• Edycja Biosu AMI (Wyłączenie domyślnie LAN)

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Edycja Biosu AMI (Wyłączenie domyślnie LAN)

от pocinas 11 Декабрь 2011, 17:43
Szukam już 2-3h po Internecie programu żeby można zmodyfikować bios.
Chodzi o to, aby domyślnie wyłączyć NETWORK (LAN).

Główną potrzebą jest to, aby podczas w razie co wymiany baterii lub jej padnięcia lub przy zrobieniu DEFAULTU Biosa domyślnie LAN był wyłączony.
Owszem można tego dokonać ręcznie, ale po resecie biosa, zakładka ta wraca do ENABLED, a koniecznie musiała by być Disabled.

Generalnie można to zrobić na 2 sposoby
Albo zrobić by było Disabled lub w ogóle usunąć opcje Network z modułu, ponieważ Lan ten i tak jest uszkodzony.

Pościągałem pełno softów (około 100mb) różnych i najróżniejszych w tym AMIBCP_for_Windows_3_13, aczkolwiek podczas otwierania wsadu wywala błąd i program się zamyka.
BCP760 pokazuje Bad Cheksum

Bios jest na pewno sprawny. Mam go w postaci BIN jak i ROM (Dałem do załącznika)

Jest mi ktoś w stanie pomóc.
Dzięki

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

Re: Edycja Biosu AMI (Wyłączenie domyślnie LAN)

от Google Adsense [BOT] 11 Декабрь 2011, 17:43

#2 Re: Edycja Biosu AMI (Wyłączenie domyślnie LAN)

от yaro014 11 Декабрь 2011, 23:26
A nie lepiej wylutować zepsuty moduł?

#3 Re: Edycja Biosu AMI (Wyłączenie domyślnie LAN)

от pocinas 12 Декабрь 2011, 00:42
yaro014 писал(а):A nie lepiej wylutować zepsuty moduł?

Tego jeszcze nie wiem.

Problem z Lanem jest tego typu że gdy włączony jest w biosie to żadnego systemu nie idzie zainstalować, ładuje płytę.. ładuje jakieś 2 minuty i nagle pokazuje się migający kursor i stoi, nawet nie dochodzi do opcji wyboru partycji. Dzieje się tak na każdym Windowsie XP/Vista/Win 7.

W momencie kiedy jest system zainstalowany, a Lan włączony w biosie, to ładuje system i podczas ledwie co ładowania zawiesza się i tak wiecznie stoi.

Testowo ogólnie wyłączałem wszystkie możliwe moduły, Audio, COM, LPT, a potem włączałem po kolei więc na 100% tylko LAN blokuje.

Używając różnych płyt LIVE CD, sytuacja jest podobna, czyta płytę czyta i zawieszenie/zero reakcji.

Generalnie podejrzewałem o to południe/kondensatory/tranzystory, ale kto wie może i sam układ od lanu albo jeszcze co inne.

Póki co wyłączenie w biosie rozwiązało problem, ale chcę uniknąć sytuacji rozładowania baterii CMOS, czy przywróceń defaultowych biosu co automatycznie spowoduje ustawienie Lanu na Enabled i problem.

Jeśli nie będzie możliwości wyłączenia Lanu jako domyślnie, no cóż podejmę próbę wylutowania układu Lan zobaczymy co się będzie działo.

#4 Re: Edycja Biosu AMI (Wyłączenie domyślnie LAN)

от Cyb0rg 13 Декабрь 2011, 01:53
Niektóre karty sieciowe pozwały wejść w swój BIOS, i tam ustawienie własnych domyślnych parametrów.
Wyświetlany był komunikat (przed BIOS-em z kompa) który klawisz wcisnąć, aby wejść do tej konfiguracji.
Może i tutaj tak się da ?

Re: Edycja Biosu AMI (Wyłączenie domyślnie LAN)

от Google Adsense [BOT] 13 Декабрь 2011, 01:53