Dostałem uszkodzonego della, którego naprawiał ktoś mało kompetentny. Minął gniazdo ładowania, wyprowadził dwa kable ... +19 wlutował do scalaka na płycie, masę do obudowy. Rozkręciłem odlutowałem wymieniłem U40 (w który wlutowany był kabel) na jakiś zamiennik. Podłączyłem wtyk do testów(2 kabelki +19.5V, 1 kabel masa) do niego zasilacz serwisowy. Płyta przez 3 sekundy pobiera około 0.35A dioda zapala się po czym gaśnie. Kilka minut trzeba odczekać(i odłączyć wtyk) aby powtórzyła to samo. Postanowiłem sprawdzić pobór prądu poszczególnych napięć, które wpinałem do cewek :
Napięcie 5V pobiera 0.30 A.
Napięcie 3.3V pobiera od 0.18A - 0.02A i pływa pobór. Sądzę że na tej linii jest przeciążenie. Rezystancja względem masy na cewce L57 800 Ω.
Rezystancja cewek od napięcia CPU L36, L37 = 8Ω
Innych napięć nie sprawdzałem , bo wejściowe napięcie przetwornic to 5V które jest stabilne.
// Niepotrzebną grafikę usunąłem.
Płyta Thurman UMA.
Nie wiem cóż dalej począć z linią 3.3V.
Napięcie 5V pobiera 0.30 A.
Napięcie 3.3V pobiera od 0.18A - 0.02A i pływa pobór. Sądzę że na tej linii jest przeciążenie. Rezystancja względem masy na cewce L57 800 Ω.
Rezystancja cewek od napięcia CPU L36, L37 = 8Ω
Innych napięć nie sprawdzałem , bo wejściowe napięcie przetwornic to 5V które jest stabilne.
// Niepotrzebną grafikę usunąłem.
Płyta Thurman UMA.
Nie wiem cóż dalej począć z linią 3.3V.