• HP Pavilon DV7 - zawiesza się co jakiś czas.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Pavilon DV7 - zawiesza się co jakiś czas.

przez PureEvil 27 stycznia 2012, 12:53
Witam

Trafił do mnie po zalaniu dv7. Wyczyściłem dokładnie w IPA płytę główną i po rebalingu gpu (gf 9600m gt) postawiłem go na nogi. Testowałem go 3dmarkami, system stress programami, sprawdziłem ram i dyski - testy trwały 2 dni-wynik pozytywny.
Po oddaniu do klienta po 3 dniach wraca. Problem polega na tym, że zawiesza się kompletnie na amen, po prostu zatrzymuje się i stoi. Nic nie można ruszyć tylko reset.

Zmieniłem system (podczas stawiania (Vista) też mi się raz zawiesił. Sprawdziłem jeszcze raz dysk - prawie jak nowy, ram-bezbłędnie i temp. w stresie. Wszystko ok.

Nie mam pomysłu czemu się zawiesza.

Dodam, że nawet nie trzeba ruszać myszką, przeglądać internetu, a i tak się zawiesi. :(

Re: HP Pavilon DV7 - zawiesza się co jakiś czas.

przez Google Adsense [BOT] 27 stycznia 2012, 12:53

#2 Re: HP Pavilon DV7 - zawiesza się co jakiś czas.

przez adam1114 27 stycznia 2012, 12:58
W dv5, 6 i 7 jest często ten problem, że uszkodzeniu może ulec GPU, NB, CPU jak i socket CPU, robiąc reballing jednego, podgrzewasz inne rzeczy, przez co potem działa ale bardzo krótko. Miałem identyczny przypadek jak twój z dv5, obstawiłem NB, wymieniłem na nowy, po tygodniu sprzęt wrócił z identycznymi objawami, winny okazał się socket CPU.

Spróbuj może z mostem :).

#3 Re: HP Pavilon DV7 - zawiesza się co jakiś czas.

przez PureEvil 27 stycznia 2012, 13:01
Wystarczy go wygrzać jak najzwyczajniejsze ref-flow ? Do jakiej temp. można grzać socket? 220*C max? Nie grzałem jeszcze socketa jeszcze i pytam bo nie chcę pogorszyć sprawy :roll:

#4 Re: HP Pavilon DV7 - zawiesza się co jakiś czas.

przez adam1114 27 stycznia 2012, 13:16
NB jeśli jest INTEL to raczej reball.
Socket CPU wymienia się na nowy, nie robi się rebali bo jest problem z wyczyszczeniem topnika.

Zależy czym grzejesz, IR trudno uszkodzić, ja ustawiam profil troszkę wyższy niż dla bez ołowiu i jest OK, grzeję IR. Jak grzejesz HA to musisz uważać, żeby nie stopić.

#5 Re: HP Pavilon DV7 - zawiesza się co jakiś czas.

przez PureEvil 27 stycznia 2012, 13:29
adam1114 napisał(a):NB jeśli jest INTEL to raczej reball.
Socket CPU wymienia się na nowy, nie robi się rebali bo jest problem z wyczyszczeniem topnika.

Zależy czym grzejesz, IR trudno uszkodzić, ja ustawiam profil troszkę wyższy niż dla bez ołowiu i jest OK, grzeję IR. Jak grzejesz HA to musisz uważać, żeby nie stopić.

Grzeję IR.

Większe prawdopodobieństwo naprawy usterki jest rebal NB czy socket ?
W sumie chyba lepiej będzie jak zacznę NB bo socketu jeszcze nie wymieniałem...

#6 Re: HP Pavilon DV7 - zawiesza się co jakiś czas.

przez adam1114 27 stycznia 2012, 13:42
Ostatnio miałem Acera gdzie się zawieszał, szczególnie jeśli dostał jakiejś temperatury i reball NB Intela pomógł, tylko reball a nie reflow :).

#7 Re: HP Pavilon DV7 - zawiesza się co jakiś czas.

przez PureEvil 30 stycznia 2012, 12:58
Zrobiłem reball NB no i co? A no nic ;) To samo dalej. Wiesza się dalej.
Ale problem rozwiązałem w inny sposób. (Póki co w testach ok)

Napęd DVD był najprawdopodobniej problemem, ponieważ jak wspomniałem wcześniej lapek był zalany, napęd praktycznie nie chciał się otworzyć, był "zalepiony" czymś lepkim. Podmieniłem i "póki" co w laptopie nie zobaczyłem ani jednej zawieszki.

#8 Re: HP Pavilon DV7 - zawiesza się co jakiś czas. 

przez mikesh 30 stycznia 2012, 13:21
Przejrzyj dziennik zdarzeń w Windows i będziesz miał odpowiedź czy to napęd.

#9 Re: HP Pavilon DV7 - zawiesza się co jakiś czas.

przez PureEvil 30 stycznia 2012, 13:59
Dziwne, jest jeden często powtarzający się błąd, który może sugerować, że jest to wina napędu: Urządzenie\Device\Ide\iaStor0 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu.

#10 Re: HP Pavilon DV7 - zawiesza się co jakiś czas.

przez mikesh 30 stycznia 2012, 14:56
Może to być wina samego napędu. Jeśli po wymianie wszystko działa, to na 99% on był przyczyną błędów.

#11 Re: HP Pavilon DV7 - zawiesza się co jakiś czas.

przez PureEvil 30 stycznia 2012, 15:59
No właśnie. A zauważyłem, że może być winny napęd gdy próbowałem płytkę odpalić ze sterami to się częściej wieszał i też nie chciał się samodzielnie wysunąć.

Laptop poszedł już do klienta. Po wymianie napędu nawet raz się nie zawiesił. :lol:

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Re: HP Pavilon DV7 - zawiesza się co jakiś czas.

przez Google Adsense [BOT] 30 stycznia 2012, 15:59