• Programator uC Renesas z rodziny M16C/6N (M16C/6N5)

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Programator uC Renesas z rodziny M16C/6N (M16C/6N5)

by Dawid20 12 November 2011, 12:44
Witam! Panowie czym odczytać uC firmy Renesas z rodziny M16C/6N5 (M16C/6N5)? Dokładne oznaczenia układu to M306N5FCT. Potrzebuje zakupić lub zbudować programator dla tych dokładnie uC. Muszę zgrać z jednej i wgrać na drugą taki sam wsad. Mam dużo takich samych sterowników urządzeń, które działają w sieci CAN i chciałbym wgrać do nich program z wersji sterowanej analogowo gdzie CAN jest nieaktywny. Oczywiście układy mają te same oznaczenie i nie różnią się totalnie niczym, sam sterownik tak samo posiada identyczną elektronikę. Wellon VP-990 chyba nie obsługuje tego układu. Na stronie producenta nie znalazłem nic konkretnego poza ich programatorem którego nigdzie nie mogę znaleźć. Liczę na pomoc:)

Re: Programator uC Renesas z rodziny M16C/6N (M16C/6N5)

by Google Adsense [BOT] 12 November 2011, 12:44

#2 Re: Programator uC Renesas z rodziny M16C/6N (M16C/6N5)

by R2D2 12 November 2011, 14:33
Ten uC posiada Lockbity , jak kolega chce odczytać jego pamięć flash lub ROM zwykłym programatorem ?
Proponuję poczytać instrukcję od tych procków i nie być naiwnym że producent nie ustawił odpowiednio Lockbitów.
Jedynym rozwiązaniem pozostaje rewers albo inne kosztowne i mało legalne metody.

#3 Re: Programator uC Renesas z rodziny M16C/6N (M16C/6N5)

by Dawid20 12 November 2011, 19:25
R2D2 wrote:Ten uC posiada Lockbity , jak kolega chce odczytać jego pamięć flash lub ROM zwykłym programatorem ?
Proponuję poczytać instrukcję od tych procków i nie być naiwnym że producent nie ustawił odpowiednio Lockbitów.
Jedynym rozwiązaniem pozostaje rewers albo inne kosztowne i mało legalne metody.
Czytałem notki od tych układów, rozwinie może kolega myśl na temat "rewers albo inne kosztowne i mało legalne metody"? Nie chcę łamać prawa ale zastanawiam się jaka to może być mało legalna metoda ?

#4 Re: Programator uC Renesas z rodziny M16C/6N (M16C/6N5)

by slawnet 12 November 2011, 19:32
Ten procesor jak i jego całą rodzinę obsługuje clip firmy Martech, firma polska chyba Wrocław, kontakt na ich stronie martech.pl

#5 Re: Programator uC Renesas z rodziny M16C/6N (M16C/6N5)

by Dawid20 12 November 2011, 20:01
slawnet wrote:Ten procesor jak i jego całą rodzinę obsługuje clip firmy Martech, firma polska chyba Wrocław, kontakt na ich stronie martech.pl

Szukam na stronie producenta i nic na temat tych układów nie znalazłem. A powiem że oferta bardzo ciekawa i gdyby faktycznie robił pełen odczyt i zapis układów renesas to od razu bym zamawiał. Jeżeli można wiedzieć to skąd kolega wie że te układy są obsługiwane?

#6 Re: Programator uC Renesas z rodziny M16C/6N (M16C/6N5)

by slawnet 13 November 2011, 16:43
Obsługa procesorów Renesas jest dostępna jeśli posiadasz clip plus aktywację rcd pro.

Re: Programator uC Renesas z rodziny M16C/6N (M16C/6N5)

by Google Adsense [BOT] 13 November 2011, 16:43
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).