• Pasta lutownicza, naprawa uszkodzonych padów.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Pasta lutownicza, naprawa uszkodzonych padów.

by ppgg1 31 January 2012, 11:58
Witam, jestem początkującym elektronikiem, uszkodziłem sobie lekko dwa paday pod ISL-em (zerwane do połowy). Wyczytalem ze można je naprawić stosując paste (czy cyne) o dwóch różnych temepraturach topnienia. Przeglądając znany portal aukcyjny znalzłem cos takiego:

Easy Print (Sn62Pb36Ag2) 40g
Easy Print (Sn96,5Ag3Cu0,5) 40g

Z tego co mi intuicja podpowiada, to jedna jest z ołowiem a druga bez, czyli maja dwie różne temperatury topnienia? Czy te pasty nadaja sie do tego celu, czy jestem w błędzie i coś innego należy zastosować.

Ps. Bedąc w temacie, do smd lepiej kupić plecionkę 3mm czy 2mm.

Re: Pasta lutownicza, naprawa uszkodzonych padów.

by Google Adsense [BOT] 31 January 2012, 11:58

#2 Re: Pasta lutownicza, naprawa uszkodzonych padów.

by pocinas 31 January 2012, 12:13
Ja osobiście pady naprawiam właśnie PADAMI, które wyrywam na gorąco grzejąc hotem 450st z starej/uszkodzonej płyty głównej. Potem pod mikroskopem robię przeszczep i dokładam brakujący pad/ścieżkę, a łącze/lutuję owe ścieżki/połączenia właśnie cyną bezołowiową, którą następnie w zależności od miejsca zaklejam klejem AIM EPOXY, a po wygrzaniu skalpelem pod mikroskopem resztę i górki wycinam.

#3 Re: Pasta lutownicza, naprawa uszkodzonych padów.

by michallus 3 February 2012, 23:49
Możesz wstawić zdjęcie ? Za bardzo kombinujesz z tymi pastami, sprawa będzie pewnie dużo prostsza i będziesz to w stanie zrobić narzędziami które masz w warsztacie.
Mikroskop jest podstawą, ale w ISLu powinno obyć się bez niego, co innego jakbyś musiał zrobić cztery pady obok siebie.
Jeżeli chodzi o plecionkę to nada się 2mm i 3mm, osobiście wybrałbym 3mm. Jednak w tym przypadku zwróć uwagę na jej jakość.

#4 Re: Pasta lutownicza, naprawa uszkodzonych padów.

by pocinas 4 February 2012, 00:21
Tez mnie się wydaje że kombinuje z topnikami zamiast to w prosty sposób połączyć np drucikiem czy czymś w warsztacie dostępnym. Trzeba było by to widzieć.

Pasty są różne choć i fakt do napraw najlepiej używać topnika/cyny tej co ma temp. topnienia najwyższą potrzebną.

Co do plecionki jeśli do smd/bga stosuję takiej
http://www.renex.com.pl/pokaz_kategorie.php?cid=395 2.5mm szeroka i jest SUPER

Re: Pasta lutownicza, naprawa uszkodzonych padów.

by Google Adsense [BOT] 4 February 2012, 00:21
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).