• Sieciowa instalacja systemów - automatyzacja instalacji

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Sieciowa instalacja systemów - automatyzacja instalacji

demeo 15 Лютого 2012, 00:24
Witam,

Czy ktoś z obecnych na forum stosuje jakieś rozwiązania, ułatwiające i przyśpieszające/automatyzujące instalację systemów operacyjnych
na komputerach klientów?

Aktualnie mam przygotowane zmodyfikowane płyty instalacyjne (unattended windows installation) systemów ze wszystkimi uaktualnieniami
oraz dodatkowym oprogramowaniem, o które często klienci pytają. Znacząco to ułatwia cały proces, dla komputerów z partycją recovery
stosuję pakietową instalację aktualizacji, gdzie za pomocą jednego kliknięcia instaluję większość aktualizacji dla danego systemu.

Właściwie głównie pytam o sposoby i możliwości sieciowej instalacji systemów operacyjnych. Czy są znane jakieś ciekawe i wygodne rozwiązania?

--
Pozdrawiam,
demeo

Re: Sieciowa instalacja systemów - automatyzacja instalacji

Google Adsense [BOT] 15 Лютого 2012, 00:24

#2 Re: Sieciowa instalacja systemów - automatyzacja instalacji

arvika 15 Лютого 2012, 01:46
A próbowałeś instalacji z pendrive?

#3 Re: Sieciowa instalacja systemów - automatyzacja instalacji

demeo 15 Лютого 2012, 02:33
Właściwie nie próbowałem, chodzi mi po głowie sieciowa instalacja z obrazu na centralnym serwerze, dzięki temu mogę robić instalację na kilku komputerach jednocześnie, nie muszę mieć kilku pendrivów, czy płyt.

--
Pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Sieciowa instalacja systemów - automatyzacja instalacji

tplewa 15 Лютого 2012, 10:04
Co prawda nie w serwisie Ale w firmie mam coś takiego zrobione, jest to w sumie funkcjonalność Windows Server (Windows Deployment Services).
Komputer robi boot z karty sieciowej i wybiera się dla danego modelu wcześniej przygotowany obraz.

Jednak z tego co wiem są rozwiązania Open Source (poszukaj coś na temat RIS Linux) o podobnej funkcjonalności, z tym że w serwisie to tych obrazów trzeba by trochę przygotować. W firmie jest to łatwiejsze do ogarnięcia (zazwyczaj nie ma wiele rożnych modeli komputerów).

Tylko pamiętaj że takie sposoby instalacji mogą łamać licencjonowanie M$... Zwłaszcza że większość osób prywatnych posiada wersje OEM...

Re: Sieciowa instalacja systemów - automatyzacja instalacji

Google Adsense [BOT] 15 Лютого 2012, 10:04
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей