• Dysk samsung HM321HX, uszkodzona elektronika

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.

#1 Dysk samsung HM321HX, uszkodzona elektronika

от kmkm2 3 Декабрь 2011, 16:16
Witam.
Na stole ww. dysk. Uszkodzona jest elektronika, dysk nie jest wykrywany przez system. Wylutowałem układ JM20339 oraz podłączyłem kabel sata pomijając ten układ. Po dokładnym obejrzeniu dysku zobaczyłem, że jest uszkodzony element na poniższym zdjęciu. Co to za element? Jeśli ktoś ma sprawną elektronikę chętnie odkupię.

Изображение

Re: Dysk samsung HM321HX, uszkodzona elektronika

от Google Adsense [BOT] 3 Декабрь 2011, 16:16

#2 Re: Dysk samsung HM321HX, uszkodzona elektronika

от arvika 3 Декабрь 2011, 18:31
Chyba najłatwiej bedzie zdobyć ten element z innej PCB. Niestety nie znalazłem go nigdzie dostępnego. Na elektornice którą mam (też uszkodzona) jest oznaczony jako DXJRSF. Zdarza się że leci w tych dyskach też TLS. Najprościej znajdź inną PCB i przelutuj ROM.

#3 Re: Dysk samsung HM321HX, uszkodzona elektronika

от kmkm2 3 Декабрь 2011, 22:41
Tylko gdzie zdobyć taką elektronikę lub dysk?

#4 Re: Dysk samsung HM321HX, uszkodzona elektronika

от arvika 3 Декабрь 2011, 23:02
Te dyski występują tylko w modelach dysków przenośnych Samsunga. Problem jest taki, ze kupując taki dysk, nie ma pewności że w środku bedzie siedział własnie dysk którego potrzebujesz. Ty masz spoko, bo tylko elektronike musisz dopasować, a ona jest taka sama przynajmniej w kilku różnych modelach. Ja musze czasem dobrać głowice i tu dowolności nie ma...

To powinien być taki dysk:

Изображение
Изображение

Zdjęcia zapożyczone z internetu.

Re: Dysk samsung HM321HX, uszkodzona elektronika

от Google Adsense [BOT] 3 Декабрь 2011, 23:02