• Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli - startuje po dociśnięciu obudowy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli - startuje po dociśnięciu obudowy

przez DaCoPL 25 października 2011, 20:55
Witam.

Czy ktoś jest w stanie napisać jaka nieszczęsna wada nęka te modele Toshiby?

W ostatnim czasie otrzymałem 3 x A200 i każda z tym samym uszkodzeniem (wcześniej miałem jeszcze kilka). Nie załącza się do końca, nawet nie podświetla napisu Toshiba. Wystarczy, że się dociśnie z lewej strony klawiatury, albo między NB a CPU i laptop wstaje. Czasem gdy się puści to laptop się wyłącza, albo dalej działa. Już kilka razy reballowałem NB i dalej to samo. Czy tu wadę mają podstawki CPU, płyta główna czy coś jeszcze? Wie ktoś coś na ten temat? Już mnie to drażni i nie wiem co robić..... a ewidentnie jest to wada tych modeli!

Pozdrawiam.

Re: Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli - startuje po dociśnięciu obudowy

przez Google Adsense [BOT] 25 października 2011, 20:55

#2 Re: Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli.

przez leszczuk 25 października 2011, 22:08
Wg mnie odkleja się przetwornica procesora.

#3 Re: Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli.

przez kamilj 25 października 2011, 22:16
leszczuk napisał(a):Wg mnie odkleja się przetwornica procesora.

Dokładnie. Przyglądnąłbym się układom w obudowie QFN znajdującym się w sąsiedztwie stwierdzenia anomalii.

Jeśli sięgam pamięcią, miałem też A200 z podobnym objawami ale tam winowajcą były pęknięte luty na KBC.

#4 Re: Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli.

przez DaCoPL 25 października 2011, 22:41
Z tego co pamiętam to przetwornice w obudowie QFN też wtedy ruszałem i mimo to sprawa wyglądała identycznie. Bardzo proszę o dalsze opinie.

#5 Re: Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli.

przez hanomag 17 listopada 2011, 22:11
W pierwszej kolejności zdejmij radiator z północy, tam masz taką 'gumę do żucia' założoną na tranzystory - oczyść je z tego czegoś i załóż tam termopady. Jeśli to nie pomoże, to szukaj zimnych lutów.

#6 Re: Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli.

przez pocinas 15 lutego 2012, 13:33
Od siebie dodam tak na przyszłość, w A200 gdy laptopik działa ale w systemie świruje warto pomierzyć napięcie na gałęzi zasilania CPU, zdarza się (też usterka tych modeli) ze pływa mocno napięcie CPU, szczególnie można to zauważyć jak obciążymy jakimś programem CPU na 100%, napięcie na nim powinno być stabilne średnio 1.2V. Wystarczy wymienić wszystkie kondensatory 330µF / 480µF w okolicy gniazda CPU (około 5-6szt) (Co do samego ich pomierzenia pojemności nie wiem czy wartości są/były zaniżone, jak robiłem wtedy A200 miałem tylko miernik mierzący do 200µF) a więc je po prostu wymieniłem.

#7 Re: Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli.

przez radziek 15 lutego 2012, 13:38
Ale przy tych A200 jest jakaś konkretna przyczyna nie działania. Większość przypadków które miałem załączała się po dociśnięciu w okolicy północy.

Jednak ostatnio znowu trafiłem nieszczęsną dwusetkę lub trzysetkę i przy reflow zauważyłem, że płyta się rozwarstwia pod NB. Nie wiem czy to nie jest przyczyną większości tych laptopów z tą usterką.

#8 Re: Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli.

przez pocinas 15 lutego 2012, 13:43
Mój ostatni A200 na serwisie (3-4 tyg temu) właśnie miał problem że nie zawsze się włączał obraz, aczkolwiek zawsze reagował na POWER. Pomogło u mnie właśnie prze lutowanie układów o których pisałem wyżej. Jak wiem do dziś na razie śmiga bez zarzutu. Więc przed grzaniem płyty/reflowem czy innymi BGA czynnościami może warto prze lutować owe układy, szczególnie Gen. CLK CPU.

#9 Re: Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli.

przez inv4der 19 maja 2012, 23:02
Mam identyczny problem co koledzy w A200-1S9 platforma ISKAA- LA-3481P przy naciskaniu w oklicy NB lub na gniazdo pamięci lapek reaguje i się wlacza lub wylacza.
Zrobilem reflow NB i zbytniej poprawy nie zauważyłem, przelutowalem przetwornice CPU i tranzystory w kolo.
Czasem da sie wejsc do windowsa i troche popracowac.
Dodatkowo przelutowalem KBC, GEN CLK i wszystkie przetwórnice zasilajace jak zalecał pocinas, ale dalej bez efektow. Myśle że pozostała podstawka CPU chyba że faktycznie wadliwy laminat.
Może ktoś by się wypowiedział kto przerabiał dużo tych lapków na serwisie.

#10 Re: Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli.

przez wwis 23 maja 2012, 21:44
la3481 - PQ34, PQ37 pin 1,2,3.4 - resoldering

#11 Re: Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli.

przez inv4der 24 maja 2012, 22:45
BINGO! w końcu konkretna podpowiedź po przelutowaniu tranzystorów które wskazał wwis problem ustąpił.

#12 Re: Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli.

przez DaCoPL 24 maja 2012, 22:48
Przelutowanie tzn wymieniłeś je czy wylutowałeś i wlutowałeś jeszcze raz?

#13 Re: Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli.

przez Vogelek23 24 maja 2012, 22:56
Kolega wwis napisał: "resoldering", co oznacza "przelutowanie", czyli ponowne lutowanie wyprowadzeń elementu bez jego wymiany.
Myślę, że Kolega wwis może śmiało zamieścić swoją poradę jako solucję w dziale Serwis Laptopy Solucje.

A teraz znów nowy problem, bo Kolega inv4der nie ma jak przyznać punktu "Pomógł" Koledze wwis.
Było się podłączać pod cudzy temat? :lol:

#14 Re: Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli.

przez DaCoPL 24 maja 2012, 22:59
Zawsze nasz drogi moderator może wydzielić temat kolegi inv4dera, aby mógł przydzielić punkty.

Jeśli nie to sprawdzę kwestię kolegi wwis na swoich płytach które powinienem mieć i jak się potwierdzi to będziemy przyznawali punkty

-- czwartek, 24 maja 2012, 23:00 --

Tak czy siak muszę to sprawdzić, bo delikatnie mnie nurtuje problem tych płyt.

#15 Re: Toshiba Satellite A200 - wada tych modeli - startuje po dociśnięciu obudowy

przez inv4der 24 maja 2012, 23:36
Upłynniłem lutowanie tych tranzystorów :) oczywiście "Pomógł" Koledze wwis nie mam jak przyznać.