• Jak wylutować gniazdo AMD S1

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Jak wylutować gniazdo AMD S1

by Pablo2k5 4 December 2011, 13:40
Witam kolegów.
Trafiła mi się DV5-tka gdzie muszę przekulkować socket procesora. Niestety nie wiem jak się za niego zabrać. O ile z gniazdami intela nie miałem problemu to tutaj zaczynają się schodki. Płytę od dołu rozgrzewam do 175*C. Górę daję około 220*C ale gniazdo zaczyna się topić. Czy koledzy ściągacie plastikowy zatrzask w tym gnieździe przed lutowaniem ? W intelach nigdy nie ściągałem i gniazdo ładnie schodziło.

Pozdrawiam

Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1

by Google Adsense [BOT] 4 December 2011, 13:40

#2 Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1

by Keli 4 December 2011, 14:03
Używasz podczerwieni ?

#3 Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1

by kmkm2 4 December 2011, 15:19
Podgrzej płytę do 200-210°C, a potem podgrzewaj górą.

#4 Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1

by Pablo2k5 4 December 2011, 15:54
Podgrzej płytę do 200-210°C, a potem podgrzewaj górą.

Ta temperatura od dołu nie zaszkodzi płycie ? Osłaniasz kaptonem złącza ? Próbowałem podczerwienią ale gniazdo nie drgnęło, założyłem na HA dużego nozzla i daję duży nadmuch i temperaturę 220*C, układy BGA tym hotem przy 235*C już pływają więc zaniżyłem temperaturę aby nie uwalić gniazda, narazie próbuję na trupach bo nie chcę uszkodzić klientowi płyty. A i jeszcze jedno pytanie, czy gniazdo do ściągania podlewacie topnikiem. Czy da się go potem bez problemu wymyć w wanience ultradźwiękowej ?

Pozdrawiam.

#5 Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1 

by Keli 4 December 2011, 16:09
Używaj topnika w płynie. Flux jak zaschnie to się skrystalizuje i złącze będzie ciężko otworzyć i zamknąć.
A podczerwień ma to do siebie, że nie rozpuszcza plastików. więc śmiało możesz zastosować wyższe temperatury.

#6 Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1

by Pablo2k5 4 December 2011, 16:12
W takim razie płytę rozgrzeję do 190*C i jadę podczerwienią na wyższych temperaturach, a topnik dam w płynie, zobaczymy co wyjdzie, a jak wyjdzie to chłopaki macie piwo ;)

#7 Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1

by kmkm2 4 December 2011, 16:38
Spokojnie możesz grzać 200°C nawet trochę wyżej. Nawet w profilu grzania przy pbfree etap wygrzewania powinien być ok. 200°C.

#8 Re: Jak wylutować gniazdo AMD S1

by Pablo2k5 4 December 2011, 20:57
Panowie należy wam się duże piwo. Dziękuję za pomoc wszystkim, szkoda że nie mogę wszystkim dać "Pomógł".

Pozdrawiam.