• Hp Mini 2133 włącza się brak obrazu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Hp Mini 2133 włącza się brak obrazu.

przez adam8443 7 lutego 2012, 13:08
Witam mam problem z Hp mini 2133 a mianowicie netbook włącza się kontrolka świeci ale jest ciemno na matrycy? Proszę o pomoc kolegów z forum w diagnozie netbooka (wydaje mi się że jest to mostek północny). Jestem początkującym serwisantem więc za każdą radę podpowiedź będę wdzięczny.

Re: Hp Mini 2133 włącza się brak obrazu.

przez Google Adsense [BOT] 7 lutego 2012, 13:08

#2 Re: Hp Mini 2133 włącza się brak obrazu.

przez kwinto10 7 lutego 2012, 20:21
Kiepskie chłodzenie powoduje często uszkodzenie procesora VIA

#3 Re: Hp Mini 2133 włącza się brak obrazu.

przez novitech 7 lutego 2012, 20:26
Na samym początku clera CMOS/przeprogramowanie. Dopiero potem czepiaj się mostka. Jaki pobór prądu, post rusza ?

#4 Re: Hp Mini 2133 włącza się brak obrazu.

przez Usunięty Użytkownik 402 7 lutego 2012, 20:30
Jeżeli dość mocne podgrzanie procesora da efekt, to pozostaje wymiana na nowy. Sam hot air powinien wystarczyć do tego testu. Jeżeli będziesz wymieniał procesor to uważaj bo jest bardzo wrażliwy i łatwo go uszkodzić temperaturą, laminat procesora jest cienki i szybko się nagrzewa.

#5 Re: Hp Mini 2133 włącza się brak obrazu.

przez adam1114 7 lutego 2012, 21:08
W tych modelach przeważnie był problem z procesorem, jeśli nie będzie wkładany nowy ( tylko ewentualnie reballing ), to proponuję na CPU dać zamiast thermopada blaszkę miedzianą, na NB dobrać odpowiedniej grubości thermopad aby zachować równe przyleganie chłodzenia, a pod klawiaturę dać thermopad wysokiej jakości.
Tak zrobiłem w 2133 którego używam do własnych potrzeb, chodzi praktycznie codziennie już ponad rok, choć tutaj jednak należało by CPU wymienić.

#6 Re: Hp Mini 2133 włącza się brak obrazu.

przez adam8443 9 lutego 2012, 21:07
LAZY napisał(a):Jeżeli dość mocne podgrzanie procesora da efekt, to pozostaje wymiana na nowy. Sam hot air powinien wystarczyć do tego testu. Jeżeli będziesz wymieniał procesor to uważaj bo jest bardzo wrażliwy i łatwo go uszkodzić temperaturą, laminat procesora jest cienki i szybko się nagrzewa.

To mam pytanie do kolegi jaką temperaturą i jak długo wygrzać układ do testu??

#7 Re: Hp Mini 2133 włącza się brak obrazu.

przez Usunięty Użytkownik 402 9 lutego 2012, 23:12
Nie mam określonego czasu. 10 sekund temperaturą 200 stopni. Ostudzić i włączyć na zasilaczu serwisowym by obserwować zmiany prądu po włączeniu.

Re: Hp Mini 2133 włącza się brak obrazu.

przez Google Adsense [BOT] 9 lutego 2012, 23:12