• HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

przez katar83 18 czerwca 2010, 14:23
Witam.
Jak w temacie, czy używacie podkladek z miedzi pod most/grafike 6100/6150/MCP67 w HP DV2000/6000/9000?
Z ciekawości sprawdziłem takie rozwiązanie bo akurat mialem jeden zniszczony radiator z ktorego dało sie odzyskać dwie podkładki. Przy grubej podkładce pod bodajże MCP67 z DV9000 różnica to około 15C, przy G6100 to około 10C w porownaniu do tego zwykłego tworzywa termoprzewodzącego ktore HP stosuje seryjnie.
Całkiem spora rożnica temperatur.

Re: HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

przez Google Adsense [BOT] 18 czerwca 2010, 14:23

#2 Re: HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

przez gathor 18 czerwca 2010, 16:18
Z tego co widze, a wlaśnie mam rozebrany DV9000 i radiator na grafike jest miedziany, wiec jaki sens w stosowania podkładek?

#3 Re: HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

przez oneeye 18 czerwca 2010, 16:28
Stosowałem takie rozwiązanie, nawet zleciłem wycięcie kilkudziesięciu sztuk płytek miedzianych kiedyś. Z tym, że cel jaki chciałem osiągnąć był daleki. Nie mogę jednoznacznie stwierdzić, ale podejrzewam, że w felernych układach mimo iż spadła temperatura reklamacje wracały trochę rzadziej. Układ po prostu pochodził dłużej o 10%-20%. Po wymianie na nowy, zaniechałem tego "lift'u" z wiadomych przyczyn. Nie widziałem sensu skoro układy działały i działają do tej pory. Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodziło, czy też o "kulturę pracy" notebooka generalnie lepiej chłodzonego.

#4 Re: HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

przez katar83 18 czerwca 2010, 17:10
Tak wlasnie o te blaszki miedziane mi chodzilo. Chcialem sprawdzic testowo bo w UK sa one bardzo popularne(chociaz smiesznie drogie, 1 taka - 4-5GBP). Generalnie tutaj sie nie wymienia ukladow na nowe bo jest to zwyczajnie klientom 'za drogo' i albo wola nowa plyte(ze stara nvidia) albo kupic nowy laptop niz wydac wiecej na naprawe i nowy uklad. Nie wytlumaczy sie im chocby nie wiem co
Zwroty mam zazwyczaj jedynie po tym jak po reballingu GPU, pojdzie most, ale wtedy robie to juz gratis. Generalnie odczasu jak pozycjonuje plyte co do pol milimetra przed postawieniem ukladu jest naprawde niezle jesli chodzi o reballing i zwroty.
Temperatury na G6100/6150 po naprawie bez miedzianej blaszki to ponad 70C z blaszka okolo 60C. Kultura pracy wiadomo zawsze lepiej jak temp jest mniejsza.
Jakie sa temperatury przy nowych ukladach?

#5 Re: HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

przez oneeye 18 czerwca 2010, 18:15
Nie badałem temperatur profesjonalnie ani w bios, ale stanowczo są niższe. Świadczy o tym m. in. całkowicie inna praca wentylatora. W niektórych przypadkach wentylator lubił pracować non stop, po wymianie układu sytuacja radykalnie się poprawia.

#6 Re: HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

przez gathor 19 czerwca 2010, 17:45
Co zaobserwowalem to w serii HP DV XXXX temperatury są na prawdę wysokie. Po wymianie układu w pełnym stresie GPU 86st, bez stresu trzyma sie na poziomie 60-63st bez stosowanie żadnych blaszek. Nie widzę powodu żeby je pakować do lapka... W końcu producent sam wie co robi i po jego stronie jest zapobieganie usterkom, a do tej pory HP nie zrobiło nic żeby poprawić swoje produkty. Z drugiej strony HP daje nam zarobić na chleb ;)

#7 Re: HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

przez Maxur 5 sierpnia 2010, 07:24
Stosuje i w praktyce temperatura spada srednio o 10-15 C. Wymiary na jakie wycinam blache miedziana to 2x2x1 cm, tylko czasem nie zapomnijcie o pilowaniu brzegow :cool:

#8 Re: HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

przez Usunięty Użytkownik 402 5 sierpnia 2010, 23:03
Gruba ta blacha 1cm :) raczej 1mm czyż nie?.

#9 Re: HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

przez Usunięty Użytkownik 1038 6 sierpnia 2010, 08:03
Nowy most, nowe thermopady i efekt ten sam. Oryginalnie HP używa thermopadów o przewodnictwie cieplnym 3.1 K/m-W. Wystarczy dać większe i nie jest potrzebna przekładka.

#10 Re: HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

przez katar83 6 sierpnia 2010, 12:16
Ja mam chyba pecha ostatnio lub to po prostu juz czas na usterki mostow. Wrocilo do mnie kilkanascie laptopow po reballingu grafiki przez ostatnie 3 miesiace i wszystkie z odklejonym mostem :( Po przekulkowaniu mostu laptop oczywiscie dalej dziala i nie ma z nim problemu.
Poza tematem.
Dostajecie lapka z usterka grafy. Jak mniemam nie wymieniacie obu ukladow na nowe bo bylaby to lekka przesada i zwyczajnie zbyt drogo dla klienta. Czy kulkujecie od razu oba uklady czy tylko tak jak ja grafe?
Jak mniemam coraz wiecej bedzie takich przypadkow i chyba czas zajmowac sie i grafa i mostem jednoczesnie by unikac problemow.

#11 Re: HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

przez gathor 6 sierpnia 2010, 12:23
Ja się biorę zawsze za oba układy, w ten sposób wykluczam możliwość powrotu na gwarancję. Rzeczywiście jak kiedyś kulkowałem samą grafikę, zdarzały mi się powroty laptopów.

#12 Re: HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

przez grisza69 6 sierpnia 2010, 12:29
Nie masz pecha , dzisiaj też zabrałem 3 reklamacje DV - Amd z SPP-100 , osobiście wymieniam mostek, grafikę kładę na ołowiówce kulka 0,60, , dodatkowo pady pod SPP pokrywam cyną z dużym dodatkiem srebra ale to i tak nie ma znaczenia są partie które krążą jak bumerang a są takie które działają już ponad rok np 0733 chodzą a 0910 wraca i będziesz tutaj mądry.

#13 Re: HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

przez gathor 6 sierpnia 2010, 14:39
Właśnie z 0910 miałem raz przypadek... Po wymianie mostka i grafiki laptop wrócił do mnie dokładnie po 4 dniach... myślałem że się popłaczę :D
Ale co tu się rozczulać. HP ma gdzieś jakość i cała seria DV powinna być wycofana...

Re: HP i nVidia - czy używacie miedzi pod radiator?

przez Google Adsense [BOT] 6 sierpnia 2010, 14:39