Toshiba A300 płyta BL5S wyłącza się samoczynnie w przypadkowych momentach. Słynny NEC Tokin przerobiłem już na 6x330. Potem wydawało mi się że za bardzo grzeje się HBM i też go wymieniłem. Wyłączanie się ma słaby związek z temperaturą bo raz wyłączy się po 10min. a raz po 30sek. Gdy wyłączy się gaśnie też na moment dioda sygnalizująca podłączenie zasilania. Potem raz można włączyć ją ponownie a raz dopiero po kilku próbach jednocześnie przy każdej próbie gaśnie dioda. Wygląda to tak jakby przywierał jakiś komponent na gałęzi Vin. Zrobiłem też taką próbę przy podłączonej płycie (st.by) podgrzewałem różne obszary płyty hotem licząc na jakąś reakcję w poborze prądu. Wszystko okazało się nie skuteczne. Są jeszcze jakieś inne metody lokalizacji przyczyny takiej usterki?. Czy też odpuścić choć trochę szkoda zabrała masę czasu. Proszę o podpowiedzi.
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Toshiba A300 wyłącza się.
przez Google Adsense [BOT] • 17 lutego 2012, 19:19
Wypisz, wymaluj - niedawno miałem identyczny przypadek z płytą LA-3551P. Na macie antystatycznej leżał pajączek, w pokoju zaczęło się powoli ściemniać - inaczej nigdy chyba nie trafiłbym na rozwiązanie problemu. Komputer pracował już od paru minut i nagle po raz kolejny - BOOM. Jednak tym razem udało mi się zaobserwować maleńką iskrę na jednej z cewek. Zimny lut, cewka przelutowana, problem z głowy. Może Ty również spróbuj ją obejrzeć przy zgaszonym świetle ?
Nadszedł wreszcie pozytywny finał tej naprawy choć naprawa przebiegła drogą okrężną. Zakupiłem mianowicie drugą uszkodzoną płytę w której przekulkowanie LE82GM965 postawiło ją na nogi. Postanowiłem wtedy zrobić to samo w tej wyłączającej się i jej też pomogło. Wychodzi na to że warto sobie zanotować w pamięci że w tej płycie po znanym NEC/TOKIN drugim podejrzanym jest NB.