• HP Pavilion DV6700 - zwarcie w gałęzi VIN

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Pavilion DV6700 - zwarcie w gałęzi VIN

przez Keli 8 listopada 2011, 17:16
Witam,
Trochę z nudów wziąłem płytę od DV6820ew. Płyta DA0AT1MB8H0 Rev.H Jest to płyta z GF86-730-A2.
Na wielu kondensatorach jest zwarcie 110 ohm. Ze schematu wynika, że zawsze jest zwarcie na kondensatorach i elementach pomiędzy masą i Vin.
Po podaniu napięcia przez power conector płyta nie pobiera napięcia. Na PQ30 dochodzi napięcie, ale juz nic nie wychodzi. Podłączyłem więc napięcie tuż za PQ30. Ogranicznikiem prądu zatrzymałem na 200mA. Zdjąłem kilka elementów które się grzały, ale to nie one są powodem. Zdjąłem m.in. Pólnoc, KBC, przetwornicę 3/5V MAX8724. Cewki wszystkie podniosłem do góry, jednak zwarcie nie ustępuje. Vin występuje prawie na całej płycie. Podejrzewam, że może być zwarty któryś kondensator. Jak go znaleźć ? Czy jedynym sposobem jest podnoszenie wszystkich kondensatorów w górę ?
Ewentualnie jak rozumieć Vin? Czy jest to główne napięcie zasilania ?

I z ciekawości zapytam, bo mnie to nurtuje. Skąd bierze się napięcie 28V na płytach DV. Nie widzę żadnego transformatorka podbijającego napięcie.

W temacie podałem źle model laptopa. Jest to laptop z serii dv6700 a nie 9700. Jeśli moderator może proszę o poprawę.

-- wtorek, 8 lis 2011, 16:49 --

Forum jest jednak nieocenioną pomocą. Wystarczyło napisać post i od razu znalazł się winowajca. Jest to mały kondensatorek SMD przy Q50 w okolicach złącza LAN. Zmniejszyłem napięcie Vin i pozwoliłem popłynąć większemu prądowi. I tym sposobem uwidocznił się winowajca.
To tylko ponowię pytanie odnoście skąd bierze się 28V ?

Re: HP Pavilion DV6700 - zwarcie w gałęzi VIN

przez Google Adsense [BOT] 8 listopada 2011, 17:16

#2 Re: DV 9700 zwarcie w gałęzi Vin - jak je znaleźć

przez djkarol 8 listopada 2011, 18:26
Napięcie Vin to napięcie jakie dostarcza zasilacz od gniazda.

W którym miejscu masz to 28V ? nr scalaka , nr kondensatora?

#3 Re: DV 9700 zwarcie w gałęzi Vin - jak je znaleźć

przez mikesh 8 listopada 2011, 18:35
Przetwornica napięcia VH28 IMZ2 to PQ27.

#4 Re: DV 6700 zwarcie w gałęzi Vin - jak je znaleźć

przez Vogelek23 8 listopada 2011, 19:38
Keli napisał(a):Podejrzewam, że może być zwarty któryś kondensator. Jak go znaleźć ? Czy jedynym sposobem jest podnoszenie wszystkich kondensatorów w górę ?
Od niemal 1,5 roku na forum istnieje dział "Szkolenia": viewtopic.php?f=138&t=986
Tam jest wyjaśnione dokładnie, co z czym (vide "próba zwarciowa").

mikesh napisał(a):Przetwornica napięcia VH28 IMZ2 to PQ27
Nie do końca - PQ27 to tylko tranzystory przełączające tej przetwornicy. Kontroler (generator) przetwornicy to właściwie układ PU8 (TL331).

#5 Re: HP Pavilion DV6700 - zwarcie w gałęzi VIN

przez Keli 9 listopada 2011, 22:30
Dziękuję za wyjaśnienie.
Dla formalności podam, że wymiana tego kondensatorka spowodowała, że płyta się uruchamia jak należy.

Re: HP Pavilion DV6700 - zwarcie w gałęzi VIN

przez Google Adsense [BOT] 9 listopada 2011, 22:30