• Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the full model of data carrier and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem, what was checked, your conclusions and the question.
  3. Uploading of any complete instruction/schematics files is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more than one complete page of instruction/schematic per single topic.
  4. It is only allowed to describe one faulty device per topic - you should always open a new topic for each subsequent device.

#1 Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

by SidNet 30 December 2011, 16:53
Witam
Trafił do mnie notebook z dyskiem jak w tytule.
Na początku po włączeniu pokazał się BSOD: 0x000000ed. Po całych zabiegach w konsoli odzyskiwania doszedłem do wniosku, że to wina jednak samego dysku.
Podpiąłem go przez przejściówkę IDE-USB (sprawdzona wiele razy) i mieli cały czas, aż momentami zawiesza komputer. Po jakimś czasie dopiero jest widziany w menadżerze urządzeń.
Mimo to nie widzi partycji. Jednak po odpaleniu konsoli odzyskiwania w laptopie mogę wejść na dysk i przeglądać całą zawartość partycji. Co lepsza, na tej partycji znajduję się katalog który
mnie interesuję. Tylko jest problem ze skopiowaniem go, ponieważ mam informację "brak dostępu" przy próbie wejścia na niego.
Powiem szczerze że nie mam pojęcia jak inaczej się tam dostać..
Klientowi zależy tylko na danych..

Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

by Google Adsense [BOT] 30 December 2011, 16:53

#2 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

by figofag 30 December 2011, 17:08

#3 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

by SidNet 30 December 2011, 17:51
Tak.Tylko..
1. Możesz jest szansa skopiować te pliki bez wykonywania kopii 1:1, skoro pliki są widoczne..
2. Kopię będzie ciężko wykonać, chyba że pod DOS.

Dlatego pytam..

Pozdrawiam

#4 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

by arvika 30 December 2011, 19:36
Szkolenie napisane, ale widzę że niepotrzebnie. Skoro dysk nie wykazuje chęci współpracy to oznacza że jest w jakiś sposób uszkodzony. Jeśli jest uszkodzony to należy sprobować wykonać w pierwszej kolejności kopię posektorową. Inaczej to igranie z danymi Klienta. Nich kolega poda przynajmniej SMART dysku.

#5 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

by SidNet 31 December 2011, 00:19
Przepraszam, czytałem szkolenie, ale zmylił mnie fakt widocznych plików na dysku.
Oczywiście mój błąd, teraz wiem że zawsze w takich przypadkach kopia jest potrzebna.
Oczywiście bardzo dziękuję Koledze arvika za artykuł w dziale szkolenia.
Załączam SMART.

Pozdrawiam

Image

#6 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE 

by arvika 31 December 2011, 00:31
SMART nie wygląda źle. Wykonaj kopię 1:1. Potem spróbuj uruchomić dysk pod systemem i odpalić na nim chkdsk x:/r. Być może posypała się po prostu logika w taki specyficzny sposób.

#7 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

by SidNet 31 December 2011, 11:13
Po tym zabiegu dysk ruszył, o taki konkret mi chodziło
Bardzo dziękuję Koledze arvika.

Pozdrawiam

#8 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

by willyvmm 31 December 2011, 12:16
Ale wnioskuję że kole kopii i tak nie zrobił.

#9 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

by SidNet 31 December 2011, 13:30
Tak, nie robiłem, ale to już była decyzja klienta. Czy chce szybko (ale ryzykowanie), czy woli poczekać. Widać czasami klient jednak woli zaryzykować.. W ten sposób miał dane na mailu jeszcze w nocy.
Jednak nie popieram takiego rozwiązywania sprawy.
Jeszcze raz dziękuję Koledze arvika.

#10 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

by striker 31 December 2011, 14:29
Przy w smarcie jak w tym dysku kopia 1:1 z ominięciem błędów nie wyniosła by więcej niż 1.5h więc o zaoszczędzonym czasie nie masz co mówić, a masz kopie na której to powinieneś wykonywać próby naprawy.

Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

by Google Adsense [BOT] 31 December 2011, 14:29