• eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez PeEs 20 grudnia 2011, 17:24
Witam

Przedstawię od początku historie laptopa aby wszystko było jasne, ponieważ od miesiąca...nie mogę sobie z tym poradzić, mam nadzieję, że w końcu na tym forum otrzymam cenne wskazówki i rzetelne wypowiedzi.

Kupiłem Acera Aspire 5332, uszkodzonego. Z uszkodzeniem sobie nie poradziłem (walnięty któryś układ na płycie gł.), więc kupiłem okazyjnie nową płytę ale od eMachines e525 (ta sama).
Pierwszy problem po złożeniu laptopa to brak możliwości zainstalowania systemu (xp,win7,linux). Wywalało blue screeny których teraz nawet nie potrafię przytoczyć ze względu na ich ilość i różnorodność (nie było ich jakoś przesadnie wiele ale kilka...) Napewno był MEMORY MAGANEMENT i IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Blure Screen'y pojawiały się (xp) na ustawionym trybie kontrolera dysku - IDE po wyborze partycji i uruchomieniu szybkiego formatowania (czasem formatowanie zacinało się na 20%) na trybie AHCI z ostatnich prób pamiętam, że po załadowaniu plików instalator zacinał się na czarnym obrazie z kursorem. Win 7 wyrzucał BS po załadowaniu się paska ładowania plików. Przed instalacją sformatowałem dysk i utworzyłem partycję z odpalonego z pendrive'a Parted Magic.

Co najlpsze nie mogłem też odpalić żadnej Live CD ani XP ani Win7 ani Linux.... Linux w dystrybucji PCLinuxOS i Mendriva zacinały się na pasku ładowania (pasek ładowania w nieskończoność się ładował).

Niestety nie dałem rady dojść o co chodzi. A robiłem:
- Aktualizacja BIOS'a
- Integracja sterowników SATA z instalką XP co w zasadzie potem uznałem za niepotrzebne skoro na trybie IDE mogłem wybrać partycję czyli dysk widoczny
- Sprawdziłem dysk który podczas skanowania MHDD wykrył jeden sektor poniżej 500ms, i który zniknął po zerowaniu dysku i remapie. SMART wporządku. I ogólnie program CrystalDiskInfo stwierdził kondycję dysku na GOOD.
- Z 3 kości RAMU ktore posiadam (dwie dokupiłem bo początkowo myślałem, że winny jest RAM) jedna kość testowana była memtestem przez ponad 6 godzin i zaliczyło 9 testów w tym 0 błędów, więc RAM musi być w porządku

Wpadłem w końcu na pomysł zainstalowania systemu na dysku laptopa z innego komputera (stacjonarki). Format dysku, utworzenie jednej partycji Primary którą ustawłem jako aktywną i 2 logiczne. Instalowałem Win 7 Ultimate x64.
Po podłączeniu dysku i włączeniu laptopa pierwszy komunikat to NTLDR is missing. Poradziłem sobie z tym dzięki naprawie przez instalator.
Przy drugiej próbie system zaczął się w końcu normalnie uruchamiać i w momencie kiedy miałem odetchnąć po oknie "Zapraszamy" nagle wyskoczył BS system service exception a na dole 0x0000007b, jeszcze niżej collecting data for crash dump + kilka innych zdań, odlicza do 100 i reset. I tak jest w kółko.

Wg. mnie skoro osprzętowanie laptopa jest sprawne to kwestia leżeć może w sterownikach chipsetu i grafiki. Ale jak je zainstalować ?? Czasem zdarza się, że Win się zaloguje, zładuje się pulpit i niby wszystko gra ale gdy tylko klikne np. w start, odrazu BS z błędamy opisanymi powyżej.
Próbowałem załadować sterowniki z instalatora Win7, bo jest tam taka możliwość ale nie bardzo mi się to udaje...

Podsumowując - skończyły mi się totalnie pomysły i cierpliwość dlatego bardzo proszę o pomoc bo ileż można naprawiać laptopa...

W razie jakiś szczegółowych info które bedą potrzebne do rozwiązania problemu, proszę pytać.

Pozdrawiam

Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez Google Adsense [BOT] 20 grudnia 2011, 17:24

#2 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez Vogelek23 20 grudnia 2011, 18:43
PeEs napisał(a):x0000007b
Ten błąd pokazuje się często przy systemie zainstalowanym w trybie dysku AHCI a uruchamianym w tryb IDE (i odwrotnie).

