• Identyfikacja elementu IBM Lenovo T61 + zwarcie w linii VCC1R5B

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Identyfikacja elementu IBM Lenovo T61 + zwarcie w linii VCC1R5B

przez radziek 6 lutego 2012, 16:26
Witam proszę o identyfikację elementu lub zdjęcie tej drobnicy .

Obrazek

zaznaczone na czerwono .
Czy kondensator i rezystor dobrze są wlutowane czy mają być odwrotnie ??

Re: Identyfikacja elementu IBM Lenovo T61 + zwarcie w linii VCC1R5B

przez Google Adsense [BOT] 6 lutego 2012, 16:26

#2 Re: Identyfikacja elementu IBM Lenovo T61

przez novitech 6 lutego 2012, 16:44
Jakie jest oznaczenie płyty?

#3 Re: Identyfikacja elementu IBM Lenovo T61

przez radziek 6 lutego 2012, 16:52
Nie widzę gdzie tu jest oznaczenie jedynie co pisze to : HS-6W

IBM T61
TYPE: 6460-DWU
Płyta z grafiką g86-740-a2

#4 Re: Identyfikacja elementu IBM Lenovo T61

przez AndReV 7 lutego 2012, 13:09
Najprostszym sposobem jest sprawdzenie gdzie jest masa. Jeśli są dwie masy to w ten sposób dojdziesz jak leżały elementy. Wiadomo że kondensator jest z reguły do masy albo jeśli są dwie masy to kondensator też nie będzie mógł być ułożony w ten sposób. Może tym tokiem myślenia dojdziesz jak było.

Pozdrawiam

#5 Re: Identyfikacja elementu IBM Lenovo T61

przez farmer 7 lutego 2012, 22:24
Kolejność wlutowania prawidłowa. Płyta Hisui-6W. Kondensator - C138 - 0.01µF/25V, rezystor - R379 - 140kΩ.

#6 Re: Identyfikacja elementu IBM Lenovo T61

przez radziek 8 lutego 2012, 15:29
Bardzo proszę o pomoc.

Laptop po podłączeniu ładowarki na chwilę zaświeca diodę ładowania i podłączenia zasilania i po 1 sek diody wyłączają się. kliknięcie pwr_on nic nie daje.

Gdy mam podpiętą baterię, podłączenie ładowarki nie skutkuje jej ładowaniem, a po kliknięciu pwr_on na ułamek sekundy diody się zaświecą i wyłączą jakby jakieś zwarcie było. Kolejne kliknięcie i cisza zupełna.

Zauważyłem, że na n.3 Q58 mam na początku 3,08V a po tym jak diody znikną mam 2,5V.
Natomiast na n.3 Q102 i Q103 pokazuje mi się 3,3V i po zgaśnięciu diod robi się 0V.

Co tu może być nie tak?

#7 Re: Identyfikacja elementu IBM Lenovo T61

przez radziek 15 lutego 2012, 13:34
Znalazłem zwarcie na n.1-3 na Q11. Zwarta jest cała linia VCC1R5B.

Niestety nie mogę wychwycić zwartego elementu organoleptycznie nawet przy 5A.

#8 Re: Identyfikacja elementu IBM Lenovo T61 + zwarcie w linii VCC1R5B

przez bluczek 15 lutego 2012, 15:52
Prawdopodobnie zlały się koledze kule pod mostem północnym oraz vram.

#9 Re: Identyfikacja elementu IBM Lenovo T61 + zwarcie w linii VCC1R5B

przez Ogon 20 lipca 2012, 18:16
Przepraszam za odgrzewanie tematu, ale dzisiaj walczyłem z tym samym problemem.
Potwierdzam w 100% wypowiedz kolegi bluczka. Kulki wyskakują jak w RSX'ach w PS3.
Po reballingu (nie ukrywam, ze bardzo mało przyjemnym, ale nie niemożliwym) laptop działa poprawnie.
Poniżej zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam

Re: Identyfikacja elementu IBM Lenovo T61 + zwarcie w linii VCC1R5B

przez Google Adsense [BOT] 20 lipca 2012, 18:16