• Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.

#1 Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

от hanomag 7 Декабрь 2011, 13:44
Pendrive jest wykrywany przez Windows, lecz system sugeruje sformatowanie go. Nie widzi pojemności pamięci, DMDE przy próbie odczytu wyrzuca błąd "Nieprawidłowe parametry'.

Na kościach zaobserwowałem zimne luty - poprawiłem, lecz okazało się, że ostatni pin jednej z kości jest luźny razem ze ścieżką (czyli jest urwana) - nie wiem teraz gdzie mogę go podpiąć i czy ma znaczenie, czy jest NC.
Czy przelutowanie kości do sprawnego pendrive'a pozwoli odzyskać dane?

Kości flash: 29F8G08MAA

Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

от Google Adsense [BOT] 7 Декабрь 2011, 13:44

#2 Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

от arvika 7 Декабрь 2011, 14:08
Zrób zdjęcia pendrive i zaznacz która noga jest luźna. Nie wszystkie są wykorzystywane.
Lutowanie kości pamięci na inny pendrive jest niebezpieczne dla danych. W momencie uruchomienia inna rewizja kontrolera lub oprogramowanie może wyzerować kość pamięci.

#3 Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

от hanomag 7 Декабрь 2011, 15:53
Noga w kółeczku:

Изображение

Teraz zauważyłem i zwątpiłem że coś uda się z tym zrobić - kolega nosił go bez obudowy i kość wygląda na ukruszoną przy n.1, na zdjęciu widać to dobrze.

#4 Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

от arvika 7 Декабрь 2011, 16:04
Ta noga jest NC. Wszystko wskazuje na to że masz uszkodzony kontroler na pendrive. Najbezpieczniej dla danych jest odczytać taką kość i zdeszyfrować.
Ukruszenie, którego nie widzę bo słaba jakość zdjęcia, raczej nie jest powodem tej usterki.

#5 Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

от hanomag 8 Декабрь 2011, 01:10
Ukruszenie zauważyłem dopiero na zdjęciu, widać gołą n.1 w miejscu gdzie powinna być zabudowana, porównałem z drugą kością.

Jakiego narzędzia mogę użyć tu do odczytu? Wystarczy mi sam soft i ten uszkodzony pendrive, czy potrzebuję PC-3000 Flash?

#6 Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

от arvika 8 Декабрь 2011, 01:17
Do odczytu potrzeba specjalnego czytnika. Np. PC3K Flash. Zwykły programator sobie z tym nie poradzi. Również do zdekodowania danych potrzeba specjalnego oprogramowania no i odpowiedniej wiedzy o mixach, blokach danych, asemblerach itp.

#7 Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

от hanomag 8 Декабрь 2011, 01:23
Rozumiem, czyli nie mam warunków do odzysku w moim serwisie. Dziękuję za pomoc.

#8 Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

от arvika 8 Декабрь 2011, 01:35
Bez specjalistycznego sprzętu - bez ryzyka utraty danych - niestety nie.