• Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

marioj77 23 Жовтня 2011, 18:34
Proszę o opinię nt. powyższego programatora - generalnie chodzi mi o wady czyli np. z jakimi kośćmi nie daje sobie rady.

Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

Google Adsense [BOT] 23 Жовтня 2011, 18:34

#2 Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

arvika 23 Жовтня 2011, 18:35
Tutaj masz lsitę układów które obsługuje:

http://www.weilei.com/VP-280list.htm

#3 Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

marioj77 23 Жовтня 2011, 18:44
Bardziej chodzi mi o praktyczne spostrzeżenia czyli układy występujące w laptopach a nieobsługiwane :)

#4 Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

patol 23 Жовтня 2011, 19:07
Jeśli myślisz o zastosowaniu go do Biosów w laptopach, zapomnij o modelu niższym niż VP-590. Prosty przykład - SST39VF080 wg wykazu na stronie - VP-280 nie obsługuje. Chociaż idąc tym tropem, natrafiłem na kostkę w Packard Bell'u której VP-590 nie obsłużył :wtf:

#5 Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

marioj77 23 Жовтня 2011, 19:27
Zamówiłem VP-280 bo cena VP-590 rzuca na kolana, najwyżej będę szukał na forum jakiejś dobrej duszy, która zaprogramuje mi kość, której VP-280 nie obsługuje.

#6 Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

dariuszj 29 Жовтня 2011, 20:55
VP-280 nie obsługuje większości kości bios występujących w nowszych laptopach. Szczególnie chodzi tu o pamięci Flash-SPI o pojemności większej niż 4MBit oraz flash równoległych o tej pojemności. Generalnie programator ten w przypadku serwisu nadaje się tylko do starszego sprzętu, do serwisu elektroniki samochodowej lub dla majsterkowiczów. Tutaj niestety trzeba zainwestować w VP-990 lub kwotę przeznaczoną na VP-280 przeznaczyć na zakup kilku innych niskobudżetowych programatorów pod kątem konkretnych układów.

#7 Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

pocinas 29 Жовтня 2011, 21:11
Jeśli chcesz SPI, PLCC i TSOP32 które są laptopikach to najniższy model to właśnie VP-590. Temat sam mam na uwadze bo kupuje owy programator na dniach. Możesz kupić VP-590 za 970zł z przesyłką z ebay (dokładnie model VP-490), to te same modele tyle że VP-590 na rynek Europejski a VP-490 na Azjatycki. VP-490 kupisz w maxymalnych kosztach za 1255zł, 970 + 5% cło=ok.1020zł + 23% = 1255 brutto zł PL, fakt różnica 400zł. Aczkolwiek podejrzewam że musisz dokupić adaptery i zrobi ci się 2tysiące z chakiem to ponegocjuj cenę. Różnica niby 400zł, a może mniej ( mi udało się unegocjować 170zł) niby opłaca się z ebay aczkolwiek moim zdaniem nie bardzo. W razie uszkodzenia i gwarancji w Polsce z powrotem programator masz maxymalnie do 5dni, z ebayem pewnie o wiele wiele dłużej i coś około miesiąca, a do tego jak dostałem zniżkę 170zł to różnica spada do 230zł to myślę wybór jest tylko jeden.

Ja niedawno (2 mies. temu ) kupiłem prosty za 180zł EZP2010 ale robi tylko SPI kości, fakt śmiga niesamowicie SPI, 24xx C93xx i na tym się jego historia kończy i mnie zagina kiedy jest PLCC albo TSOP32 do zaprogramowania, dlatego jestem zdecydowany na VP-590, a wyjątek jak kolega pisał że miał problem (zdarza się) to trzeba kilka rzeczy spróbować:

po 1) Najlepiej na XP programować
po 2) zainstalować najnowszą wersję programu do obsługi ( wychodzą conajmniej 1 na tydzień)
po 3) Aktualizacja Firmware Programatora (i tu trzeba uważać. Jak miałem w Kwietniu 2010 model VP-990 to mi uwalił się, musiałem reklamować, zresztą ja nie jeden miałem wtedy i do dziś ludzie z tym mają problem) także ci do nie mają Gwarancji lub z ebaya radzę rozważnie używać, a może nawet lepiej nie używać opcji aktualizacji Firmware, choć ponoć jest na to prosty sposób (trzeba usunąć lub włożyć na chwilkę zworkę w jakieś tam miejsce w programatorze na PCB) ale nie próbowałem.

Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

Google Adsense [BOT] 29 Жовтня 2011, 21:11
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Подібні Теми
Programator do BIOS. Co polecacie?

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей