• Jak wylutować gniazdo AMD S1

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Jak wylutować gniazdo AMD S1

Pablo2k5 4 Грудня 2011, 13:40
Witam kolegów.
Trafiła mi się DV5-tka gdzie muszę przekulkować socket procesora. Niestety nie wiem jak się za niego zabrać. O ile z gniazdami intela nie miałem problemu to tutaj zaczynają się schodki. Płytę od dołu rozgrzewam do 175*C. Górę daję około 220*C ale gniazdo zaczyna się topić. Czy koledzy ściągacie plastikowy zatrzask w tym gnieździe przed lutowaniem ? W intelach nigdy nie ściągałem i gniazdo ładnie schodziło.

Pozdrawiam

Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1

Google Adsense [BOT] 4 Грудня 2011, 13:40

#2 Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1

Keli 4 Грудня 2011, 14:03
Używasz podczerwieni ?

#3 Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1

kmkm2 4 Грудня 2011, 15:19
Podgrzej płytę do 200-210°C, a potem podgrzewaj górą.

#4 Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1

Pablo2k5 4 Грудня 2011, 15:54
Podgrzej płytę do 200-210°C, a potem podgrzewaj górą.

Ta temperatura od dołu nie zaszkodzi płycie ? Osłaniasz kaptonem złącza ? Próbowałem podczerwienią ale gniazdo nie drgnęło, założyłem na HA dużego nozzla i daję duży nadmuch i temperaturę 220*C, układy BGA tym hotem przy 235*C już pływają więc zaniżyłem temperaturę aby nie uwalić gniazda, narazie próbuję na trupach bo nie chcę uszkodzić klientowi płyty. A i jeszcze jedno pytanie, czy gniazdo do ściągania podlewacie topnikiem. Czy da się go potem bez problemu wymyć w wanience ultradźwiękowej ?

Pozdrawiam.

#5 Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1 

Keli 4 Грудня 2011, 16:09
Używaj topnika w płynie. Flux jak zaschnie to się skrystalizuje i złącze będzie ciężko otworzyć i zamknąć.
A podczerwień ma to do siebie, że nie rozpuszcza plastików. więc śmiało możesz zastosować wyższe temperatury.

#6 Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1

Pablo2k5 4 Грудня 2011, 16:12
W takim razie płytę rozgrzeję do 190*C i jadę podczerwienią na wyższych temperaturach, a topnik dam w płynie, zobaczymy co wyjdzie, a jak wyjdzie to chłopaki macie piwo ;)

#7 Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1

kmkm2 4 Грудня 2011, 16:38
Spokojnie możesz grzać 200°C nawet trochę wyżej. Nawet w profilu grzania przy pbfree etap wygrzewania powinien być ok. 200°C.

#8 Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1

Pablo2k5 4 Грудня 2011, 20:57
Panowie należy wam się duże piwo. Dziękuję za pomoc wszystkim, szkoda że nie mogę wszystkim dać "Pomógł".

Pozdrawiam.

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей