• Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Thementitel sollte ein vollständiges Modell des Datenträgers und kurze Beschreibung des Problems enthalten.
  2. Thema Nachricht sollte eine detaillierte Beschreibung des Problems enthalten, was geprüft wurde, Schlussfolgerungen und die Frage.
  3. Das Hochladen vollständigen Anweisungen/Schaltpläne ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  4. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Gerät beschrieben werden. Für jede nächste Gerät sollten Sie ein neues Thema öffnen.

#1 Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

von morph 16 Dezember 2011, 10:59
Witam

Dosyć często spotykam się z wykrytym problemem w SMART dysku.
Używam CrystalDiskInfo, dyski podpinane przez USB.

Często dostaję takie wyniki:

Bild

Czy problem z realokowanymi sektorami da się usunąć, czy jest to info dyskwalifikujące HDD, jakie są zagrożenia użytkowania dalej takiego dysku?

Często zdaża się również uwaga o niestabilnych sektorach, co wtedy?

Bild

Re: Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

von Google Adsense [BOT] 16 Dezember 2011, 10:59

#2 Re: Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

von Citek 16 Dezember 2011, 11:04
Ja tam wymieniam dysk jak uszkodzonych sektorów jest już dużo. Jak są tylko 1-2 to informuję klienta o tym i zostawiam dysk do dalszej pracy, no chyba, że klient chce koniecznie wymienić.

#3 Re: Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

von arvika 16 Dezember 2011, 11:18
Zazwyczaj stosuję taką politykę że jeśli na dysku pojawią się uszkodone sektory to sugeruję wymianę dysku.
Czasem są to bady logiczne i można je usunąć poprzez erease i remap w MHDD. Wtedy dysk bedzie pracował dobrze.

#4 Re: Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

von morph 16 Dezember 2011, 11:24
Citek hat geschrieben:Ja tam wymieniam dysk jak uszkodzonych sektorów jest już dużo. Jak są tylko 1-2 to informuję klienta o tym i zostawiam dysk do dalszej pracy, no chyba, że klient chce koniecznie wymienić.

No tak, też tak robię - informuję klienta. Ale zdarza się, że po reinstalacji systemu na takim dysku, pacjent wraca po kilku tygodniach z padniętym Windowsem, sprzętowych problemów nie ma, wirusów też nie. Gdzie szukać przyczyny? Uwagi w SMART mogą sygnalizować problem? Co sądzicie o tych konkretnych dyskach przytoczonych w przykładach?

#5 Re: Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

von arvika 16 Dezember 2011, 11:33
To co napisałem. Erease i remap w MHDD. Jesli SMART dalej nie wygląda dobrze to wymiana dysku. No chyba że lubisz co jakiś czas klientowi reinstalować Windows.

#6 Re: Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

von striker 16 Dezember 2011, 12:01
Jeżeli taki temat już powstał można by było trochę więcej dowiedzieć się o smarcie.
W takim razie ja mam kolejne pytanie mam pacjenta który nie posiada żadnych badów a nawet najmniejszych opóźnień rzędu 150ms, ale posiada wartość atrybutu 1 Seek error rate np zaledwie 3, niby ten parametr wskazuję poziom krytyczny, ale czy wartość raw tego parametru równa 3 całkiem go dyskwalifikuje ? Jaki może mieć wpływ tego parametru na działanie dysku? Jak może on długo popracować i czy będzie on rósł z dnia na dzień ( chodź to pytanie śmiało można zadać wróżce :lol: ).

Kolejny parametr który występuję dość często ostatnio u mnie to parametr 187 i chyba wynikający z niego też parametr 195, oba niby nie identyfikują się poziomem krytycznym, ale też nie świadczą o niczym dobrym. Można zadać pytania jak dla parametru 1.

Ja ogólnie gdy widzę bad sektory remapowane lub oczekujące na remap, dysk od razu wymieniam, ale co powiedzieć klientowi w przypadku gdy cena dysków jest na chwilę obecną taka, a nie inna.

Re: Uwagi w SMART - wymiana dysku na nowy, czy nie

von Google Adsense [BOT] 16 Dezember 2011, 12:01