• Seagate Barracuda 7200.12 - pomoc w identyfikacji spalonych elementów.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити повну модель носія інформації та короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми, ваші висновки та питання.
  3. Завантаження повних файлів інструкцій/схем СУВОРО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете завантажити лише невелику частину документації, яка спрощує діагностику/ремонт. Вам не дозволяється завантажувати більше однієї повної сторінки інструкцій/схем на одну тему.
  4. Дозволяється описувати лише один несправний пристрій в одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.

#1 Seagate Barracuda 7200.12 - pomoc w identyfikacji spalonych elementów.

czorny 4 Січня 2012, 18:14
Witam.

Dysk: Seagate Barracuda 7200.12 - ST31000528AS - 1TB

Dysk był osadzony w zewnętrznej kieszeni, ale przestał być "widziany" przez komputer(y). Dysk po wyjęciu nie okazywał żadnych oznak życia więc elektronika poszła pod lupe. Znalazłem przepalony transil na lini 12v (już wymieniony), ale spalone też zostały dwa inne mniejsze elementy i nie wiem czy są to dławiki, kondensatory czy rezystory, żeby móc je podmienić potrzebuję Waszej pomocy w ich zidentyfikowaniu. Wujek Google znajduje różne fotki tej elektroniki i wyraźnie widać, że u mnie skopciło te dwa elementy na popiół.

Z góry dziękuję za pomoc.

Зображення
Fotka z pod mikroskopu przed oczyszczeniem.

Зображення

I fotka po oczyszczeniu:
Зображення

Re: Seagate Barracuda 7200.12 - pomoc w identyfikacji spalonych elementów.

Google Adsense [BOT] 4 Січня 2012, 18:14

#2 Re: Seagate Barracuda 7200.12 - pomoc w identyfikacji spalonych elementów. 

morph 4 Січня 2012, 19:16
Witaj

Miałem ostatnio identyczny przypadek w identycznym dysku (kieszeń FreeAgent Seagate), wstawiłem dławiki i śmiga bez problemu, oczywiście po usunięciu transil'a.

#3 Re: Seagate Barracuda 7200.12 - pomoc w identyfikacji spalonych elementów.

czorny 4 Січня 2012, 21:08
Wstawiłem dławiki, ale transila też podstawiłem. Dysk podpięty do PC bezpośrednio działa, aż miło.

Dziękuję za pomoc morph.

Re: Seagate Barracuda 7200.12 - pomoc w identyfikacji spalonych elementów.

Google Adsense [BOT] 4 Січня 2012, 21:08

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість