• Monitory - procesor

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Monitory - procesor

Napisal/-a kwinto10 8 Februar 2012, 21:33
Witam.
Co jakiś czas trafia się monitor w którym blok zasilania jest sprawny, matryca również.
Problem jest więc w sterowaniu. Spróbowałem raz wymienić na nowy procesor serii TSUMU58WHJ-LF niestety bez efektu (wcześniej podmieniłem pamięć flash) Czy te układy są wstępnie programowane, czy też cały program siedzi w zewnętrznym flashu ?
Ewentualnie w tego typu usterkach jakie czynności należałoby wykonać w pierwszej kolejności ?

Pozdrawiam

Re: Monitory - procesor

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 8 Februar 2012, 21:33

#2 Re: Monitory - procesor

Napisal/-a Usunięty Użytkownik 402 8 Februar 2012, 22:44
Witaj, układ ma program, jego wersja jest podana najczęściej na końcu głównego symbolu lub pod nim <> nie wiem jak w tym układzie.
Jeżeli kupiłeś inną wersję to sprzęt nie wystartuje. Dobrze jest wykonać pomiar na nodze reset procesora i sprawdzić czy pracuje kwarc.

Proponuję wymienić kondensatorki w obwodach stabilizatora - obok procesora, ewentualnie wykonaj pomiar napięć.

#3 Re: Monitory - procesor

Napisal/-a jaceksz 8 Februar 2012, 23:57
Sprawdź stabilizatory LM1117-xx (w obudowie SOT-223) które masz na płytce.
XX oznacza napięcie, nie wiem jaka masz płytę, z którego modelu ale najczęsciej spotykałem na 3.3 i 1.8v.

#4 Re: Monitory - procesor

Napisal/-a wab 9 Februar 2012, 10:56
Kolego kwinto10 płytki z elektroniką mają różną budowę i w związku z tym nie można udzielić Ci precyzyjnej rady. W niektórych uszkadzają się procesory a w innych zawartość epromu, zużywają się tez elektrolity. Podaj konkretne przypadki.

#5 Re: Monitory - procesor

Napisal/-a kwinto10 9 Februar 2012, 14:06
Np. leży mi od jakiegoś czasu Belinea BJ10003. Płytka JT229ZP6MR, według informacji z netu często pada procesor.
Wymieniłem TSUMU58WHJ-LF
Kolego Lazy chodzi o drugą linijkę ? w moim przypadku jest A6MDL27999E stary ma inne oznaczenie.

#6 Re: Monitory - procesor

Napisal/-a wab 9 Februar 2012, 16:23
Tak te procesory często padają i skoro już wymieniłeś pamięć flash to teraz sprawdź napięcia zasilania.

Slika

#7 Re: Monitory - procesor

Napisal/-a kwinto10 11 Februar 2012, 17:00
Sprawdziłem podstawowe napięcia 5V, 3,3V, 1,8V są prawidłowe.
Zauważyłem że skacze napięcie VLCD, wydaje mi się że procek cyklicznie wystawia sygnał on_Panel.
Niestabilne jest napięcie zasilające układ I108 skacze 4,37V - 4,57V
Po włączeniu do sieci mruga zielona dioda power.
Slika
Slika

#8 Re: Monitory - procesor

Napisal/-a kwinto10 12 Februar 2012, 20:48
Wylutowałem układ I108 (EEPROM), zdjąłem również diody D132, D133 niestety napięcie zasilające układ nadal pływa. Nie wiem co jest powodem bo są tu tylko jeszcze dwa rezystory do lini DDCD_SCL, DDCD_SDA na której pojawiają się również skoki napięcia (zakładam że tak ma być) a same linie idą tylko między gniazdo DVI a procesor.
Mając już wylutowany EEPROM warto go wykasować (w necie można spotkać opinie że po wykasowaniu zostanie załadowany wartościami fabrycznymi) ?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov