• Mikroskop do serwisu - pytanie

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#41 Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

marioj77 17 Листопада 2011, 15:35
Czemu taka mała odległość na soczewce 0.3x ? Ja mam XTL-IV z soczewką 0.5x i mam 19cm od oglądanego obiektu do dolnej części oświetlacza. Powiększenie ustawione na mikroskopie nie ma tutaj znaczenia, w całym zakresie od 4x do 17.5x jest ta sama odległość.

Re: Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

Google Adsense [BOT] 17 Листопада 2011, 15:35

#42 Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

slawnet 17 Листопада 2011, 19:16
Napisałem tak jak jest u mnie rzeczywiście , w moim XTL VI przy zmianie powiększenia znacząco zmienia się ostrość, którą trzeba korygować wysokością, myślałem że to jest norma. Może wypowiedzą się inni użytkownicy. A tak nawiasem pierwszy raz słyszę że XTL IV ma tak dużą rzeczywistą odległość roboczą.

#43 Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

marioj77 17 Листопада 2011, 20:09
Na XTL-IV przy zmianie powiększenia nie ma znaczących zmian ostrości, czasami trzeba korygować wysokością ale to minimalnie. Bez soczewki 0.5x jest mała odległość robocza, z tą soczewką mam ok. 19cm do brzegu oświetlacza, w zasadzie bez różnicy czy używam okularów 10x (powiększenia 4-17.5x) czy 20x (powiększenia 8-35x).

#44 Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

pocinas 18 Листопада 2011, 00:01
Kurcze ciekawe. Sam mam na XTL-VI i soczewce 0.5x i okularach 10x, około 10cm od oświetlacza, więc jak to możliwe że na XTL-IV hmm. skoro na 0.3x jest 16cm to może już niektórzy się pokapowali że to świetna i chodliwa soczewka i wyszły na rynek podróbki podróbek :-(, kolega Rufio w ten czas trafił by na opcje w lepszej jakości wykonania dlatego ma minimum 19cm.

#45 Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

marioj77 18 Листопада 2011, 09:17
Ja mam XTL-IV kupiony w Delta Optical razem z soczewką 0.5x i autentycznie mam 19cm od oświetlacza.

#46 Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

Rufio 19 Листопада 2011, 00:30
pocinas написав:Kurcze ciekawe. Sam mam na XTL-VI i soczewce 0.5x i okularach 10x, około 10cm od oświetlacza, więc jak to możliwe że na XTL-IV hmm. skoro na 0.3x jest 16cm to może już niektórzy się pokapowali że to świetna i chodliwa soczewka i wyszły na rynek podróbki podróbek , kolega Rufio w ten czas trafił by na opcje w lepszej jakości wykonania dlatego ma minimum 19cm.

Może coś być na rzeczy, ja za swoją soczewkę płaciłem bez kosztów wysyłki 99$ a jej obecna cena to 198$. Tymczasem na ebay'u pojawiły się te soczewki za ok 90$ z kosztami wysyłki. Może ten produkt nie jest już takiej jakości i 0,3x ma tylko w nazwie :evil:

pzdr

-- sobota, 19 lis 2011, 00:37 --

marioj77 написав:Ja mam XTL-IV kupiony w Delta Optical razem z soczewką 0.5x i autentycznie mam 19cm od oświetlacza.

Tak ale kolega ma XTL-IV. Na XTL-VI takie parametry są nie osiagalne bez zastosowania soczewki 0,3x. Poza tym IV ma obudowę z tworzywa sztucznego, a VI obudowę żeliwną, bardziej funkcjonalny statyw i lepszej jakości optykę - zresztą różnice pomiedzy tymi modelami były już poruszane na forum...

pzdr

Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

Google Adsense [BOT] 19 Листопада 2011, 00:30
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей