• Lutownica Weller TCP 24V 50W

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Lutownica Weller TCP 24V 50W

wit2 6 Січня 2012, 12:15
Witam szanownych kolegów.

Moje pytanie do was jak i prośba.
Mam do kupienia lutownicę jak w tytule, 25szt. grotów. Czy opłaca się kupić za 200zł?
Lutownica po włączeniu działa, ale nie wiem czy poprawnie, po pocynowaniu grota cyna momentalnie porowacieje, tak jakby była za duża temp. Zmierzyłem temp. grota i prawie na wszystkich mam 330 stopni, jeden bodajże ma około 400stopni. Czy do wymiany kwalifikuje się rączka?

Proszę o wyczerpujące odpowiedzi jak i dziękuję z góry szanownym kolegom.

Зображення

Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

Google Adsense [BOT] 6 Січня 2012, 12:15

#2 Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

offo 9 Січня 2012, 21:05
Kolego o ile dobrze widzę to lutownica z magnastatem czyli reguluje się temperaturę poprzez zastosowanie odpowiedniego grotu.Te lutownice mimo że stare były niezawodne czasami wypalał się tylko styk magnastatu wewnątrz lutownicy , niestety na rynku pojawiło się swego czasu dużo podróbek grotów i jak na takie trafisz to tylko się wk..... bo temperatura grota bedzie nieprzewidywalna nie mówiąc już o jego trwałości.

#3 Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

Usunięty Użytkownik 402 9 Січня 2012, 21:22
Ja używam WECP-20 który to zestaw można aktualnie za podobną kasę kupić. Wydaje mi się że to było by lepsze rozwiązanie.
Do mojej stacji pasują lutownice np. 25 wat mlr21 i 50wat- symbolu nie pamiętam. Jest regulacja temperatury i szeroki wybór grotów. Groty po niewielkiej modyfikacji pasują też od chińskiego sprzętu. Jednak groty wellera są dużo trwalsze.

#4 Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

offo 9 Січня 2012, 21:36
Tutaj główną siłą tego zestawu jest te 25 grotów - o ile sa oryginalne i nie zużyte a także o często stosowanym kształcie a nie jakieś nietypowe to pewnie by się opłacało o ile sama rączka byłaby ok - tu te przegrzewanie trochę mnie niepokoi.

#5 Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

wit2 10 Січня 2012, 00:38
Jeśli chodzi o groty to tylko minifala mniejszej średnicy jest uszkodzony reszta w porządku. Temperatury są różne dla grotu minifala mały czy duży kolo 400 stopni reszta skacze z 300 na 330 słychać jak pracuje magnetostat.Groty oryginalne pozostałość po starszym fanie budowanie kolejek z Niemiec. Kupiłbym ten magnetostat wygląda na mocno zużyty. Lutownice nabyłem w końcu za 150zł.

Już wszystko jasne.Temp zależne od grota.Lutownica po wymianie magnetostatu śmiga aż milo.
Pzdr. Temat zamykam.

Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

Google Adsense [BOT] 10 Січня 2012, 00:38
Подібні Теми
Zasilacz do DElla z 24v DC.

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей