• Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

by kwinto10 13 November 2011, 13:35
Witam.
Muszę wymienić układ ATI na płycie w której od dołu już jest układ na kulach ołowiowych.
Normalnie płytę mam rozgrzewaną do ok 180 stopni od góry, więc przy tym profilu chipset na dole może już zaczynać się odlutowywać.
Jak sobie z tym koledzy radzicie ? Obniżyć temperaturę płyty i więcej górą, zasłonić jakoś układ ?

Re: Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

by Google Adsense [BOT] 13 November 2011, 13:35

#3 Re: Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

by kjedrocha 14 November 2011, 10:51
Jeśli układ nie ma na sobie jakichś radiatorów, to najprawdopodobniej siłą grawitacji przegra z siłą adhezji cyny do padów, więc układ nawet po rozpłynnieniu cyny nie odpadnie od płyty.

#4 Re: Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

by kwinto10 14 November 2011, 22:30
Nie byłem pewien, więc zmodyfikowałem grzanie dołem na 160 stopni. Po zdjęciu chipa okazało się że zerwałem chyba pady :(
Mogły pady się zerwać po upadku lapka ? Karta diagnostyczna do złącza pamięci pokazywała brak 5 linii ( brakuje tych padów i kilku jeszcze innych)

#5 Re: Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

by benchmarek 15 November 2011, 08:56
Ja w podobnych przypadkach przyklejam chip taśmą kaptonową do płyty, i nie zdażyło się żeby coś odpadło.

#6 Re: Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

by kwinto10 15 November 2011, 09:13
Też o tym pomyślałem, ale nie byłem pewien czy się układ nie ruszy. Następnym razem jednak tak spróbuje.

#7 Re: Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

by kjedrocha 15 November 2011, 09:23
W takich przypadkach zawsze najpierw proponuję poeksperymentować na złomowych płytach. Do pacjenta wówczas podchodzimy już niejako z "doświadczeniem".

#8 Re: Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

by michallus 19 November 2011, 08:12
Kwestia wprawy, osobiście obniżam temperaturę płyty do 165 stopni i niczym nie oklejam.

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).