• PS3 problem z czytaniem płyt BD/DVD

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

#1 PS3 problem z czytaniem płyt BD/DVD

von marioj77 19 Januar 2012, 18:53
Konsola PS3 40GB sprzed mniej więcej 4 lat, trafiła do mnie z objawem "nie czyta gier", okazało się, że czytała jedynie płyty CD audio, gry z BD nie widziała w ogóle (oryginalnej), na płycie DVD z filmem następował zwis z czarnym ekranem i konsolę trzeba było wyłączać siłą (chociaż płytę oddawała). Podejrzenie padło na laser więc wymieniłem na nowy - niestety efekt jest identyczny.
Zrobiłem aktualizację do wersji 4.00 , bez zmian, co jeszcze mogę zrobić?

Re: PS3 problem z czytaniem płyt BD/DVD

von Google Adsense [BOT] 19 Januar 2012, 18:53

#2 Re: PS3 problem z czytaniem płyt BD/DVD

von kamilj 19 Januar 2012, 19:01
marioj77 hat geschrieben:Konsola PS3 40GB sprzed mniej więcej 4 lat, trafiła do mnie z objawem "nie czyta gier", okazało się, że czytała jedynie płyty CD audio, gry z BD nie widziała w ogóle (oryginalnej), na płycie DVD z filmem następował zwis z czarnym ekranem i konsolę trzeba było wyłączać siłą (chociaż płytę oddawała). Podejrzenie padło na laser więc wymieniłem na nowy - niestety efekt jest identyczny.
Zrobiłem aktualizację do wersji 4.00 , bez zmian, co jeszcze mogę zrobić?

Problem nie występujący często, ale znany. Pada elektronika napędu. Temat jest dobrze opisany na elektrodzie. W skrócie - trzeba wymienić elektronikę, przelutowując scalak odpowiadający za parowanie napędu z konsolą.

W google wpisz: "PS3 - Nie czyta gier na BlueRayu -to nie laser". Pierwszy temat na elektrodzie.

#3 Re: PS3 problem z czytaniem płyt BD/DVD

von marioj77 19 Januar 2012, 19:12
A nie wystarczy samo przekulkowanie układu DSP?

#4 Re: PS3 problem z czytaniem płyt BD/DVD

von kamilj 19 Januar 2012, 19:22
marioj77 hat geschrieben:A nie wystarczy samo przekulkowanie układu DSP?

Może ale nie musi pomóc, spróbować nie zaszkodzi. jeśli nie p0omoże to przynajmniej będziesz miał pewność, że to nie to.

Re: PS3 problem z czytaniem płyt BD/DVD

von Google Adsense [BOT] 19 Januar 2012, 19:22