• Odzyskanie danych po sformatowaniu.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.

#1 Odzyskanie danych po sformatowaniu.

от hanomag 12 Февраль 2012, 14:18
Dostałem PC na reinstalację systemu. Serwisant utworzył nowe partycje, zrobił szybkie formatowanie i zainstalował nowy system. Następnego dnia klient zorientował się, że miał ważne dane na drugiej partycji i zwrócił się z prośbą o odzyskanie danych. Problem polega na tym, że ma podłączone dwa HDD (nie powiązane w macierz) pod SATA a płyta jest z 2004r. (początki SATA) - myślę że nie byłoby problemów z odzyskaniem danych, gdyby nie problem z emulacją SATA na tej płycie.

Proszę o poradę, jak emulować SATA, lub jakiego programu użyć do odzysku (może być pod Windows).

Re: Odzyskanie danych po sformatowaniu.

от Google Adsense [BOT] 12 Февраль 2012, 14:18

#2 Re: Odzyskanie danych po sformatowaniu.

от mikesh 12 Февраль 2012, 14:22
Nie prościej przełożyć dysk do swojego komputera? Do odzyskania polecam DMDE, jeśli plików nie jest dużo można użyć wersji darmowej. Nie polecam uruchamiania systemu z dysku na którym są dane do odzyskania.

#3 Re: Odzyskanie danych po sformatowaniu.

от hanomag 12 Февраль 2012, 14:27
Nie prościej bo nie mam swoich stacjonarek w serwisie, lecz chyba zwrócę się o pomoc do znajomego. DMDE tutaj raczej się nie sprawdzi to podobno ma być dużo plików.

#4 Re: Odzyskanie danych po sformatowaniu.

от marioj77 12 Февраль 2012, 14:38
Polecam do takich celów zakup docka do dysków ATA/SATA 2.5 i 3.5 cala, bardzo się przydaje.
Do odzyskiwania danych mogę polecić EASEUS Data Recovery, całkiem skuteczny tyle, że komercyjny.

#5 Re: Odzyskanie danych po sformatowaniu.

от czorny 12 Февраль 2012, 15:03
Przecież program nie jest drastycznie drogi, a przyda się w serwisie nie jeden raz.
Jest też Polski dystrybutor: http://www.dmde.pl/sklep/?professional,30

DMDE Home, Personal License 16 EUR*
DMDE Home, Commercial License 34 EUR*

#6 Re: Odzyskanie danych po sformatowaniu.

от marioj77 12 Февраль 2012, 15:12
Home Commercial nie jest wersją dla serwisów, należy zakupić wersję Professional. Sam się zastanawiam nad programem do serwisu, pod uwagę biorę DMDE i EASEUS Data Recovery (ten drugi kosztuje 70$).

#7 Re: Odzyskanie danych po sformatowaniu.

от czorny 12 Февраль 2012, 15:18
Doczytałem teraz dokładnie, że do serwisu trzeba kupić professional wersje, ale też nie jest droga DMDE Professional 50 EUR* .Tego drugiego nie znam i postaram się porównać z DMDE.

#8 Re: Odzyskanie danych po sformatowaniu.

от marioj77 12 Февраль 2012, 15:25
Najbogatsza wersja czyli 3 systemy na stronie producenta kosztuje 324zł po dzisiejszym kursie, polski dystrybutor chce za tą samą wersję 600zł.
Easesus Data Recovery raczej przegrywa w konkurencji z DMDE, jest bardzo uproszczonym programem do odzyskiwania plików a nie zaawansowanym edytorem dyskowym jak DMDE. Ja jednak kupię DMDE - tutaj można wszelkie operacje dyskowe przeprowadzać.

#9 Re: Odzyskanie danych po sformatowaniu.

от yaro014 12 Февраль 2012, 17:37
Myślę, że testdisk poradził by sobie z odzyskiem całej tablicy w kilkanaście minut jeśli druga partycja nie została nadpisana,
W dodatku za free.

#10 Re: Odzyskanie danych po sformatowaniu.

от lakier 12 Февраль 2012, 18:19
Panowie Panowie chyba mamy koledze doradzić jak odzyskać dane a nie jaki ma program kupić;)

#11 Re: Odzyskanie danych po sformatowaniu.

от hanomag 12 Февраль 2012, 23:47
No właśnie :) ale po tej lekturze zastanowię się na przyszłość nad zakupem DMDE. Chciałem użyć TestDisk, ale nie wyszło przez problem z emulacją SATA. Rano będę miał stację dokującą na dysk, więc skorzystam raczej z czegoś pod Windows.

#12 Re: Odzyskanie danych po sformatowaniu.

от arvika 13 Февраль 2012, 03:05
1. Przeczytaj dział szkolenia
2. DMDE lub Testdisk powinny odzyskać te dane jeśli były na drugiej partycji.
3. Pracuj na kopii dysku!

#13 Re: Odzyskanie danych po sformatowaniu.

от tplewa 13 Февраль 2012, 09:38
arvika писал(а):3. Pracuj na kopii dysku!

A ja bym to postawił na pierwszym miejscu. Nigdy nie pracuj na uszkodzonym dysku - jakie to uszkodzenie by nie było. Pierwsze to kopia binarna i na niej dopiero eksperymenty. No chyba że dane nie mają znaczenia to można bawić się bez kopiowania :)

Re: Odzyskanie danych po sformatowaniu.

от Google Adsense [BOT] 13 Февраль 2012, 09:38