• OCZ VERTEX 2 SSD 3,5" 90GB - uszkodzona partycja

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the full model of data carrier and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem, what was checked, your conclusions and the question.
  3. Uploading of any complete instruction/schematics files is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more than one complete page of instruction/schematic per single topic.
  4. It is only allowed to describe one faulty device per topic - you should always open a new topic for each subsequent device.

#1 OCZ VERTEX 2 SSD 3,5" 90GB - uszkodzona partycja

by PureEvil 30 January 2012, 13:09
Witam

System padł na komputerku w którym był ten dysk. Po podłączeniu jako zew. widzę 2 partycję z czego jedna (F) jest uszkodzona i nie można odczytać danych, natomiast druga partycja jest ok. W ogóle da się odzyskać tę partycję i dane w jakiś sposób ? Z dyskami SSD miałem mało do czynienia.
Dodam, że dysk sprawdziłem w Victorii i brak błędów.

Re: OCZ VERTEX 2 SSD 3,5" 90GB - uszkodzona partycja

by Google Adsense [BOT] 30 January 2012, 13:09

#2 Re: OCZ VERTEX 2 SSD 3,5" 90GB - uszkodzona partycja

by zbyszkok 30 January 2012, 13:22
A co na to DMDE ?

#3 Re: OCZ VERTEX 2 SSD 3,5" 90GB - uszkodzona partycja

by PureEvil 30 January 2012, 13:38
DMDE obsługuję dyski SSD?

#4 Re: OCZ VERTEX 2 SSD 3,5" 90GB - uszkodzona partycja

by zbyszkok 30 January 2012, 17:17
Tak jak pisałem sprawdź co widzi DMDE.

#5 Re: OCZ VERTEX 2 SSD 3,5" 90GB - uszkodzona partycja

by PureEvil 30 January 2012, 17:37
Nie zdążyłem sprawdzić DMDE dysku. Dostałem informację, że wszystkie dane były na drugiej partycji więc formatowałem cały dysk twardy i na nowo postawiłem partycje.

Z ciekawości odpaliłem program EASEUS Data Recovery Wizard Professional i też bez problemu wyszukał pliki na uszkodzonej partycji tak, że jak by trzeba było odzyskać to by nie było większych problemów.

Dysk twardy sprawdziłem jeszcze raz no i działa wszystko dobrze.

#6 Re: OCZ VERTEX 2 SSD 3,5" 90GB - uszkodzona partycja

by arvika 30 January 2012, 22:14
Litości.. kolejny raz ktoś na tym forum odzyskuje dane wcześniej formatując dysk. Nie tędy droga!

#7 Re: OCZ VERTEX 2 SSD 3,5" 90GB - uszkodzona partycja

by PureEvil 31 January 2012, 11:29
Źle kolega zrozumiał.

Dane były na drugiej partycji - zrobiłem kopie.
Wszystko co było na partycji uszkodzonej to jedynie system-taką informację podał klient po dłuższym zastanowieniu/ustaleniu z jakimś gościem od siebie...

Do czasu gdy klient nie zadzwonił i powiedział o tym próbowałem odzyskiwać dane z tej partycji uszkodzonej, a że pierwszy raz dostałem dysk SSD to chciałem się nieco zorientować jak obchodzić się z takim uszkodzonym SSD.

Re: OCZ VERTEX 2 SSD 3,5" 90GB - uszkodzona partycja

by Google Adsense [BOT] 31 January 2012, 11:29