• Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: natančen model nosilca podatkov in kratek opis napake.
  2. Objava teme mora vsebovati: podroben opis problema, kaj je bilo narejeno, rezultate teh dejavnosti in oblikovano poizvedbo.
  3. Nalaganje vseh popolnih navodil/shem ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takimi datotekami, je prepovedano. V eni temi ne smete objaviti več eno stran navodil/shem.
  4. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.

#1 Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

Napisal/-a SidNet 30 December 2011, 16:53
Witam
Trafił do mnie notebook z dyskiem jak w tytule.
Na początku po włączeniu pokazał się BSOD: 0x000000ed. Po całych zabiegach w konsoli odzyskiwania doszedłem do wniosku, że to wina jednak samego dysku.
Podpiąłem go przez przejściówkę IDE-USB (sprawdzona wiele razy) i mieli cały czas, aż momentami zawiesza komputer. Po jakimś czasie dopiero jest widziany w menadżerze urządzeń.
Mimo to nie widzi partycji. Jednak po odpaleniu konsoli odzyskiwania w laptopie mogę wejść na dysk i przeglądać całą zawartość partycji. Co lepsza, na tej partycji znajduję się katalog który
mnie interesuję. Tylko jest problem ze skopiowaniem go, ponieważ mam informację "brak dostępu" przy próbie wejścia na niego.
Powiem szczerze że nie mam pojęcia jak inaczej się tam dostać..
Klientowi zależy tylko na danych..

Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 30 December 2011, 16:53

#2 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

Napisal/-a figofag 30 December 2011, 17:08

#3 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

Napisal/-a SidNet 30 December 2011, 17:51
Tak.Tylko..
1. Możesz jest szansa skopiować te pliki bez wykonywania kopii 1:1, skoro pliki są widoczne..
2. Kopię będzie ciężko wykonać, chyba że pod DOS.

Dlatego pytam..

Pozdrawiam

#4 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

Napisal/-a arvika 30 December 2011, 19:36
Szkolenie napisane, ale widzę że niepotrzebnie. Skoro dysk nie wykazuje chęci współpracy to oznacza że jest w jakiś sposób uszkodzony. Jeśli jest uszkodzony to należy sprobować wykonać w pierwszej kolejności kopię posektorową. Inaczej to igranie z danymi Klienta. Nich kolega poda przynajmniej SMART dysku.

#5 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

Napisal/-a SidNet 31 December 2011, 00:19
Przepraszam, czytałem szkolenie, ale zmylił mnie fakt widocznych plików na dysku.
Oczywiście mój błąd, teraz wiem że zawsze w takich przypadkach kopia jest potrzebna.
Oczywiście bardzo dziękuję Koledze arvika za artykuł w dziale szkolenia.
Załączam SMART.

Pozdrawiam

Slika

#6 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE 

Napisal/-a arvika 31 December 2011, 00:31
SMART nie wygląda źle. Wykonaj kopię 1:1. Potem spróbuj uruchomić dysk pod systemem i odpalić na nim chkdsk x:/r. Być może posypała się po prostu logika w taki specyficzny sposób.

#7 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

Napisal/-a SidNet 31 December 2011, 11:13
Po tym zabiegu dysk ruszył, o taki konkret mi chodziło
Bardzo dziękuję Koledze arvika.

Pozdrawiam

#8 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

Napisal/-a willyvmm 31 December 2011, 12:16
Ale wnioskuję że kole kopii i tak nie zrobił.

#9 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

Napisal/-a SidNet 31 December 2011, 13:30
Tak, nie robiłem, ale to już była decyzja klienta. Czy chce szybko (ale ryzykowanie), czy woli poczekać. Widać czasami klient jednak woli zaryzykować.. W ten sposób miał dane na mailu jeszcze w nocy.
Jednak nie popieram takiego rozwiązywania sprawy.
Jeszcze raz dziękuję Koledze arvika.

#10 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

Napisal/-a striker 31 December 2011, 14:29
Przy w smarcie jak w tym dysku kopia 1:1 z ominięciem błędów nie wyniosła by więcej niż 1.5h więc o zaoszczędzonym czasie nie masz co mówić, a masz kopie na której to powinieneś wykonywać próby naprawy.

Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 31 December 2011, 14:29

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov