• Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 - brak podświetlenia matrycy

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 - brak podświetlenia matrycy

от ximian 3 Январь 2012, 14:18
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum to na wstępie witam wszystkich bardzo serdecznie

Przechodząc z kolei do problemu to sprawa wygląda następująco.
Trafił do mnie laptop FSC Amilo Pa 2548 (oznaczenie płyty głównej PTT50MB 50-71335-43), który nie wyświetlał w ogóle obrazu na matrycy ale za to bez problemów dawał obraz na ekranie monitora. W międzyczasie była wymieniona tasiemka matrycy oraz inwerter (podświetlenia też nie było) oraz podłączona była inna matryca - bez zmian. W związku z powyższym dla testu wysłałem płytę na reballing układu graficznego. Po tym zabiegu obraz na matrycy się pojawił ale nadal brak podświetlenia. Co ciekawe to kiedy wciska się przełącznik uruchamiany w trakcie zamykania matrycy to podświetlenie pojawia się na ułamek sekundy. Myślałem, że wina leży we wspomnianym przełączniku ale jego wymiana nic nie dała (nadal te same objawy).
W sieci wyszperałem, że przyczyna może leżeć po stronie układu KB (obsługa klawiatury!?) ale ni diabła nie mogę go znaleźć na tej płycie głównej.
Jakieś sugestie?

Z góry dziękuję

Re: Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 - brak podświetlenia matrycy

от Google Adsense [BOT] 3 Январь 2012, 14:18

#2 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 - brak podświetlenia matrycy

от Vogelek23 3 Январь 2012, 18:03
Proszę wykonać pomiary napięć na złączu CN3 (piny 1-6) względem masy przy uruchomionym laptopie.

#3 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 - brak podświetlenia matrycy

от sebastiank 3 Январь 2012, 18:24
Walczyłem kiedyś z brakiem zasilania inwertera - okazało się, że na płycie przy złączu napięcie było, natomiast na samym złączu już nie. Jeśli nie będzie napięcia na złączu jak pisał Vogelek23 - sprawdź jeszcze w okolicy złącza na płycie.

#4 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 - brak podświetlenia matrycy

от ximian 3 Январь 2012, 21:26
Idąc od pierwszego pinu wartości są następujące:
1. -5V
2. -5V
3. 3,26V
4. -5V
5. 19,6V
6. 19,6V

#5 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 - brak podświetlenia matrycy

от Vogelek23 3 Январь 2012, 21:59
ximian писал(а):1. -5V
2. -5V
(...)
4. -5V
Względem czego Kolega wykonał te pomiary? Bo nie wygląda na to, że względem masy?
Ponadto, brakuje sygnału BRIGHTNESS na 4 pinie. To może wskazywać albo na usterkę kontrolera EC (U29), albo przerwę między n. 92 kontrolera EC a pinem 4 złącza CN3, albo uszkodzenie inwertera, względnie świetlówki.
Proszę sprawdzić w/w przejście, zaś w przypadku jego braku skontrolować zwory R372 oraz R160.

#6 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 - brak podświetlenia matrycy

от ximian 3 Январь 2012, 23:33
Vogelek23 писал(а):
ximian писал(а):1. -5V
2. -5V
(...)
4. -5V
Względem czego Kolega wykonał te pomiary? Bo nie wygląda na to, że względem masy?
W takim razie jest to dobre pytanie. Wydawało mi się, że względem masy ale w tym momencie mogę się okazać strasznym ignorantem w tej kwestii. Czarny przewód z oczkiem w pobliżu matrycy.

Vogelek23 писал(а): Ponadto, brakuje sygnału BRIGHTNESS na 4 pinie. To może wskazywać albo na usterkę kontrolera EC (U29), albo przerwę między n. 92 kontrolera EC a pinem 4 złącza CN3
Dzięki za naprowadzenie gdzie ten układ w ogóle jest (a patrzyłem na niego wcześniej ze trzy razy). Domyślam się, że przypadkowe zwarcie nóżek w ww. układzie nie jest wskazane.

Vogelek23 писал(а): albo uszkodzenie inwertera,
To musiałoby chyba oznaczać sporego pecha bo sprawdzałem na dwóch inwerterach. Co ciekawe przy drugim nie pojawia się podświetlenie nawet na ułamek sekundy po wciśnięciu przycisku zamknięcia matrycy.

