• Wymiana gniazda audio NTT Corrino/Asus S96S

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Wymiana gniazda audio NTT Corrino/Asus S96S

przez mrozilla 21 sierpnia 2010, 18:01
Mam rozwalone wejście słuchawek, działa, ale wtyczka ma tyle miejsca, że dwie by weszły, tak więc, jakie wejście mam kupić, aby wlutować nowe, jest jakaś różnica, czy po prostu jakieś zwykłe, słuchawkowe?
I dodam, ze wejście mikrofonu ma metalową otoczkę i jest nie do zdarcia, a te do słuchawek nie ma żadnej otoczki jest tylko zwykły, plastikowy otwór. Czy mogę zastosować wejście z taką metalową otoczką, aby było mocniejsze, czy ta z metalowym tylko do mikrofonu się nadaje.

Zdjęcie z Service Manuala:
[ Niezidentyfikowany link, zgłoś do moderatora ]

Parametry laptopa:
NTT Corrino/Asus S96S
RAM: 4.0GB Dual-Channel DDR2 @ 266MHz (4-4-4-12)
Grafika: 256MB GeForce 8600M GS (ASUStek Computer Inc)
Procek: Intel Pentium Dual-Core inside @ 1.86GHz Merom 65nm Technology
Płyta główna: To Be Filled By O.E.M. S96S (Socket 478M) Chipset Model PM965

[mod=Vogelek23]Przeniosłem z Serwis Hardware.[/mod]

Re: Wymiana gniazda audio NTT Corrino/Asus S96S

przez Google Adsense [BOT] 21 sierpnia 2010, 18:01

#2 Re: Wymiana gniazda audio NTT Corrino/Asus S96S

przez Vogelek23 21 sierpnia 2010, 18:59
Możesz zapytać w dziale Części Zamienne, czy ktoś nie ma na sprzedaż takiego gniazda.
W oryginale to gniazdo nie ma metalowej "otoczki".

Musisz jednak szukać dokładnie takiego gniazda, ponieważ są między nimi istotne różnice, np:
- sposób przełączania słuchawki/głośniki zewnętrzne - stanem niskim lub wysokim,
- występowanie lub nie optyki do S/PDIF,
- cechy mechaniczne (montażowe).

#3 Re: Wymiana gniazda audio NTT Corrino/Asus S96S

przez mrozilla 21 sierpnia 2010, 19:25
Kurcze, bo myślałem, że kupię zwykłe uniwersalne i je się tam wmontuje, ale widzę, nie ma tak łatwo.
Więc może ktoś mógłby podać numer/symbol tej części aby łatwiej było znaleźć i wymienić?
A nie ma jakiejś właśnie z metalową końcówką która by pasowała? Bo ta plastikowa to porażka, kilka niefortunnych ruchów i połamana otoczka, oczywiście działa, ale nie może tak być, szkoda płyty jak się przez ten luz zacznie mi się całość pogarszać.

#4 Re: Wymiana gniazda audio NTT Corrino/Asus S96S

przez Usunięty Użytkownik 402 22 sierpnia 2010, 02:13
Jeżeli używasz słuchawek i zdarza ci się pociągnąć za kabel to może rozejrzyj się za takimi słuchawkami na BT lub inne radiowe czy na podczerwień. Rozwiązało by to problem niszczenia gniazda.
Jeżeli chodzi ci o metalową otoczkę to wątpię by wytrzymała szarpnięcie - wyleci razem z częścią plastikową. Ostatecznie możesz od wewnątrz laptopa deczko podkleić gniazdo klejem na gorąco- nie niszczy plastików i można go usunąć bez strat w sprzęcie.

#5 Re: Wymiana gniazda audio NTT Corrino/Asus S96S

przez mrozilla 22 sierpnia 2010, 13:27
Nie chodzi o szarpanie kabla, tylko kilka razy się zdarzyło gdy była wtyczka od głośników podłączona, że schodząc z obrotowego krzesła, krzesło za bardzo się obróciło i ruszyło kabel, tak kilka razy i niestety wtyczka poleciała, a jak powstało malutkie pęknięcie to już bardzo łatwo było do coraz większego.
Ale ok, kupię oryginalną, nie ma wyjścia, po prostu trzeba teraz bardziej uważać.
Dzięki za wyciągnięcie mnie z błędu co do uniwersalnej wtyczki.

#6 Re: Wymiana gniazda audio NTT Corrino/Asus S96S

przez superbartolini 22 sierpnia 2010, 14:40
Ze zdjęcia wnioskuję, że bez problemów powinna pasować ci wtyczka z metalową otoczką. Porównaj tylko dokładnie rozstaw wyprowadzeń. Wpisz na all****.pl "gniazdo słuchawek hp" i na jednym ze zdjęć widać rozstaw pinów, jest ono bez optyki i najpopularniejsze a w razie zakupu innego sprawdź oczywiście to co pisał kolega:
Vogelek23 napisał(a):Musisz jednak szukać dokładnie takiego gniazda, ponieważ są między nimi istotne różnice, np:
- sposób przełączania słuchawki/głośniki zewnętrzne - stanem niskim lub wysokim,
- występowanie lub nie optyki do S/PDIF,
- cechy mechaniczne (montażowe).

Pozdrawiam

#7 Re: Wymiana gniazda audio NTT Corrino/Asus S96S

przez Vogelek23 22 sierpnia 2010, 15:50
superbartolini - nie będziemy tolerować stosowania części nieoryginalnych.
Gniazda z optyką maja akurat zupełnie inny rozkład wyprowadzeń i zwykłe gniazdo nie będzie pasowało - proponuję przyjrzeć się konstrukcji płyty i gniazd w S96S.
Ponadto metalowa otoczka nie zabezpiecza przed niczym - przy pociągnięciu za przewód otoczka odpada jako pierwsza.

Zastanów się więc nad słusznością swojej wypowiedzi.
P.S. - wątek był raportowany jako szkodliwa porada.

#8 Re: Wymiana gniazda audio NTT Corrino/Asus S96S

przez Usunięty Użytkownik 1038 22 sierpnia 2010, 16:27
Będzie pasować gniazdo od większości Asusów (np. seria "F"). Gniazdo 10-cio nóżkowe, z S/PDIF (optyka) ,przełączane masą. - może być bez metalowej osłonki.

Oryginał od spodu:

Obrazek

#9 Re: Wymiana gniazda audio NTT Corrino/Asus S96S

przez superbartolini 12 kwietnia 2011, 00:24
Vogelek23 napisał(a):superbartolini - nie będziemy tolerować stosowania części nieoryginalnych.
Gniazda z optyką maja akurat zupełnie inny rozkład wyprowadzeń i zwykłe gniazdo nie będzie pasowało - proponuję przyjrzeć się konstrukcji płyty i gniazd w S96S.
Ponadto metalowa otoczka nie zabezpiecza przed niczym - przy pociągnięciu za przewód otoczka odpada jako pierwsza.

Zastanów się więc nad słusznością swojej wypowiedzi.
P.S. - wątek był raportowany jako szkodliwa porada.

Zastanowiłem się i rzeczywiście przepraszam za szkodliwą wypowiedź - gafa.
W tym momencie nawet nie wiem jak ja mogłem coś takiego napisać wtedy, widocznie wydawało mi się, że takie bez optyki (krótsze) ale z tym samym rozstawem będzie pasowało. Akurat tematu gniazdek za dużo nie przerabiałem i nie potrzebnie się udzieliłem.

Re: Wymiana gniazda audio NTT Corrino/Asus S96S

przez Google Adsense [BOT] 12 kwietnia 2011, 00:24