• Dysk samsung HM321HX, uszkodzona elektronika

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити повну модель носія інформації та короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми, ваші висновки та питання.
  3. Завантаження повних файлів інструкцій/схем СУВОРО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете завантажити лише невелику частину документації, яка спрощує діагностику/ремонт. Вам не дозволяється завантажувати більше однієї повної сторінки інструкцій/схем на одну тему.
  4. Дозволяється описувати лише один несправний пристрій в одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.

#1 Dysk samsung HM321HX, uszkodzona elektronika

kmkm2 3 Грудня 2011, 16:16
Witam.
Na stole ww. dysk. Uszkodzona jest elektronika, dysk nie jest wykrywany przez system. Wylutowałem układ JM20339 oraz podłączyłem kabel sata pomijając ten układ. Po dokładnym obejrzeniu dysku zobaczyłem, że jest uszkodzony element na poniższym zdjęciu. Co to za element? Jeśli ktoś ma sprawną elektronikę chętnie odkupię.

Зображення

Re: Dysk samsung HM321HX, uszkodzona elektronika

Google Adsense [BOT] 3 Грудня 2011, 16:16

#2 Re: Dysk samsung HM321HX, uszkodzona elektronika

arvika 3 Грудня 2011, 18:31
Chyba najłatwiej bedzie zdobyć ten element z innej PCB. Niestety nie znalazłem go nigdzie dostępnego. Na elektornice którą mam (też uszkodzona) jest oznaczony jako DXJRSF. Zdarza się że leci w tych dyskach też TLS. Najprościej znajdź inną PCB i przelutuj ROM.

#3 Re: Dysk samsung HM321HX, uszkodzona elektronika

kmkm2 3 Грудня 2011, 22:41
Tylko gdzie zdobyć taką elektronikę lub dysk?

#4 Re: Dysk samsung HM321HX, uszkodzona elektronika

arvika 3 Грудня 2011, 23:02
Te dyski występują tylko w modelach dysków przenośnych Samsunga. Problem jest taki, ze kupując taki dysk, nie ma pewności że w środku bedzie siedział własnie dysk którego potrzebujesz. Ty masz spoko, bo tylko elektronike musisz dopasować, a ona jest taka sama przynajmniej w kilku różnych modelach. Ja musze czasem dobrać głowice i tu dowolności nie ma...

To powinien być taki dysk:

Зображення
Зображення

Zdjęcia zapożyczone z internetu.

Re: Dysk samsung HM321HX, uszkodzona elektronika

Google Adsense [BOT] 3 Грудня 2011, 23:02

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей