• HP TouchSmart PC IQ700 problem z kartą graficzną

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 HP TouchSmart PC IQ700 problem z kartą graficzną

от pawel80 2 Декабрь 2011, 20:26
Jak w temacie trafił do mnie HP TouchSmart PC IQ700
Płyta główna: Asus A8SN-CF
karta graficzna: G73MII-CF (GF-GO7600-N-B1)
Komputer reaguje na włącznik, wlącza się, działa podświetlenie ekranu lecz brak jest treści.
Podmieniany był procesor, pamięci ram, reset biosu.
Wskazuje to na uszkodzenie karty graficznej.
Dokonałem pomiarów na cewkach względem masy na samej karcie graficznej:
L14 - 9,7MΩ i ciągle rośnie ,tak żę po paru sekundach jest 16MΩ i wciąż rośnie
L15 - 7Ω
L16 - 100Ω
L21 - 262Ω
Czy są to prawidłowe rezystancje dla tej karty,

Re: HP TouchSmart PC IQ700 problem z kartą graficzną

от Google Adsense [BOT] 2 Декабрь 2011, 20:26

#2 Re: HP TouchSmart PC IQ700 problem z kartą graficzną

от novitech 2 Декабрь 2011, 20:29
Zmróź rdzeń GPU jeśli rezystancja będzie rosła to raczej jest OK. :P

#3 Re: HP TouchSmart PC IQ700 problem z kartą graficzną

от yaro014 2 Декабрь 2011, 20:40
viewtopic.php?f=105&t=8942 jak dotykasz ekranu i się wsłuchasz to wydaje on dźwięki przy każdym dotknięciu ?, zrób myk z podmianą taśmy LVDS i wtedy powinien ruszyć z mostka, tylko musisz wyciągnąć baterie biosu na dłuższą chwilę aby zresetował ustawienia.

Dodatkowo ta płyta obsługuje tylko niektóre typy pamięci z tego co pamiętam to nie obsługuje on 667mhz, więc jak podmieniasz pamięci to podmieniaj na takie same częstotliwości jakie ma płyta oryginalnie.

-- piątek, 2 gru 2011, 19:41 --

acha i w dodatku jak przełączysz się na LVDS2 to musisz mieć karte MXM wyciągniętą.

#4 Re: HP TouchSmart PC IQ700 problem z kartą graficzną

от pawel80 2 Декабрь 2011, 20:46
viewtopic.php?f=0&t=8942&p=36383&hilit=hp+touchsmart+pc#p36383
Wykonałem czynności takie jak były opisane w linku wyżej czyli:
- włożyłem z powrotem kartę graficzną do slotu
- przełożyłem kabel od monitora z LVDS1 na LVDS2
- i komputer uruchamia się jest obraz na ekranie.
Pytanie do szanownych kolegów, czy teraz komputer działa na karcie graficznej zintegrowanej czy na zewnętrznej

#5 Re: HP TouchSmart PC IQ700 problem z kartą graficzną

от yaro014 2 Декабрь 2011, 20:47
zintegrowanej. Jeśli nie założysz radiatora na mostek to po miesiącu padnie i on ( nie posiada żadnego chłodzenia), zrób reballing grafiki i po sprawie.

-- piątek, 2 gru 2011, 19:50 --

chociaż dziwna sprawa z tym że masz obraz nawet jak jest MXM włożona... może to nie chip grafiki jest uszkodzony tylko coś na pcb.

#6 Re: HP TouchSmart PC IQ700 problem z kartą graficzną

от pawel80 2 Декабрь 2011, 20:55
Oryginalnie na mostku jest radiator
A co do rebalingu to jeżeli karta została przegrzana to co jest za sens stawiać na niej nowych kulek skoro po miesiącu pewnie wróci na gwarancji. Lepiej zamówie nowy układ i wtedy wykonam wymiany, a narazie komputer wróci do klienta.

#7 Re: HP TouchSmart PC IQ700 problem z kartą graficzną

от yaro014 2 Декабрь 2011, 21:01
mylisz się, mostek odpowiedzialny za grafikę mieści się zaraz pod slotem DVD i nie posiada on radiatora, mało tego po miesiącu będziesz musiał robić reballing mostka.

#8 Re: HP TouchSmart PC IQ700 problem z kartą graficzną

от pawel80 2 Декабрь 2011, 21:33
Niewydaje mi się aby mostek południowy nvidii miał zintegrowaną grafikę. Raczej z czymś takim jeszcze się nie spotkałem.
Na zdjęciu widać że południe jest odpowiedzialne za komunikacje z kartą graficzną. A północny mostek ma zintegrowaną grafikę. Chyba że źle interpretuje diagram zawarty na zdjęciu.
Изображение

-- piątek, 2 gru 2011, 20:39 --

A tu są oba te mostki pokazane.
To jest mostek południowej bez radiatora.
Изображение
A tu mamy mostek północny z radiatorem.
Изображение

#9 Re: HP TouchSmart PC IQ700 problem z kartą graficzną

от yaro014 2 Декабрь 2011, 21:43
może i dobrze interpretujesz ale diagram płyty od laptopa, na diagramie nie widzę mostka nForce ani nie wydaje mi się aby do IQ700 był dołączany touchpad .

-- piątek, 2 gru 2011, 20:44 --

Noi NF430 odpowiada za grafikę,

Chipset
NVidia GeForce 6100 (nForce 430 southbridge)
Motherboard

-- piątek, 2 gru 2011, 20:47 --

kolega zapewne używa schematu do HP TouchSmart tx2

-- piątek, 2 gru 2011, 20:58 --

Z resztą taka zabawa w przemądrzanie się niema żadnego sensu bo nie rozwiązuje problemu, miałem dokładnie taki sam problem zostawiłem płytę na zintegrowanej grafice na 3 tygodnie i padł właśnie nForce 430 który musiałem potem kulkować akurat tydzień przed tym jak dotarła do mnie karta MXM, autorem wątku w poście wyżej jestem ja i nie piszę tego aby ci dogryźć, piszę bo znam ten problem z doświadczenia. W dodatku po wsadzeniu karty na MXM temperatura mostka spadła o 30 stopni w dół przy normalnej pracy komputera.

#10 Re: HP TouchSmart PC IQ700 problem z kartą graficzną

от pawel80 2 Декабрь 2011, 22:00
Rzeczywiście jest to diagram od laptopa moje nie dopatrzenie.
Ale wracając do tego mostka co kolega sugeruje że ma zintegrowaną grafikę to chyba nawet jednego dnia by niewytrzymał bez radiatora.
Po za tym takie same południa były montowane na płytach AT8MB8H6 REV.H, chyba to były laptopy Compaq.

-- piątek, 2 gru 2011, 21:07 --

Rzeczywiście trochę odbiegliśmy od tematu wątku za co kolegów przepraszam.
Za wszystkie wskazówki z góry dziękuje.

Re: HP TouchSmart PC IQ700 problem z kartą graficzną

от Google Adsense [BOT] 2 Декабрь 2011, 22:00