PeEs napisał(a):Wg. mnie skoro osprzętowanie laptopa jest sprawne
Na jakiej podstawie Kolega to stwierdził?

#3 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez PeEs 20 grudnia 2011, 19:01
Vogelek23 napisał(a):PeEs napisał(a):
0x0000007b
Ten błąd pokazuje się często przy systemie zainstalowanym w trybie dysku AHCI a uruchamianym w tryb IDE (i odwrotnie).

Hmm, dysk w PC mam zwykłego ATA więc instalacja i uruchamianie było na IDE czyli tu błędu nie popełniłem.

Wg. mnie skoro osprzętowanie laptopa jest sprawne
Na jakiej podstawie Kolega to stwierdził?

-Płyta gł. nowa (musiałaby sie trafić trefna, ale przypominam sobie, że jak z ciekawości na starej płycie jeszcze, uruchamiałem instalkę XP to wychodziły podobne BS'y tyle, że wtedy nie miałem dysku i myślałem, że to jest powodem.

- ram (jedna kość) testowana w memtest, uruchomionym z bootowalnego pendrive'a przez ponad 6h i 0 błędów (9 przebytych pełnych testów) (memtest ponoć myli się jeśli uruchomiony jest z windows'a)

- Dysk, po ocenie SMART jest ok po skanowaniu MHDD jest ok, ogólna ocena crystaldiskinfo GOOD.

No i to by było na tyle w zasadzie, ew. procesor ale czy on może powodować takie rzeczy ?

#4 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez Vogelek23 20 grudnia 2011, 19:28
PeEs napisał(a):dysk w PC mam zwykłego ATA
Czegoś tu nie rozumiem - przecież ten model laptopa nie obsługuje dysków IDE ATA, zwłaszcza 3,5-calowych.
Jeśli zaś instalował Kolega system na dysku laptopa podłączonym do PC (na tyle starego, że ma jeszcze dyski ATA), to naturalną rzeczą jest tu niepowodzenie operacji.

PeEs napisał(a):uruchamiałem instalkę XP to wychodziły podobne BS'y
Dla systemu Windows XP ten model nie ma wsparcia, zatem teoretycznie instalacja XP może się zakończyć niepowodzeniem i nie będziemy tu wnikać, dlaczego. Może to być np. kwestia niedopasowania BIOSu, który jest optymalizowany pod Vistę lub 7-kę.

PeEs napisał(a):Płyta gł. nowa
Czyli, że fabrycznie opakowana, z fabrycznymi naklejkami zabezpieczającymi i gwarancją producenta?
Chyba jednak nie, bo ten model nie jest już produkowany od około 2-3 lat, zaś producent nie sprzedaje płyt na Allegro czy eBay'u.

PeEs napisał(a):ram (jedna kość) testowana w memtest (...) Dysk, po ocenie SMART jest ok
RAM i dysk to nie jest cały osprzęt. Może się Kolega pokusić o podstawienie 100% pewnego procesora.
Mimo wszystko uważam jednak, że problemem może być wada płyty głównej, choć bez diagnostyki i na odległość trudno uznać to za rzetelną diagnozę.

#5 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez pawel80 20 grudnia 2011, 19:29
Skoro pamięci i dysk testowałeś i nie mają żadnych błędów, to duże prawdopodobieństwo, że procesor jest uszkodzony.
Albo pamięci ram nie są kompatybilne z procesorem (za wysoka lub za niska częstotliwość taktowania). Spróbuj wstawić drugi procesor, to będziesz mieć pewność czy to nie jest jego wina.

#6 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez PeEs 20 grudnia 2011, 21:44
Vogelek23 napisał(a):Jeśli zaś instalował Kolega system na dysku laptopa podłączonym do PC (na tyle starego, że ma jeszcze dyski ATA), to naturalną rzeczą jest tu niepowodzenie operacji.

Sama płyta gł. w PC nie jest stara bo z tamtego roku (2010) i ma porty SATA, tyle, że dysk jest starszy ATA.
Mimo wszystko zainstaluje Win7 na dysku laptopa, ale tym razem z bootowalnej płytki.
Niestety dopiero w piątek, obecnie nie mam możliwosći.

Vogelek23 napisał(a):Czyli, że fabrycznie opakowana, z fabrycznymi naklejkami zabezpieczającymi i gwarancją producenta?
Chyba jednak nie, bo ten model nie jest już produkowany od około 2-3 lat, zaś producent nie sprzedaje płyt na Allegro czy eBay'u.

