• Flux Pen - który wybrać ?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Flux Pen - który wybrać ?

by amstel 19 January 2012, 17:05
Witam,

Czy moglibyście doradzić z własnego doświadczenia, które topniki w pisaku sprawdzają się najlepiej?
Znalazłem między innymi takie rodzaje:

1. CIRCUITWORKS - CW8100 - DISPENSING PEN, NO CLEAN FLUX
2. CIRCUITWORKS - CW8200 - DISPENSING PEN, ROSIN, FLUX
3. CHEMTRONICS - CW8300 - WATER SOLUBLE FLUX PEN

Pełna lista: http://tinyurl.com/6tqvx9f

Re: Flux Pen - który wybrać ?

by Google Adsense [BOT] 19 January 2012, 17:05

#2 Re: Flux Pen - który wybrać ?

by demeo 19 January 2012, 17:20
Ja z powodzeniem używam Kester #186

--
Pozdrawiam,
demeo

#3 Re: Flux Pen - który wybrać ?

by gathor 19 January 2012, 17:25
Ja używam Kestera 951 Low Solid / No-Clean i jestem zadowolony

#4 Re: Flux Pen - który wybrać ?

by willyvmm 19 January 2012, 18:20
A ja polecam buteleczkę z igłą (do kupienia za grosze w DX np.) i napełnić ją topnikiem w płynie.
Kester 979 np.
Przydaje się i do podlewania bga i do lutowania normalnego - mała kropelka w okolice lutowania.

#5 Re: Flux Pen - który wybrać ?

by gathor 19 January 2012, 18:42
Ciężko tak na prawdę polecić pen flux. Mi wystarcza taki pen na 3-4 miesiące (25 dag), ale tylko dla tego, że praktycznie do wszystkiego używam Wartona Future HF Rework Jelly. Koszt nie jest wysoki, a za to skuteczność moim zdaniem duża.
Kestera natomiast zdecydowanie nie polecam do podlewania BGA (moim zdaniem jest za mało topnika w rozpuszczalniku i zbyt szybko odparowuje).
Tak na prawdę to trzeba sobie sprawdzać we własnymzakresie, który topnik dla nas się nadaje. Każdy ma inne maszyny i inne doświadczenia, więc i wymagania mamy inne.

#6 Re: Flux Pen - który wybrać ?

by katar83 19 January 2012, 18:45
Kester ma najpewniej najlepsze topniki w penie. 186 jest świetny i w miare łatwo się czyści. Jest też bardzo wydajny, jeden pen spokojnie wystarcza na kilka miesięcy. Tak jak kolega wyżej też polecam buteleczkę z igłą. Takie rozwiązanie z dobrym topnikiem idealnie się sprawdza w wielu zastosowaniach.

#7 Re: Flux Pen - który wybrać ?

by KEYZOR 19 January 2012, 19:42
Ja używam flux pen Wartona i bardzo sobie chwale. Znacząco poprawia zwilżalność a zarazem nie jest za bardzo agresywny, jego wadą ale to tyczy się wszystkich rozwiązań w płynie jest niska temperatura wrzenia. Duża zaletą jest także w miarę neutralny zapach.

Re: Flux Pen - który wybrać ?

by Google Adsense [BOT] 19 January 2012, 19:42
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).