• Dyski Segate Momentus 5400.6 500gb -po podłączeniu piszczą przerywanym dzwiękiem

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the full model of data carrier and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem, what was checked, your conclusions and the question.
  3. Uploading of any complete instruction/schematics files is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more than one complete page of instruction/schematic per single topic.
  4. It is only allowed to describe one faulty device per topic - you should always open a new topic for each subsequent device.

#1 Dyski Segate Momentus 5400.6 500gb -po podłączeniu piszczą przerywanym dzwiękiem

by dakar 8 February 2012, 11:34
Dostałem do sprawdzenia dwa dyski twarde 2.5 cala ( pracowały jako dyski zewnętrzne ). Obydwa mają takie same objawy - tzn. po podłączeniu zasilania piszczą przerywanym dźwiękiem ( chyba coś z mechaniką - jak ją odłączę nic nie słychać ). Dyski nie są widoczne w systemie. Co może być przyczyną uszkodzenia obu dysków ?

Re: Dyski Segate Momentus 5400.6 500gb -po podłączeniu piszczą przerywanym dzwiękiem

by Google Adsense [BOT] 8 February 2012, 11:34

#2 Re: Dyski Segate Momentus 5400.6 500gb -po podłączeniu piszczą przerywanym dzwiękiem

by mikesh 8 February 2012, 11:55
Miałem identyczny przypadek, uszkodzony okazał się przewód USB. Także może to być kwestia zasilania.
W jaki sposób podłączasz te dyski do komputera? Z opisu wnioskuję, że bezpośrednio do komputera, a nie poprzez kieszeń zewnętrzną więc przewód odpada.

#3 Re: Dyski Segate Momentus 5400.6 500gb -po podłączeniu piszczą przerywanym dzwiękiem

by p4p 8 February 2012, 12:14
takie piski miałem gdy dysk mi spadł z małej odległości więc istnieje prawdopodobieństwo, że jako dyski przenośne nie były transportowane odpowiednio.

#4 Re: Dyski Segate Momentus 5400.6 500gb -po podłączeniu piszczą przerywanym dzwiękiem

by dakar 8 February 2012, 12:22
Wyciągnąłem dyski z obudów i podłączyłem osobne zasilanie. Dyski mogły być transportowane nieodpowiednio ( ale żeby dwa naraz miały taki sam przypadek - ten sam klient ).
W/g mnie talerze nie startują.

#5 Re: Dyski Segate Momentus 5400.6 500gb -po podłączeniu piszczą przerywanym dzwiękiem

by Usunięty Użytkownik 402 8 February 2012, 12:35
Najczęstszym powodem awarii w ostatnim czasie to wilgoć w powietrzu.

Wystarczy cokolwiek schłodzić na dworze i potem wnieść do domu, momentalnie skrapla się woda na obudowie.

#6 Re: Dyski Segate Momentus 5400.6 500gb -po podłączeniu piszczą przerywanym dzwiękiem

by dakar 8 February 2012, 12:37
To raczej nie to - dyski leżą już z miesiąć/ półtora. Od czego zacząć pomiary ?

#7 Re: Dyski Segate Momentus 5400.6 500gb -po podłączeniu piszczą przerywanym dzwiękiem

by Usunięty Użytkownik 402 8 February 2012, 12:41
Nie ma znaczenia ile one leżą, uszkodzić elektronikę wystarczy tylko raz. Trochę wilgoci, zwarcie i usterka gotowa.

#8 Re: Dyski Segate Momentus 5400.6 500gb -po podłączeniu piszczą przerywanym dzwiękiem

by arvika 8 February 2012, 17:17
Jeśli nie startują talerze może to oznaczać zaparkowanie głowic na platerach. Jeśli faktycznie tak by było to nie podłączaj ich jeśli dane na nich są ważne.

#9 Re: Dyski Segate Momentus 5400.6 500gb -po podłączeniu piszczą przerywanym dzwiękiem

by dakar 8 February 2012, 19:42
arvika wrote:Jeśli nie startują talerze może to oznaczać zaparkowanie głowic na platerach. Jeśli faktycznie tak by było to nie podłączaj ich jeśli dane na nich są ważne.

Jak to sprawdzić ?

#10 Re: Dyski Segate Momentus 5400.6 500gb -po podłączeniu piszczą przerywanym dzwiękiem

by arvika 9 February 2012, 03:05
Hm... jakbym usłyszał ten dźwięk to będę wiedział czy to zaparkowanie czy nie. Upewnij się czy faktycznie nie startuje silnik. Zaparkowanie głowic to takie cykliczne dźwięki w stylu dzzzz dzzz dzzz

Re: Dyski Segate Momentus 5400.6 500gb -po podłączeniu piszczą przerywanym dzwiękiem

by Google Adsense [BOT] 9 February 2012, 03:05