No nie będę kłamał, że taka właśnie, bo prawdą jest, że to pewnie leżak magazynowy co nie stwierdza jednoznacznie, że musi posiadać wadę, jedynie "może". Ale aż z ciekawości przełoże starą płytę gł. bo prócz źle wyświetlanych kolorów była sprawna. Więc zobaczymy czy sytuacja się powieli.

Vogelek23 napisał(a):RAM i dysk to nie jest cały osprzęt. Może się Kolega pokusić o podstawienie 100% pewnego procesora.

Przy założeniu, że płyta gł jest naprawdę w 100 % sprawna (powiedzmy, że z pudełka) to prócz ram'u, dysku i procesora więcej nic nie potrzeba do uruchomienia laptopa, no chyba, że mówimy też o klawiaturze i taśmach które też zdarzają się być przyczyną awarii. (dla ścisłości - moduł wifi odpiąłem)

Co do procesora to postaram się podmienić taki który będzie w 100 % sprawny.

pawel80 napisał(a):Albo pamięci ram nie są kompatybilne z procesorem (za wysoka lub za niska częstotliwość taktowania).

Ram ma 667mhz i z takim taktowaniem właśnie, siedzą szyny w e525.

Na podsumowanie - najpierw instalacja Win z PC z boot cd, potem podmiana procesora a następnie jeśli to nie pomoże, trzeba dalej kombinować. No chyba, że trzeba zacząć upewniać się o pełnej sprawności płyty gł bo w razie czego mam gwarancję.

Koledzy chyba jest rozwiązanie... Procesor jaki siedzi w tym laptopie to Intel Celeron 900 2.20 GHz o FSB 800 Mhz czyli ewidentnie "żre" się z RAM'em 667 MHz....

Ostatecznie i dla potwierdzenia - rozumiem, że mogę już szukać inny procesor, tak ??

-- środa, 21 gru 2011, 00:13 --

Z góry przepraszam, że piszę post pod postem ale bardzo zależy mi na czasie a potrzebuje jeszcze jednej informacji.

Otóż rozumiem, że przy RAM'ie 667Mhz nie moge mieć procesor FSB 800Mhz i to jest powodem tych problemów.
Teraz dopiero doszukałem się, że modele E525 mają jedno rdzeniowe procesory natomiast Aspire 5332 dwu rdzeniowe. Płyty gł. te same. Zatem moje pytanie brzmi - Czy mogę założyć na płytę e525 dwurdzeniowy procesor ?? I czy może to być Intel Pentium Dual Core T3200 2.0 GHz oczywiście już FSB 667Mhz ????

#7 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez Vogelek23 21 grudnia 2011, 02:07
PeEs napisał(a):Koledzy chyba jest rozwiązanie... Procesor jaki siedzi w tym laptopie to Intel Celeron 900 2.20 GHz o FSB 800 Mhz czyli ewidentnie "żre" się z RAM'em 667 MHz....
Nie do końca - FSB procesora i częstotliwość taktowania pamięci są niezależne.

PeEs napisał(a):Czy mogę założyć na płytę e525 dwurdzeniowy procesor ?? I czy może to być Intel Pentium Dual Core T3200 2.0 GHz oczywiście już FSB 667Mhz ????
Proszę odczytać oznaczenie mostu północnego jednej i drugiej płyty.
Jeśli mają takie same chipsety, to i procesory obsługują takie same.

#8 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez pocinas 21 grudnia 2011, 03:26
Jak kolega wyżej. Wpierw podaj oznaczenie mostka północnego, a potem dobierzemy CPU i RAM.
Choć i zanim będziesz wymieniał/podkładał CPU/RAM.

Proponuję...
Co do ogólnego problemu wiadomo że biosy laptopowe mają o wiele mniej funkcji do przełączania DISABLED/ENABLED niż w PC, jeśli to możliwe o ile w biosie są to powyłączaj na DISABLED wszystkie urządzenia, AUDIO, LAN, PORTY, USB i zobacz zainstalować system.

Miałem parę dni temu przypadek na stacjonarce że nie szło żadnego systemu zainstalować, nawet nie dochodziło do opcji wyboru dysku, płyty live cd się zawieszały w połowie ładowania, problemem okazał się z LANem, po którym to zrobiłem w biosie DISABLED i płyta zaczęła funkcjonować jak trzeba.
Jeśli jednak dalej będą te problemy to szukać dalej będziemy.