Vogelek23 писал(а): względnie świetlówki.
Nie mogę tego wykluczyć w przypadku matrycy w tym laptopie ale na innej matrycy (pęknięty ekran ale świetlówka sprawna) jest dokładnie to samo.

Vogelek23 писал(а): Proszę sprawdzić w/w przejście, zaś w przypadku jego braku skontrolować zwory R372 oraz R160.
Dzięki.

#7 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 - brak podświetlenia matrycy

от Vogelek23 4 Январь 2012, 03:21
ximian писал(а):Czarny przewód z oczkiem w pobliżu matrycy.
Czasem te "oczka" nie są połączone galwanicznie z masą, dlatego warto minus miernika przyłożyć do metalowej obudowy któregokolwiek z gniazd na płycie (np. USB) lub masy wokół otworu montażowego.

ximian писал(а):Domyślam się, że przypadkowe zwarcie nóżek w ww. układzie nie jest wskazane.
Zdecydowanie nie polecam bezpośredniego zwierania, ale do testów (sprawdzenie inwertera i świetlówki) może Kolega wylutować R372 i dopiero wtedy zewrzeć na chwilę pin 3 z 4 złącza CN3. Jeśli podświetlenie się pojawi - należy z powrotem wlutować R372 i wymienić KBC.

#8 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 - brak podświetlenia matrycy

от sebastiank 4 Январь 2012, 13:36
Vogelek23 писал(а):
ximian писал(а): może Kolega wylutować R372 i dopiero wtedy zewrzeć na chwilę pin 3 z 4 złącza CN3.

Ja na próbę wyjąłem pin 4 z wtyczki inwertera i zwarłem pin 3 z 4 we wtyczce inwertera - zaleta: nie trzeba lutować.

#9 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 - brak podświetlenia matrycy

от Vogelek23 4 Январь 2012, 13:52
sebastiank писал(а):zaleta: nie trzeba lutować
Wada - możliwość uszkodzenia wtyczki i dodania sobie dodatkowej, niepotrzebnej roboty - jeśli zrobi się to nieumiejętnie czy bez wyczucia. Niestety, to dość marnej jakości plastik, niemalże jednorazowy.

#10 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 - brak podświetlenia matrycy

от sebastiank 4 Январь 2012, 14:08
Zgadza się, dlatego trzeba się wykazać delikatnością - można najpierw np. szpilką wgiąć zabezpieczającą blaszkę i kabelek delikatnie wyciągnąć. Przed włożeniem blaszkę zabezpieczającą delikatnie odgiąć - aby się zatrzasnęła.

Fakt, że drugi raz taka operacja może się nie udać (blaszka zabezpieczająca może się ułamać)...

#11 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 - brak podświetlenia matrycy

от ximian 4 Январь 2012, 16:49
Vogelek23 писал(а): brakuje sygnału BRIGHTNESS na 4 pinie. To może wskazywać albo na usterkę kontrolera EC (U29), albo przerwę między n. 92 kontrolera EC a pinem 4 złącza CN3, albo uszkodzenie inwertera, względnie świetlówki.
Proszę sprawdzić w/w przejście, zaś w przypadku jego braku skontrolować zwory R372 oraz R160.
Połączenie między 92 nóżką kontrolera a 4 pinem złącza CN3 jest. Zgaduję, że w takim przypadku najbardziej prawdopodobna jest awaria wspomnianego układu (w tym przypadku FIC PMX-00F 9018). Profilaktycznie skorzystałem z możliwości przelutowania wspomnianego kontrolera gorącym powietrzem ale oczywiście nic to nie dało.

Vogelek23 писал(а):
ximian писал(а):Czarny przewód z oczkiem w pobliżu matrycy.
Czasem te "oczka" nie są połączone galwanicznie z masą, dlatego warto minus miernika przyłożyć do metalowej obudowy któregokolwiek z gniazd na płycie (np. USB) lub masy wokół otworu montażowego.
Rzeczywiście wyniki pomiarów uległy zmianie. Teraz tam gdzie było -5V są zera.

#12 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 - brak podświetlenia matrycy

от Vogelek23 11 Январь 2012, 03:38
ximian писал(а):Zgaduję, że w takim przypadku najbardziej prawdopodobna jest awaria wspomnianego układu (w tym przypadku FIC PMX-00F 9018).
Zapewne tak właśnie jest w tym przypadku, o ile wszystkie podane przez Kolegę informacje odzwierciedlają stan faktyczny.

Re: Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 - brak podświetlenia matrycy

от Google Adsense [BOT] 11 Январь 2012, 03:38