• Acer Aspire One D250 nie wstaje.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez gabik001 23 lutego 2012, 23:35
Witam.
Mam AOD 250 KAV60 który rzekomo padł podczas flashowania BIOS-u (padła mu bateria). Tak twierdzi gość który mi go dał.
Więc kupiłem nową kostkę BIOSu z wgranym BIOS-em do tego modelu i laptop wstał ale nie przechodzi procedury POST. Uruchamia się , dysk co jakiś czas ruszy głowicą , wentylator pracuje i nic poza tym - brak obrazu i podświetlenia.
Pomyślałem że może błędnie BIOS był zapisany i poprosiłem sprzedawce o drugą kość. Po wymianie na tą drugą zachowuje się podobnie , z tym że wentylator po 10 sekundach się wyłącza.
We wszystkich trzech przypadkach (z oryginalnym układem BIOSu i z dwoma podmienionymi) nie zadziałała opcja awaryjnego flashowania BIOS. Laptop owszem wchodzi w tą procedurę (mignięcie obu kontrolek na pomarańczowo) ale nie widzi niczego pod USB. Próbowałem na wszystkie sposoby - przy pomocy pendrive , FDD na USB i z dyskiem twardym. Bez rezultatu.
Nie bardzo mam pomysł jak go wskrzesić.
Co proponujecie?

Re: Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez Google Adsense [BOT] 23 lutego 2012, 23:35

#2 Re: Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez arvika 24 lutego 2012, 02:41
Musisz być na 100% pewny że wsad jest dobry. Zapytaj sprzedawcę jaki wsad wgrywał.

#3 Re: Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez adam1114 24 lutego 2012, 03:22
Czy przypadkiem nie jest wymagany zasilacz aby zaktualizować bios, w innym wypadku chyba program nie pozwoli ?

U mnie przy podobnym problemie, pomogła wymiana CPU, ale jeśli to na pewno stało się przy aktualizacji, to nie ma co grzebać.

#4 Re: Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez gabik001 24 lutego 2012, 06:00
Gość twierdzi że robił update biosu w windowsie i padła mu bateria. Nie wiem jak to było naprawdę. CPU mówisz? To żeś mnie nie pocieszył - ale czy jak CPU padnie to wogóle coś będzie się działo? Mieszał by raz od czasu głowicą dysku i wiatrak by mielił?

A co do wsadu to pierwszy układ BIOSu spowodował że komputer wstał częściowo , tak samo jak drugi. Nie wiem jaki wsad jest w tych kościach - wiem tylko że do AOD250 (ale która wersja BIOS-u to nie wiem ale zapytam) tak mi przynajmniej napisał w drugiej przesyłce - na kartce.
Dzięki.

#5 Re: Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez adam1114 24 lutego 2012, 06:04
Akurat w tych płytach CPU często powodowały problemy, a także północ.
Jednak najpierw musisz wykluczyć ten BIOS, zaobserwuj zmiany prądy, żeby zobaczyć czy post idzie.

#6 Re: Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez gabik001 24 lutego 2012, 06:09
Na karcie diagnostycznej tylko jedno zero się zaświeca i nic więcej. Czyli chyba POST nie idzie.
Tylko ciekawe dlaczego nie działa ten tryb do awaryjnego flashowania BIOSu? Coraz bardziej wydaje mi się że chyba coś z prockiem...

#7 Re: Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez adam1114 24 lutego 2012, 06:10
Akurat twoja karta może tu nie działać, lub nie ma na złącze wyprowadzonej komunikacji.....

#8 Re: Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez gabik001 24 lutego 2012, 06:16
No właśnie , dlatego wogóle nie biorę jej pod uwagę.
Wysłałem zapytanie do sprzedającego , zobaczymy co odpisze. Jeżeli to faktycznie mostek albo procek to chyba nie opłaca się go naprawiać ( za stówę na craigliście można kupić sprawny a za reflow wołają sobie 9 dych :) ).

#9 Re: Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez pawel80 24 lutego 2012, 06:18
gabik001 napisał(a):We wszystkich trzech przypadkach (z oryginalnym układem BIOSu i z dwoma podmienionymi) nie zadziałała opcja awaryjnego flashowania BIOS. Laptop owszem wchodzi w tą procedurę (mignięcie obu kontrolek na pomarańczowo) ale nie widzi niczego pod USB. Próbowałem na wszystkie sposoby - przy pomocy pendrive , FDD na USB i z dyskiem twardym. Bez rezultatu.
Nie bardzo mam pomysł jak go wskrzesić.
Co proponujecie?

Skoro nie wykrywa ci nic w portach usb to posprawdzaj czy na tych portach występują napięcie i czy czasami nie ma tam zwarć.

#10 Re: Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez adam1114 24 lutego 2012, 06:18
Procesor można dać używany, są dość tanie, zresztą wydaje mi się, że nowe N270 nie są teraz za bardzo dostępne.

#11 Re: Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez gabik001 26 lutego 2012, 01:43
Witam ponownie.
Sprzedawca napisał że wsad BIOS-u jest v1.29 - tak przynajmniej odpisał mu ten co programował bo on sam, jak twierdzi, tylko sprzedaje.
Co do napięć to oba napięcia są ok. Na portach USB zwarć nie ma , laptop pobiera bez HDD, baterii i karty wifi 350mA po włączeniu z pracującym wentylatorem.

#12 Re: Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez Usunięty Użytkownik 402 26 lutego 2012, 12:16
Kostkę biosu wstawiasz gorącym powietrzem czy lutownicą?

#13 Re: Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez gabik001 27 lutego 2012, 07:19
Gorącym powietrzem i pózniej sprawdzam pod lupą czy prawidłowo siedzi.

#14 Re: Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez Usunięty Użytkownik 402 27 lutego 2012, 10:45
No to wszystko jasne. Jak przesadzisz z temperaturą to można wsad w kostce uszkodzić. Miałem nieraz taki przypadek i od tamtej pory bardzo uważam.
Proponuję byś wykonał prosty programator jaki zamieszczony jest w dziale DIY i sam sobie zweryfikujesz w czym problem.

Re: Acer Aspire One D250 nie wstaje.

przez Google Adsense [BOT] 27 lutego 2012, 10:45