#9 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez PeEs 21 grudnia 2011, 15:33
Vogelek23 napisał(a):Proszę odczytać oznaczenie mostu północnego jednej i drugiej płyty.
Jeśli mają takie same chipsety, to i procesory obsługują takie same.

Oznaczenia mostka są takie same. Zatem kupię tego Pentiuma Dual Core 2Ghz, nawet jeśli ten obecny Celeron 900 jest sprawny to i tak bym go wymienił bo jest na jednym rdzeniu.
Dziś do wieczora powinienem go mieć więc dam znać jak poszły próby instalowania Win po zamianie.

Ale jeszcze póki co czekam na Wasze potwierdzenie, że taki procesor będzie bezproblemowo współgrał z resztą.
Intel Pentium Dual-Core Mobile T3200 2.00/1M FSB 667 MHz
RAM który obecnie posiadam to 2 x 2gb DDR 2 667MHz

pocinas napisał(a):Proponuję...
Co do ogólnego problemu wiadomo że biosy laptopowe mają o wiele mniej funkcji do przełączania DISABLED/ENABLED niż w PC, jeśli to możliwe o ile w biosie są to powyłączaj na DISABLED wszystkie urządzenia, AUDIO, LAN, PORTY, USB i zobacz zainstalować system.

Miałem parę dni temu przypadek na stacjonarce że nie szło żadnego systemu zainstalować, nawet nie dochodziło do opcji wyboru dysku, płyty live cd się zawieszały w połowie ładowania, problemem okazał się z LANem, po którym to zrobiłem w biosie DISABLED i płyta zaczęła funkcjonować jak trzeba.
Jeśli jednak dalej będą te problemy to szukać dalej będziemy.

W biosie mam tylko możliwość wyłączenia Quick Boot, Network Boot, F12 Boot Menu i D2D Recovery więc nie za wiele. Ale próbowałem na disabled Network boot i D2d Recovery i nic to nie dało.

#10 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez pocinas 21 grudnia 2011, 16:29
Mimo wszystko zwracam się z prośbą o podanie oznaczenia Chipsetu mostu północnego z płyty.

#11 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez PeEs 21 grudnia 2011, 16:32
pocinas napisał(a):Mimo wszystko zwracam się z prośbą o podanie oznaczenia Chipsetu mostu północnego z płyty.

Intel AC82GL40

#12 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez pocinas 21 grudnia 2011, 19:40
http://ark.intel.com/products/35501/Int ... roller-Hub

Czyli płyta obsługuje szynę 667mhz, Pamięci również 667 zalecane do max 4GB pamięci ram DDR2 (2x2) oraz brak obsługi ECC dla kości ram i takie muszą być NONE-ECC. Mostek dodatkowo posiada zintegrowany układ graficzny Intel HD4500.

Co do twojego pytania obsługi CPU T3000 i 2x2GB 667 to jak najbardziej ich parametry powinny współgrać z płytą/chipsetem.

A mam dodatkowe pytania.
Jaka to platforma.. Domyślam się że jest to LA-4851P ?

Dodatkowo co mogę zalecić to wyjąć płytę z korpusu i próbować na minimalnie obsadzonej wyciągniętej płycie instalować system, dodatkowo najlepiej bez modułu karty WIFI i Bluetooth jak i modemu.

Można również spróbować jeśli posiadasz napęd optyczny na USB i spróbować instalować system z napędu USB, oczywiście napęd podłączony w płytę wypiąć.

Dodatkowo kolejna czynność to na tej 2giej płycie kupionej powiedz mi czy jest klej wokoło chipa mostu południowego (Intel 82801xxxx) oraz wokoło mostu północnego, bądź czy są widoczne wokoło obu mostów jakieś przebarwienia co by wskazywało na jakieś grzania.

#13 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez PeEs 21 grudnia 2011, 21:18
pocinas napisał(a):Jaka to platforma.. Domyślam się że jest to LA-4851P ?

Zgadza się

pocinas napisał(a):Dodatkowo co mogę zalecić to wyjąć płytę z korpusu i próbować na minimalnie obsadzonej wyciągniętej płycie instalować system, dodatkowo najlepiej bez modułu karty WIFI i Bluetooth jak i modemu.

