• Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.

#1 Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

от morph 16 Декабрь 2011, 10:59
Witam

Dosyć często spotykam się z wykrytym problemem w SMART dysku.
Używam CrystalDiskInfo, dyski podpinane przez USB.

Często dostaję takie wyniki:

Изображение

Czy problem z realokowanymi sektorami da się usunąć, czy jest to info dyskwalifikujące HDD, jakie są zagrożenia użytkowania dalej takiego dysku?

Często zdaża się również uwaga o niestabilnych sektorach, co wtedy?

Изображение

Re: Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

от Google Adsense [BOT] 16 Декабрь 2011, 10:59

#2 Re: Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

от Citek 16 Декабрь 2011, 11:04
Ja tam wymieniam dysk jak uszkodzonych sektorów jest już dużo. Jak są tylko 1-2 to informuję klienta o tym i zostawiam dysk do dalszej pracy, no chyba, że klient chce koniecznie wymienić.

#3 Re: Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

от arvika 16 Декабрь 2011, 11:18
Zazwyczaj stosuję taką politykę że jeśli na dysku pojawią się uszkodone sektory to sugeruję wymianę dysku.
Czasem są to bady logiczne i można je usunąć poprzez erease i remap w MHDD. Wtedy dysk bedzie pracował dobrze.

#4 Re: Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

от morph 16 Декабрь 2011, 11:24
Citek писал(а):Ja tam wymieniam dysk jak uszkodzonych sektorów jest już dużo. Jak są tylko 1-2 to informuję klienta o tym i zostawiam dysk do dalszej pracy, no chyba, że klient chce koniecznie wymienić.

No tak, też tak robię - informuję klienta. Ale zdarza się, że po reinstalacji systemu na takim dysku, pacjent wraca po kilku tygodniach z padniętym Windowsem, sprzętowych problemów nie ma, wirusów też nie. Gdzie szukać przyczyny? Uwagi w SMART mogą sygnalizować problem? Co sądzicie o tych konkretnych dyskach przytoczonych w przykładach?

#5 Re: Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

от arvika 16 Декабрь 2011, 11:33
To co napisałem. Erease i remap w MHDD. Jesli SMART dalej nie wygląda dobrze to wymiana dysku. No chyba że lubisz co jakiś czas klientowi reinstalować Windows.

#6 Re: Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

от striker 16 Декабрь 2011, 12:01
Jeżeli taki temat już powstał można by było trochę więcej dowiedzieć się o smarcie.
W takim razie ja mam kolejne pytanie mam pacjenta który nie posiada żadnych badów a nawet najmniejszych opóźnień rzędu 150ms, ale posiada wartość atrybutu 1 Seek error rate np zaledwie 3, niby ten parametr wskazuję poziom krytyczny, ale czy wartość raw tego parametru równa 3 całkiem go dyskwalifikuje ? Jaki może mieć wpływ tego parametru na działanie dysku? Jak może on długo popracować i czy będzie on rósł z dnia na dzień ( chodź to pytanie śmiało można zadać wróżce :lol: ).

Kolejny parametr który występuję dość często ostatnio u mnie to parametr 187 i chyba wynikający z niego też parametr 195, oba niby nie identyfikują się poziomem krytycznym, ale też nie świadczą o niczym dobrym. Można zadać pytania jak dla parametru 1.

Ja ogólnie gdy widzę bad sektory remapowane lub oczekujące na remap, dysk od razu wymieniam, ale co powiedzieć klientowi w przypadku gdy cena dysków jest na chwilę obecną taka, a nie inna.

Re: Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

от Google Adsense [BOT] 16 Декабрь 2011, 12:01