• Monitory - procesor

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Monitory - procesor

da kwinto10 8 febbraio 2012, 21:33
Witam.
Co jakiś czas trafia się monitor w którym blok zasilania jest sprawny, matryca również.
Problem jest więc w sterowaniu. Spróbowałem raz wymienić na nowy procesor serii TSUMU58WHJ-LF niestety bez efektu (wcześniej podmieniłem pamięć flash) Czy te układy są wstępnie programowane, czy też cały program siedzi w zewnętrznym flashu ?
Ewentualnie w tego typu usterkach jakie czynności należałoby wykonać w pierwszej kolejności ?

Pozdrawiam

Re: Monitory - procesor

da Google Adsense [BOT] 8 febbraio 2012, 21:33

#2 Re: Monitory - procesor

da Usunięty Użytkownik 402 8 febbraio 2012, 22:44
Witaj, układ ma program, jego wersja jest podana najczęściej na końcu głównego symbolu lub pod nim <> nie wiem jak w tym układzie.
Jeżeli kupiłeś inną wersję to sprzęt nie wystartuje. Dobrze jest wykonać pomiar na nodze reset procesora i sprawdzić czy pracuje kwarc.

Proponuję wymienić kondensatorki w obwodach stabilizatora - obok procesora, ewentualnie wykonaj pomiar napięć.

#3 Re: Monitory - procesor

da jaceksz 8 febbraio 2012, 23:57
Sprawdź stabilizatory LM1117-xx (w obudowie SOT-223) które masz na płytce.
XX oznacza napięcie, nie wiem jaka masz płytę, z którego modelu ale najczęsciej spotykałem na 3.3 i 1.8v.

#4 Re: Monitory - procesor

da wab 9 febbraio 2012, 10:56
Kolego kwinto10 płytki z elektroniką mają różną budowę i w związku z tym nie można udzielić Ci precyzyjnej rady. W niektórych uszkadzają się procesory a w innych zawartość epromu, zużywają się tez elektrolity. Podaj konkretne przypadki.

#5 Re: Monitory - procesor

da kwinto10 9 febbraio 2012, 14:06
Np. leży mi od jakiegoś czasu Belinea BJ10003. Płytka JT229ZP6MR, według informacji z netu często pada procesor.
Wymieniłem TSUMU58WHJ-LF
Kolego Lazy chodzi o drugą linijkę ? w moim przypadku jest A6MDL27999E stary ma inne oznaczenie.

#6 Re: Monitory - procesor

da wab 9 febbraio 2012, 16:23
Tak te procesory często padają i skoro już wymieniłeś pamięć flash to teraz sprawdź napięcia zasilania.

Immagine

#7 Re: Monitory - procesor

da kwinto10 11 febbraio 2012, 17:00
Sprawdziłem podstawowe napięcia 5V, 3,3V, 1,8V są prawidłowe.
Zauważyłem że skacze napięcie VLCD, wydaje mi się że procek cyklicznie wystawia sygnał on_Panel.
Niestabilne jest napięcie zasilające układ I108 skacze 4,37V - 4,57V
Po włączeniu do sieci mruga zielona dioda power.
Immagine
Immagine

#8 Re: Monitory - procesor

da kwinto10 12 febbraio 2012, 20:48
Wylutowałem układ I108 (EEPROM), zdjąłem również diody D132, D133 niestety napięcie zasilające układ nadal pływa. Nie wiem co jest powodem bo są tu tylko jeszcze dwa rezystory do lini DDCD_SCL, DDCD_SDA na której pojawiają się również skoki napięcia (zakładam że tak ma być) a same linie idą tylko między gniazdo DVI a procesor.
Mając już wylutowany EEPROM warto go wykasować (w necie można spotkać opinie że po wykasowaniu zostanie załadowany wartościami fabrycznymi) ?