taśmy sygnałowej. Matryca podpięta bezpośrednio wyświetla obraz prawidłowo, po podpięciu przelotki pojawiają się zakłócenia w postaci poziomych drgających lini w momencie np. otwierania katalogów. Przy statycznym wyświetlaniu obraz jest Ok.
Tak więc przelotka wprowadza zakłócenia i nie pozostaje nic innego jak zmiana matrycy.

#7 Re: Matryca - przelotka

willyvmm 4 Березня 2012, 15:04
Spróbuj jeszcze zaekranować te przelotkę. NAwet zwykłą folia aluminiową.

Re: Matryca - przelotka

Google Adsense [BOT] 4 Березня 2012, 15:04

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 5 гостей