• Edycja Biosu AMI (Wyłączenie domyślnie LAN)

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Edycja Biosu AMI (Wyłączenie domyślnie LAN)

Napisal/-a pocinas 11 December 2011, 17:43
Szukam już 2-3h po Internecie programu żeby można zmodyfikować bios.
Chodzi o to, aby domyślnie wyłączyć NETWORK (LAN).

Główną potrzebą jest to, aby podczas w razie co wymiany baterii lub jej padnięcia lub przy zrobieniu DEFAULTU Biosa domyślnie LAN był wyłączony.
Owszem można tego dokonać ręcznie, ale po resecie biosa, zakładka ta wraca do ENABLED, a koniecznie musiała by być Disabled.

Generalnie można to zrobić na 2 sposoby
Albo zrobić by było Disabled lub w ogóle usunąć opcje Network z modułu, ponieważ Lan ten i tak jest uszkodzony.

Pościągałem pełno softów (około 100mb) różnych i najróżniejszych w tym AMIBCP_for_Windows_3_13, aczkolwiek podczas otwierania wsadu wywala błąd i program się zamyka.
BCP760 pokazuje Bad Cheksum

Bios jest na pewno sprawny. Mam go w postaci BIN jak i ROM (Dałem do załącznika)

Jest mi ktoś w stanie pomóc.
Dzięki

Za ogled datotek, priloženih tej objavi, morate biti prijavljeni.

Re: Edycja Biosu AMI (Wyłączenie domyślnie LAN)

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 11 December 2011, 17:43

#2 Re: Edycja Biosu AMI (Wyłączenie domyślnie LAN)

Napisal/-a yaro014 11 December 2011, 23:26
A nie lepiej wylutować zepsuty moduł?

#3 Re: Edycja Biosu AMI (Wyłączenie domyślnie LAN)

Napisal/-a pocinas 12 December 2011, 00:42
yaro014 napisal/-a:A nie lepiej wylutować zepsuty moduł?

Tego jeszcze nie wiem.

Problem z Lanem jest tego typu że gdy włączony jest w biosie to żadnego systemu nie idzie zainstalować, ładuje płytę.. ładuje jakieś 2 minuty i nagle pokazuje się migający kursor i stoi, nawet nie dochodzi do opcji wyboru partycji. Dzieje się tak na każdym Windowsie XP/Vista/Win 7.

W momencie kiedy jest system zainstalowany, a Lan włączony w biosie, to ładuje system i podczas ledwie co ładowania zawiesza się i tak wiecznie stoi.

Testowo ogólnie wyłączałem wszystkie możliwe moduły, Audio, COM, LPT, a potem włączałem po kolei więc na 100% tylko LAN blokuje.

Używając różnych płyt LIVE CD, sytuacja jest podobna, czyta płytę czyta i zawieszenie/zero reakcji.

Generalnie podejrzewałem o to południe/kondensatory/tranzystory, ale kto wie może i sam układ od lanu albo jeszcze co inne.

Póki co wyłączenie w biosie rozwiązało problem, ale chcę uniknąć sytuacji rozładowania baterii CMOS, czy przywróceń defaultowych biosu co automatycznie spowoduje ustawienie Lanu na Enabled i problem.

Jeśli nie będzie możliwości wyłączenia Lanu jako domyślnie, no cóż podejmę próbę wylutowania układu Lan zobaczymy co się będzie działo.

#4 Re: Edycja Biosu AMI (Wyłączenie domyślnie LAN)

Napisal/-a Cyb0rg 13 December 2011, 01:53
Niektóre karty sieciowe pozwały wejść w swój BIOS, i tam ustawienie własnych domyślnych parametrów.
Wyświetlany był komunikat (przed BIOS-em z kompa) który klawisz wcisnąć, aby wejść do tej konfiguracji.
Może i tutaj tak się da ?

Re: Edycja Biosu AMI (Wyłączenie domyślnie LAN)

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 13 December 2011, 01:53

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov