• Temat o programatorze raz jeszcze.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Temat o programatorze raz jeszcze.

by Lakier88 26 November 2011, 21:43
Interesuje mnie kupno programatora do 300 zł. W tej cenie jest willem. Ja będę programował może jeden układ na miesiąc, bo nie prowadzę serwisu itd. Więc szybkość działania mnie nie interesuję.

Jestem kompletnie zielony w temacie programatorów, bo jeszcze nic nie programowałem. Chciałbym aby programator miał możliwość programowania takiej kości jaka znajduje się miedzy innymi w hp dv5 oraz takiej jak znajduje sie w dv2000. Plus interesuje mnie zmiana map silnika w ECU Bosch, ale to akurat jest sprawa drugorzędna, bo jeszcze nie wiem jaka tam jest kość.

Czy willem 7.1 jest ok? Czym różni się od willema 5.0 ezo?

Czy muszę do niego coś jeszcze dokupić?

Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

by Google Adsense [BOT] 26 November 2011, 21:43

#2 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

by Usunięty Użytkownik 402 26 November 2011, 22:33
Do biosów SPI wystarcza programator z forum, lub wersja usb z ebay. Do biosów TSOP jest też bardzo tania alternatywa na ebay która zawiera niezbędne gniazda SPI, TSOP, PLCC32 - programator jest na złącze LPT.

#3 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

by Lakier88 27 November 2011, 10:27
Czy jak kupię willem 7.1 to muszę dokupywać jakieś podstawki do SPI?

#4 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

by Usunięty Użytkownik 402 27 November 2011, 10:52
Mam sprawdzić za ciebie w instrukcji czy jest takie gniazdo lub przejściówka w komplecie?
Image

Image

#5 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

by Macpod 27 November 2011, 11:05
Lakier88 wrote:Czy jak kupię willem 7.1 to muszę dokupywać jakieś podstawki do SPI?

To chyba oczywiste, jeśli nie dodają takiego adaptera.
Od razu mówię, że willem nie należy do szybkich programatorów, dodatkowo często ma problemy z podstawowymi układami.

#6 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

by Usunięty Użytkownik 402 27 November 2011, 11:09
Willem- przynajmniej starsze modele były problematyczne, szczególnie gniazda PLCC32 które ni jak nie kontaktowały w pełni z badanym układem.
Jak do tej pory to uważam go za najgorszy programator z jakim miałem do czynienia.
Oprogramowanie raz działa, innym razem trzeba pobrać starszą wersję żeby działało prawidłowo.

#7 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

by katar83 27 November 2011, 12:18
eBay Item number: 280668537456 + komplet adaptorów.
Nic lepszego w tym przedziale cenowym nie znajdziesz, dziala bardzo dobrze.

#8 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

by amorphe 27 November 2011, 13:43
Lakier88 wrote:Plus interesuje mnie zmiana map silnika w ECU Bosch

Jakiś czas pracowałem przy auto elektryce/elektronice i do programowania (oprócz np. X-PROGa,Texas TMS, SPI) używany był m.in. Uniwersal Flash Programmer 6.03 z odpowiednim adapterem (jako iż w ECU bardzo często siedzą kości EPROM w obudowie PLCC32 w wersji OTP - o ile pamiętam 27C010/1001).

Wiem, że UFP 6.03 (sam go używam) ma swoich zwolenników jak i przeciwników i podałem go jako alternatywę dla Willem'a

#9 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

by Dawid20 27 November 2011, 18:43
A jakiś niedrogi programator do pamięci M28W320FST możecie polecić?

#10 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

by katar83 27 November 2011, 19:03
Tanich programatorów UP nie ma. Nawet adaptory kosztujá krocie.

#11 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

by marek216 29 January 2012, 13:38
Jeśli Willem to Pro 4 ISP i soft Tomsada dedykowany pod ten model.
Programowałem na Willemie 7.1, teraz mam Pro 4 ISP i stwierdzam że jest różnica.

Jako ciekawostka z poprzedniego tygodnia: kość 29lv800 ( bios asus ) nie jest obsługiwana przez VP-280 ( i nie da się go zmusić ) ale Willem z podstawką spokojnie kość programuje. Willem jest o połowę tańszy, podstawki kosztują tak samo.
Niestety we wszystkich programatorach musisz się liczyć z ceną za podstawki od 100-400 zł

Za dobry programator musisz zapłacić 2500 zł + podstawki.
Jak do tego chcesz się bawić w samochodach to x-prog będzie konieczny.

Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

by Google Adsense [BOT] 29 January 2012, 13:38
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).