• KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

by rexakwa1 10 November 2011, 20:31
Witam!

Kupiłem na allegro sprawną używaną KARTĘ POST ST8674 z miniPCIe do diagnostyki laptopa.
Zdjęcie poniżej z google mojej karty:
Image

Kartę kupiłem bez instrukcji i symbolizacji kodów- błędów itp. bo skusiła mnie niska cena.
I mam pytanko razem z kartą człowiek wysłał mi jakiś kabelek chyba LPC z białą wtyczką po jednej stronie i po ucinanymi kablami z drugiej strony.
Jak wpinam kartę do gniazda miniPCIe to pokazuje mi we wszystkich płytach która mam do naprawy 0.
Kolega mi powiedział, że trzeba podpinać ten kabel co jest w komplecie gdzieś do płyty lub do kilku miejsc na płycie. Nie wiem za bardzo co trzeba zrobić z tym kablem i jak użytkować tą kartę.

Może ktoś mi podpowie lub poda namiary na plik pdf instrukcja po polsku i jak ten kabel podpinać i do czego służy ten kabel.
Będę bardzo wdzięczny.

Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

by Google Adsense [BOT] 10 November 2011, 20:31

#2 Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

by michal3411 10 November 2011, 20:48
Jeśli karta pokazuje ci zero to zazwyczaj znaczy że płyta nie przechodzi żadnego postu.

Kabel służy do dosłownie wlutowania w płytę, jeśli komputer do którego podłączamy nie ma obsługi (potocznie napisane), lub odpowiednich złączy do obsługi karty.
A znaczenie kodów można znaleźć na portalu, lub zapytać się w treści tematu, ale przy zakupie kart należało się nieco zastanowić, tania karta, a praktycznie do ... wyrzucenia.
W dużej ilości przypadków pozwala jedynie na stwierdzenie czy płyta przechodzi jakikolwiek post.

#3 Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

by rexakwa1 10 November 2011, 21:04
Domyślam się, że kabel trzeba wlutować i wiem też że jak jest 0 to nie przechodzi żaden post, także kolega za wiele mi nie pomógł. Chodziło mi bardziej konkretną odpowiedź gdzie co i jak z tym kablem i gdzie można znaleźć po polsku instrukcję do tej karty. Bo tyle to i ja wiem. Ale dziękują również za taką odpowiedź.
Pozdrawiam

#4 Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

by novitech 10 November 2011, 21:31
Może to ci coś pomoże.

Image

Gdzieś, ktoś, kiedys na tym forum mi to przesłał.

#5 Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

by pawel80 10 November 2011, 21:34
Jeśli chodzi o instrukcję to tu masz opis tej karty.
http://pccenter.pl/sklep/product_info.p ... cts_id/521
Obsługa jest banalnie prosta podpinasz ją pod złącze miniPCIe i jeżeli płyta obsługuję ten typ debugowania to wiświetli ci się kod.
Jak nie to musisz podpiąć(wlutować) się złączem LPC i tu dla każdej płyty jest to opisane na schemacie do danej płyty. Po wlutowaniu odpalasz płytę i powinnien ci się pojawić kod postu.
Nie zapomnij odłączyć zasilania i wyciągnąć baterię CMOS przed wlutowaniem.

#6 Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

by kbrygola 10 November 2011, 23:21
rexakwa1 wrote:Jak wpinam kartę do gniazda miniPCIe to pokazuje mi we wszystkich płytach która mam do naprawy 0.

To akurat nie dziwi, mnóstwo płyt nie ma wyprowadzonych danych na miniPCIe, jeśli chcesz sprawdzić czy karta w ogóle działa to użyj jej np. w hp dv6000, dv2000, dv5, choć w dv5 tylko w jednym z dwóch portów.
Opis wyprowadzeń już dostałeś, reszta to schemat do konkretnej płyty którą naprawiasz. Jeśli ze schematu wynika że LPC nie ma na złączu miniPCIe to lutujesz kabelki. Gdzie - schemat powie, bywa że na płycie jest "debug connector" z wyprowadzonymi sygnałami w jedno miejsce, bywa że trzeba lutować do nóżek kbc.

-- mniej niż minutę temu --

novitech wrote:Gdzieś, ktoś, kiedys na tym formu mi to przesłał.

Pewnie tutaj pc-analyzer-lpc-conections-t5236.html
W załączniku w tym poście jest jeszcze kilka interesujących materiałów.

#7 Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

by rexakwa1 11 November 2011, 10:17
Koledzy wielkie dzięki naprawdę o to mi chodziło:-)
Dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam :-)

#8 Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

by rexakwa1 24 November 2011, 17:16
a może macie oznaczenie wtyków Debug J4401 z płyty N61JV-SX012 ?

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).