W zasadzie to juz podjąłem próby instalowania bez podpiętego napędu (tyle, że z pendrive'a).
Moduł WIFI odpięty. Więcej nie ma co już odpiąć. (klawiaturę, touchpad ale one są sprawne, zresztą jak nawigować w instalatorze bez klawiatury)

Dodatkowo kolejna czynność to na tej 2giej płycie kupionej powiedz mi czy jest klej wokoło chipa mostu południowego (Intel 82801xxxx) oraz wokoło mostu północnego, bądź czy są widoczne wokoło obu mostów jakieś przebarwienia co by wskazywało na jakieś grzania.

Wszędzie czysto, tak jak być powinno.

Jutro popołudniu dam znać jakie efekty po wymianie procesora, dziś niestety nie dałem rady go nabyć. Jeśli to nie to, będziemy kombinować dalej.

Na chwilę obecną, dzięki za pomoc.

#14 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez pocinas 21 grudnia 2011, 21:30
Ok. Czekamy zatem na info jak to wyjdzie po podmianie CPU. Jednakże z moich cichych przypuszczeń CPU to nie będzie. Propozycją kolejną był by już reballing/podmiana mostu południowego, aczkolwiek wpierw czekamy na info co wyjdzie z CPU.

#15 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez PeEs 21 grudnia 2011, 21:45
pocinas napisał(a):reballing/podmiana mostu południowego

Aż tak drastycznie ? Na chwilę obecną sporo w tego laptopa włożyłem a chcący by się bawić jeszcze w reballing to kwota jaka wyjdzie za uruchomienie go byłaby nie warta tego modelu :)
Chciałem nabyć coś tanio, póki co się nie poddaję ale na większe koszty już się nie piszę.
Pozatym wg mnie problem tkwi w czymś innym.
Nie wiem czy pisałem na samym początku (chyba nie) ale udało mi się uruchomić Slax'a z pendrive'a który chodził poprawnie.

#16 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez pocinas 21 grudnia 2011, 22:09
Jeśli podmienisz CPU, pamięć ram, dasz nawet inny dysk i problemy będą nadal te same to ewidentnie wina płyty głównej, co dokładnie na 100% nie wiadomo aczkolwiek domniemam w 1 kolejności i stawiam na południe, w 2-giej KBC, a 3ciej most północny, chyba że podczas montażu twojego lub w ogóle osoby od której kupiłeś podczas demontażu doszło do jakiegoś mechanicznego uszkodzenia na płycie.

Jeśli podmiana CPU nie pomoże to w 1 kolejności:
a) Obejrzeć płytę szczegółowo pod kątem uszkodzeń mechanicznych PCB, dobrze było by tu mieć mikroskop.
b) Zasilacz najlepiej 19V 4.74A (90W).
c) Pytanie: Czy masz zasilacz labolatoryjny? Chodzi tu o kwestię jaki jest średni pobór prądu podczas chociaż by próby instalacji Windowsa czy ładowania jakiejś płyty Live-CD.
d) Instalowanie Windows 7 może na początek 32 bitowego, Xp może nie mieć sterowników do mostka południowego ICH9-M (Intel® 82801IBM) i może nie wykrywać dysku, aczkolwiek jest od tego funkcja AHCI/IDE.

#17 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez PeEs 22 grudnia 2011, 23:47
Panowie sukces :)) Po wymianie procesora, wszystko hula aż miło. Zainstalowałem Win 7 bez najmniejszego problemu.
Swoją drogą, ciekawe czy tamten celeron był uszkodzony czy po prostu nie kompatybilny z tą płytą gł.
Po miesiącu walki w końcu mogę cieszyć się laptopem.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i wszystkie porady.

Pozdrawiam i wesołych świąt :)

#18 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez pocinas 22 grudnia 2011, 23:56
A to super, "Zaciesz" jest pewnie co :-D. Super że można było się przydać i na podmianie CPU się skończyło. Również Świąt, ale zdrowych. Hej

#19 Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez PeEs 23 grudnia 2011, 00:04
pocinas napisał(a):"Zaciesz" jest pewnie co

Oczywiście :D po tylu żmudnych próbach w końcu to na co czekałem. Ale powiem szczerze, że miałem stracha jak po zamianie odpalałem instalator czy znowu nie ujrze BS'ka... Wtedy to już sprzedaż :)

Jeszcze raz dzięki.

Re: eMachines E525 / problem z uruchomieniem systemu

przez Google Adsense [BOT] 23 grudnia 2011, 00:04